Taylor Swift (альбом)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Taylor Swift
Студійний альбом
Композитор Тейлор Свіфт
Виконавець Тейлор Свіфт
Дата випуску США 24 жовтня 2006
Записаний 2005—2006
Жанр Кантрі-поп
Тривалість 40:48
Мова англійська
Лейбл Big Machine Records
Продюсер
Хронологія Тейлор Свіфт
Попередній
←
The Taylor Swift Holiday Collection
(2007)
Наступний
→
Альтернативні обкладинки
Обкладинка колекційного видання
Сингли з Taylor Swift
  1. «Tim McGraw»
    Випущений: США 20 червня 2006
  2. «Teardrops on My Guitar»
    Випущений: США 27 лютого 2007
  3. «Our Song»
    Випущений: США 21 серпня 2007
  4. «Picture to Burn»
    Випущений: США 22 січня 2008
  5. «Should've Said No»
    Випущений: США 20 травня 2008

«Taylor Swift» — дебютний студійний альбом американської кантрі-поп-співачки Тейлор Свіфт. У США платівка вийшла 24 жовтня 2006 року через лейбл Big Machine Records. Релізу передували п'ять синглів: «Tim McGraw», «Teardrops on My Guitar», «Our Song», «Picture to Burn» та «Should've Said No». Платівка отримала 7 платинових сертифікацій від американської компанії RIAA та одну від канадської Music Canada.

Передумови[ред. | ред. код]

Тейлор Свіфт рано зацікавилася мистецтвом і почала писати пісні ще у дитинстві[1]. Після перегляду документального фільму про кантрі-співачку Фейт Хілл, Свіфт захотіла переїхати до міста Нашвілл, штат Теннессі, яке широко вважається батьківщиною кантрі-музики[2], щоб продовжити кар’єру кантрі-співачки. В одинадцять років Свіфт разом із матір’ю поїхала до Нашвілла, щоб подати звукозаписним компаніям демозаписи караоке каверів Тейлор для укладення контракту[3]. Їй було відмовлено, оскільки лейбли звукозапису вважали, що представники й фани кантрі-музики не будуть слухати музику дівчинки-підлітка[4].

Повернувшись до свого рідного міста в Пенсільванії, Свіфт зрозуміла, що їй потрібно виділитися з-поміж інших початківців кантрі-співачок, тому у віці дванадцяти років вона сама почала писати пісні та навчилася грати на гітарі. Любов Свіфт до музики кантрі віддалила її від однолітків.

Співачка Фейт Хілл була джерелом натхнення для Тейлор. Саме завдяки фільму про Фейт, Свіфт вирішила переїхати до Нашвілла.

Її виконання «The Star-Spangled Banner» на Відкритому чемпіонаті США 2003 року привернуло увагу музичного менеджера Дена Дімтроу, який допоміг тринадцятирічній Свіфт укласти угоду про розвиток артиста з RCA Records. Щоб допомогти Свіфт у творчих починаннях, її батько у 2004 році перевів роботу до Нашвілла, а її родина переїхала до Хендерсонвілля, міста неподалік.

Процес створення[ред. | ред. код]

Серед джерел натхнення Свіфт були кантрі-музикантки 1990-х — Шаная Твейн, The Chicks, Фейт Хілл і Ліенн Раймс. Вона підписала контракт із видавництвом Sony/ATV Tree у віці чотирнадцяти років, щоб стати професійним автором пісень[5]. Після підписання контракту Свіфт щодня їздила з Хендерсонвілла в Нашвілль, щоб займатися з досвідченими авторами пісень суспільства Music Row[6].

Ліз Роуз стала важливою людиною у кар'єрі Свіфт і її співавторкою. Роуз високо оцінила здібності Свіфт до написання пісень: «По суті, я була лише її редактором... У неї було таке чітке бачення того, що вона намагалася сказати за допомогою музики».

Після року угоди щодо розвитку з RCA, Свіфт так і не підписала офіційну угоду; вона відчувала, що лейбл не впевнений у її власноруч написаному матеріалі[7]. На галузевій презентації в Bluebird Café Нашвілла у 2005 році Свіфт привернула увагу Скотта Борчетти, виконавчого директора DreamWorks Records, який готувався до створення незалежного звукозаписного лейбла під назвою Big Machine Records. Свіфт стала однією з перших авторів, що підписали угоду з Big Machine, а її батько придбав три відсотки акцій компанії[8].

З одинадцяти пісень стандартного видання Свіфт є єдиним автором трьох з них і співавтором інших восьми. Запис відбувався протягом чотирьох місяців ближче до кінця 2005 року. Коли запис і виробництво завершилися, Свіфт закінчила свій перший рік у середній школі[9]. Співачка також брала участь у створенні обкладинки альбому.

Композиція[ред. | ред. код]

Музика[ред. | ред. код]

У музичному плані альбом поєднує в собі елементи кантрі-музики, зокрема дзвінкий вокал і такі акустичні інструменти, як скрипка, гітара та банджо[10]. За словами Ліз Роуз, альбом важко віднести до певного жанру; попри це, Big Machine продала альбом одному з кантрі-радіо[11]. Рецензії The Palm Beach Post і Chicago Tribune віднесли Taylor Swift до категорії кантрі[12]. У ретроспективних статтях критики не дійшли згоди щодо того, наскільки пісні Тейлор Свіфт написані повністю у цьому стилі. Джон Караманіка з The New York Times назвав його «поп-кантрі»[13], тоді як критик Rolling Stone Чак Едді зауважив, що Taylor Swift схожий на попрок з елементами стилю групи Dixie Chicks.

Тексти пісень[ред. | ред. код]

Свіфт написала альбом на основі свого особистого життєвого досвіду в підлітковому віці. Вона не писала про стереотипні теми щодо кантрі-стилю, такі як «трактори та тюки сіна», тому що насправді виросла не в таких умовах. Натомість вона писала про свої спостереження та роздуми щодо романтичних стосунків й дружби. Оскільки Тейлор надихали миттєві почуття та емоції, вона писала пісні в будь-який час і в будь-якому місці, від студії до шкільної перерви. У результаті вийшли прості тексти, які, як зазначає The Daily Telegraph, «повні щирої наївності»[14].

Пісні створені з погляду дівчини з маленького американського містечка, життя і почуття якої простягаються від коридорів середньої школи до сільських доріг. Більшість пісень в альбомі Taylor Swift про романтичні стосунки, деякі з яких засновані саме на спостереженнях Свіфт, а не на реальних переживаннях[4].

Реліз й просування[ред. | ред. код]

Тейлор Свіфт виступає з піснею «Teardrops on My Guitar».

Альбом було випущено 24 жовтня 2006 року на Big Machine Records[15]. На додаток до стандартного видання з одинадцяти треків, делюкс видання містить три нові оригінальні пісні — «I’m Only Me When I’m with You», «Invisible» і «A Perfectly Good Heart» і альтернативна версія пісні «Teardrops on My Guitar».

Перший виступ Тейлор Свіфт у прямому ефірі з піснею «Tim McGraw» відбувся 24 жовтня 2006 року в телепередачі Good Morning America[16]. Інші виступи Тейлор із піснями з альбому відбулися у програмах The Megan Mullally Show[16], New Faces Show[17], America's Got Talent[18], TRL, 2008 CMT Music Awards та Academy of Country Music.

Тейлор Свіфт виступала з піснями з дебютного альбому на розігріві під час концертних турне групи Rascal Flatts восени 2006 та 2008 року, Джорджа Стрейта у 2007 році та Бреда Пейслі у 2007-2008. У 2007 році Свіфт виступала на розігріві на кількох концертах спільного турне Тіма Макгро і Фейт Хілл Soul2Soul II Tour.

Тейлор Свіфт виконує «Our Song» на розігріві групи Rascal Flatts під час їх турне Me and My Gang Tour.

Сингли[ред. | ред. код]

19 червня 2006 року вийшов перший сингл з альбому, пісня «Tim McGraw», що була написана Свіфт під час її навчання у старших класах школи, коли її хлопець мав від'їжджати до коледжу. Пісня «Tim McGraw» саме про їхні стосунки і є поєднанням традиційного та сучасного кантрі стилів[19].

Другим синглом був «Teardrops on My Guitar», який став найбільш продаваним з альбому та отримав двічі платиновий статус за результатом продажів понад 2 мільйони копій. Пісня написана про досвід Свіфт із Дрю Хардвіком, однокласником, в якого Свіфт була закохана. Хлопець не знав про її почуття до нього і часто говорив із нею про свою дівчину, через що Свіфт мала вдавати подругу[20].

Третім синглом був «Our Song», який дебютував на шістнадцятому місці в Billboard Hot 100, на першому місці в Hot Country Songs і отримав тричі платиновий статус у країні. Тейлор Свіфт написала цю пісню в 9 класі школи для шоу талантів і не мала жодних намірів включати пісню до свого дебютного альбому. На своїй сторінці в MySpace Свіфт повідомила, що додала пісню до платівки через її популярність та прохання фанів[21].

Четвертим синглом був «Picture to Burn», що отримав дві платинові сертифікації від американської RIAA[22] та золоту сертифікацію від канадської Music Canada, а п’ятим — «Should've Said No», який посів перше місце в Hot Country Songs і отримав платиновий статус.

Сприйняття[ред. | ред. код]

Критичне сприйняття[ред. | ред. код]

Професійні огляди
Оцінки оглядів
Джерело Рейтинг
AllMusic 3.5/5 зірок[23]
Country Standard Time favorable[24]
Country Weekly 3.5/5 зірок[25]
The Toledo Blade favorable[26]

Альбом Taylor Swift отримав позитивні відгуки від сучасних критиків[27].

Шеллі Фабіан з About.com назвала Свіфт «одною з найталановитіших молодих кантрі-артистів сучасності», яка виконує «фантастичну роботу, поєднуючи сучасну кантрі-музику з традиційною». Джефф Тамаркін з Allmusic.com прокоментував голос Тейлор як «свіжий, все ще дівчачий, повний надії та наївний, але також впевнений і зрілий» і розкритикував Нейтана Чепмена за використання «непотрібного глянцю у всіх піснях»[19].

Рік Белл із Country Standard Time дав схвальний відгук, порівняв звучання музики Свіфт із музикою Сінді Томсон і Гілларі Дафф. Кріс Ніл із Country Weekly сказав, що Свіфт «демонструє чесність, інтелект та ідеалізм», і додав, що «більш продуманий матеріал покаже талант, який буде більш розвинений після закінчення середньої школи».

Вплив[ред. | ред. код]

Видання Consequence заявило, що перший альбом Тейлор Свіфт став зразком для пісень, присвячених нерозділеному коханню та стражданням, проклавши шлях для «успішних підліткових робіт», таких як пісня «Heather» Конана Грея (2020) та «Drivers License» Олівії Родріґо (2021)[28].

У липні 2022 року журнал Rolling Stone поставив альбом на 32 місце в списку «100 найкращих дебютних альбомів усіх часів»[29].

Список композицій[ред. | ред. код]

Стандартне видання[30][31]
#НазваАвторТривалість
1.«Tim McGraw»3:54
2.«Picture to Burn»
  • Swift
  • Роуз
2:55
3.«Teardrops on My Guitar»
  • Swift
  • Роуз
3:35
4.«A Place in This World»3:22
5.«Cold as You»
  • Swift
  • Роуз
4:01
6.«The Outside»Swift3:29
7.«Tied Together with a Smile»
  • Swift
  • Роуз
4:11
8.«Stay Beautiful»
  • Swift
  • Роуз
3:58
9.«Should've Said No»Swift4:04
10.«Mary's Song (Oh My My My)»
  • Swift
  • Роуз
  • Brian Maher
3:35
11.«Our Song»Swift3:24
40:28

.

.

.

.

Чарти[ред. | ред. код]

Тижневі чарти
Чарт (2006-12) Місце
Австралія Australian Albums Chart 33
Австралія Australian Country Albums 2
Канада Canadian Albums Chart 14
Канада Canadian Country Albums 1
Ірландія Irish Albums Chart 59
Нова Зеландія New Zealand Albums Chart 38
Британія UK Albums Chart 81
США US Billboard 200 5
США US Top Country Albums 1
Річні чарти
Чарт (2007) Місце
США US Billboard 200[33] 9
США US Billboard Country Albums[34] 3
Чарт (2008) Місце
США US Billboard 200[35] 5
США US Billboard Country Albums[36] 2
Чарт (2009) Місце
США US Billboard 200[37] 24
США US Billboard Country Albums[38] 6
Чарт (2010) Місце
США US Billboard 200[39] 62
США US Billboard Country Albums[40] 19
Чарт (2011) Місце
США US Billboard 200[41] 164

Сертифікація[ред. | ред. код]

Країна Сертифікація
(таблиця продажів та сертифікатів)
Австралія Австралія (ARIA) Платина[42]
Канада Канада (CRIA) Платина[43]
Велика Британія Велика Британія (BPI) Золото[44]
США США (RIAA) 7× Платина[45]

Учасники запису[ред. | ред. код]

  • Чак Еінлей – міксинг
  • Джефф Болдінг – міксинг
  • Брюс Бутон – добро
  • Майк Брігнарделло – бас-гітара
  • Скот Борчетта – виконавчий продюсер
  • Нік Буда – барабани
  • Гарі Брюнетте – електрогітара
  • Джейсон Кемпбел – координація виробництва
  • Чейсон Карлсон – інженерія
  • Нейтан Чапманакустична гітара, банджо, бас, барабани, електрогітара, інженерія, фоновий вокал, мандоліна, продюсування
  • Аарон Чміелевскі – асистент інженера
  • Ерік Даркет – ударні
  • Аллен Дітто – інженерія
  • Ден Дюгмор – стальна гітара із педалями
  • Шеннон Форрест – барабани
  • Роб Хайякос – скрипка
  • Гордон Хаммон – асистент інженера
  • Тоні Харрел – клавіші
  • Джеффрі Хайд – банджо
  • Скот Кід – асистент міксера
  • Грег Лоуренс – асистент міксера
  • Енді Лефтвіч – скрипка, мандоліна
  • Ліана Маніс – задній вокал
  • Тім Маркс – бас
  • Роберт Елліс Оррал – задній вокал, продюсування
  • Лекс Прайс – мандоліна
  • Лі Енн Рамі – графічний дизайн
  • Джошуа Вітмор – добро, стальна гітара із педалями
  • Кларк Шляйхер – інженерія
  • Стів Шорт – асистент інженера
  • Сенді Спіка – інженерія
  • Вітні Саттон – координація виробництва
  • Тейлор Свіфт – акустична гітара, провідний вокал, задній вокал
  • Ілья Тошінскі – акустична гітара, банджо
  • Ванда Вік – скрипка
  • Хенк Вільямс – мастеринг
  • Джон Вілліс – банджо, мандоліна, акустична гітара

Нагороди й номінації[ред. | ред. код]

Свіфт отримала нагороди за Taylor Swift та пісні з альбому, включаючи номінацію на звання «Нова вокалістка року» на премії Академії кантрі-музики 2007 року, нагороду «Горизонт» за найкращого нового виконавця на премії Асоціації кантрі-музики 2007 року та номінацію за найкращого нового виконавця на 50-й щорічній церемонії вручення премії «Греммі» (2008). Альбом був також номінований на «Альбом року» на премії Академії кантрі-музики 2008 року.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Taylor Swift: 'I want to believe in pretty lies'. the Guardian (англ.). 18 жовтня 2012. Процитовано 9 липня 2022.
  2. NASHVILLE MUSIC INDUSTRY (PDF).
  3. Staff 11/26/2008, CMT com. CMT Insider Interview: Taylor Swift (Part 1 of 2). CMT News. Процитовано 9 липня 2022.
  4. а б Taylor Swift: The Garden In The Machine. American Songwriter (амер.). 23 липня 2020. Процитовано 9 липня 2022.
  5. Focused on `great songs' Taylor Swift isn't thinking about "the next level" or Joe Jonas gossip: She's just turning astute people-watching into musical stories, as on her second album,"Fearless." - Philly.com. web.archive.org. 18 листопада 2012. Архів оригіналу за 18 листопада 2012. Процитовано 9 липня 2022.
  6. Taylor Swift: The Garden In The Machine | Page 3 of 6 | American Songwriter. web.archive.org. 7 серпня 2013. Архів оригіналу за 7 серпня 2013. Процитовано 9 липня 2022.
  7. On tour with Taylor Swift - Dateline NBC - Newsmakers | NBC News. web.archive.org. 5 жовтня 2013. Архів оригіналу за 5 жовтня 2013. Процитовано 9 липня 2022.
  8. Hiatt, Brian; Hiatt, Brian (25 жовтня 2012). Taylor Swift in Wonderland. Rolling Stone (амер.). Процитовано 9 липня 2022.
  9. Morris 12/1/2006, Edward. When She Thinks "Tim McGraw," Taylor Swift Savors Payoff. CMT News. Процитовано 9 липня 2022.
  10. Nast, Condé. Taylor Swift: Taylor Swift. Pitchfork (амер.). Процитовано 9 липня 2022.
  11. Liz Rose: Co-Writer to the Stars. American Songwriter (амер.). 3 червня 2010. Процитовано 9 липня 2022.
  12. Clipped From The Palm Beach Post. The Palm Beach Post. 27 жовтня 2006. с. 90. Процитовано 9 липня 2022.
  13. Caramanica, Jon (5 вересня 2008). A Young Outsider’s Life Turned Inside Out. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Процитовано 9 липня 2022.
  14. Carson, Sarah (24 жовтня 2016). The Story of Taylor Swift: 10 years at the top in her own lyrics. The Telegraph (брит.). ISSN 0307-1235. Процитовано 9 липня 2022.
  15. August 25, Madeline Boardman Updated; EDT, 2017 at 04:24 PM. Flashback to Taylor Swift's First Album Drop. EW.com (англ.). Процитовано 9 липня 2022.
  16. а б Staff 10/18/2006, CMT com. Taylor Swift Joins Rascal Flatts Tour. CMT News. Процитовано 9 липня 2022.
  17. Staff 12/5/2006, CMT com. New Faces Show Performers Announced. CMT News. Процитовано 9 липня 2022.
  18. Staff 8/20/2007, CMT com. Taylor Swift Will Sing on America's Got Talent. CMT News. Процитовано 9 липня 2022.
  19. а б Taylor Swift - Taylor Swift Album Reviews, Songs & More | AllMusic (англ.), процитовано 5 жовтня 2022
  20. Trust, Gary; Trust, Gary (11 листопада 2014). Ask Billboard: All-Taylor Swift Edition. Billboard (амер.). Процитовано 5 жовтня 2022.
  21. February 05, Chris Willman Updated; EST, 2008 at 05:00 AM. Taylor Swift's road to fame. EW.com (англ.). Процитовано 5 жовтня 2022.
  22. Ask Billboard: All-Taylor Swift Edition.
  23. Tamarkin, Jeff. Taylor Swift > Review. Allmusic. Macrovision Corporation. Процитовано 26 січня 2010.
  24. Bell, Rick. Taylor Swift review. Country Standard Time. Архів оригіналу за 13 серпня 2012. Процитовано 31 березня 2010.
  25. Neal, Chris (4 грудня 2006). Taylor Swift review. Country Weekly. American Media, Inc. Архів оригіналу за 22 липня 2012. Процитовано 31 березня 2010.
  26. Rosenbaum, Ken (12 листопада 2006). The Who's 1st disc in 24 years, 'Endless Wire,' is a mixed bag. The Toledo Blade. Block Communications. с. 12. Архів оригіналу за 21 жовтня 2014. Процитовано 31 березня 2010.
  27. Nast, Condé (21 червня 2017). A Brief History of Musical Wunderkinds. Pitchfork (амер.). Процитовано 5 жовтня 2022.
  28. Siroky, Mary (9 листопада 2021). Every Taylor Swift Album Ranked from Worst to Best. Consequence (амер.). Процитовано 5 жовтня 2022.
  29. Shachtman, David Browne,Jon Dolan,Jon Freeman,Will Hermes,Christian Hoard,Julyssa Lopez,Mosi Reeves,Jody Rosen,Rob Sheffield,Noah; Browne, David; Dolan, Jon; Freeman, Jon; Hermes, Will; Hoard, Christian; Lopez, Julyssa; Reeves, Mosi; Rosen, Jody (1 липня 2022). 100 Best Debut Albums of All Time. Rolling Stone (амер.). Процитовано 5 жовтня 2022.
  30. Taylor Swift (Bonus Track Version). iTunes Store. Apple, Inc. Архів оригіналу за 10 вересня 2016. Процитовано 24 жовтня 2006.
  31. Taylor Swift: Taylor Swift. Amazon.com (US) Amazon.com Inc. Архів оригіналу за 20 лютого 2013. Процитовано 25 січня 2013.
  32. Taylor Swift: Taylor Swift. Amazon.com (US) Amazon.com Inc. Архів оригіналу за 18 грудня 2012. Процитовано 25 січня 2013.
  33. Best of 2007 – The Billboard 200. Billboard. Nielsen Business Media, Inc. Архів оригіналу за 15 травня 2016. Процитовано 12 березня 2010.
  34. Best of 2007 – The Billboard Country Albums. Billboard. Nielsen Business Media, Inc. Архів оригіналу за 19 листопада 2013. Процитовано 12 березня 2010.
  35. Billboard 200 Albums Year-end charts 2008. Billboard. Nielsen Business Media, Inc. Архів оригіналу за 28 лютого 2015. Процитовано 12 жовтня 2017.
  36. Best of 2008 – The Billboard Country Albums. Billboard. Nielsen Business Media, Inc. Архів оригіналу за 18 жовтня 2013. Процитовано 12 березня 2010.
  37. Best of 2009 – The Billboard 200. Billboard. Nielsen Business Media, Inc. Архів оригіналу за 4 квітня 2013. Процитовано 12 березня 2010.
  38. Best of 2009 – The Billboard Country Albums. Billboard. Nielsen Business Media, Inc. Архів оригіналу за 11 червня 2015. Процитовано 12 березня 2010.
  39. Best of 2010 – The Billboard 200. Billboard. Nielsen Business Media, Inc. Процитовано 12 березня 2010.
  40. Best of 2010 – The Billboard Country Albums. Billboard. Nielsen Business Media, Inc. Архів оригіналу за 5 липня 2015. Процитовано 12 березня 2010.
  41. Best of 2011 – The Billboard 200. Billboard. Nielsen Business Media, Inc. Архів оригіналу за 1 квітня 2013. Процитовано 12 березня 2010.
  42. Архівована копія. Архів оригіналу за 16 березня 2010. Процитовано 1 квітня 2012.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  43. Gold & Platinum - February 2008. CRIA.ca. Canadian Recording Industry Association. Архів оригіналу за 13 серпня 2012. Процитовано 26 січня 2010.
  44. BPI - Certified Awards Search. BPI.co.uk. British Phonographic Industry. Архів оригіналу за 2 червня 2012. Процитовано 2 січня 2010.
  45. RIAA - Taylor Swift albums. RIAA.com. Recording Industry Association of America. Архів оригіналу за 13 серпня 2012. Процитовано 12 березня 2011.