Reputation

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Reputation
Студійний альбом
Виконавець Тейлор Свіфт
Дата випуску США 10 листопада 2017
Записаний 2014—2017
Жанр Поп
електропоп
синт-поп
Тривалість 55:38
Мова англійська
Лейбл Big Machine Records
Продюсер Джек Антонофф
Макс Мартін
Shellback
Ali Payami
Оскар Гьоррес
Оскар Голтер
Хронологія Тейлор Свіфт
Попередній
←
1989
(2014)
Lover
(2019)
Наступний
→
Сингли з Reputation
  1. «Look What You Made Me Do»
    Випущений: США 24 серпня 2017
  2. «...Ready for It?»
    Випущений: США 24 жовтня 2017
  3. «End Game»
    Випущений: США 14 листопада 2017
  4. «New Year's Day»
    Випущений: США 27 листопада 2017
  5. «Gorgeous»
    Випущений: США 12 січня 2018
  6. «Delicate»
    Випущений: США 12 березня 2018
  7. «Getaway Car»
    Випущений: США 7 вересня 2018

Reputation (стилізовано як reputation; англ. Репутація) — шостий студійний альбом американської співачки Тейлор Свіфт. Він вийшов 10 листопада 2017 року, ставши останнім релізом на лейблі на Big Machine Records. Альбом створили Джек Антонофф, Макс Мартін, Shellback та сама Тейлор Свіфт, яка стала також його виконавчим продюсером. До роботи були залучені інші артисти: англійський співак Ед Ширан та американський репер Future. За тиждень до випуску Reputation, його попередні замовлення складали понад 400 000 одиниць у Сполучених Штатах. Billboard заявив, що це вдвічі перевищує кількість попередніх продажів попереднього релізу Тейлор — 1989.

На концепцію альбому Тейлор Свіфт надихнув фентезійний серіал «Гра престолів», зокрема, на думку критиків, вона розділила його на дві частини: одна — про негативні сторони слави та викликаний нею гнів, а інша — про «кохання посеред метушні». Платівку співачка написала під час усамітнення від публічних виступів як «механізм захисту» від нестримної уваги ЗМІ, спрямованої на неї, і як засіб змінити свій душевний стан. Reputation — це насамперед електропоп і R&B платівка, що складається з запрограмованих драм-машин, синтезаторів, маніпуляційного вокалу та впливу таких жанрів, таких як хіп-хоп і EDM. Альбом отримав переважно позитивні відгуки від публіки та музичних журналістів, що відзначали підняті в ньому теми та оновлене для Свіфт звучання.

25 серпня 2017 року вийшов лід-сингл «Look What You Made Me Do». Пісня поставила кілька світових рекордів, включаючи найбільшу кількість потоків зі стрімінгу через Spotify за 24 години та найшвидше для жінок досягнення першого місця у чарті US iTunes. Музичне відео було вперше показано на церемонії MTV Video Music Awards та набрало 43,2 млн переглядів на каналі YouTube у перші добу, побивши рекорд, встановлений у 2015 році хітом «Hello» співачки Адель. Пізніше відбувся реліз й інших композицій для просування платівки; ними стали промосингли «…Ready For It?» та «Gorgeous», а також сингли «New Year's Day», «End Game», записаний з Едом Шираном та Future, «Delicate» та «Getaway Car».

Передісторія[ред. | ред. код]

П’ятий студійний альбом Тейлор Свіфт під назвою 1989 вийшов у жовтні 2014 року[1]. Його стилістика відрізнялася від минулих робіт співачки: вона відійшла від кантрі-музики, щоб зосередитися на жанрі поп[2]. Платівка отримала загалом позитивні відгуки від критиків та була продана тиражем 10 мільйонів фізичних примірників[3]; крім того, супровідний світовий тур став найкасовішим у 2015 році[4]. Сингли з альбому потрапили у чарт Billboard Hot 100, де домінували більше півтора року, що видання Billboard описало як «свого роду культурну всюдисущість, рідкість для альбому 2010-х»[5].

Після релізу 1989 Свіфт отримала статус «попікони»: її почали частіше обговорювати в ЗМІ; особливу увагу отримала її аполітичність, особисте життя[6]. Зокрема, таблоїди оприлюднили її короткочасні романтичні стосунки з шотландським продюсером Калвіном Гаррісом[7] і англійським актором Томом Гіддлстоном[8], а також ворожнечу з репером Каньє Вестом та його тодішньою дружиною Кім Кардаш'ян через пісню Веста «Famous», у якій він стверджує, що зробив Свіфт відомою[9]. І хоча сама виконавиця сказала, що ніколи не погоджувалася на згаданий текст, Кардаш'ян опублікувала запис телефонного зв'язку між її чоловіком та Тейлор, на якому остання погодилася на згадку її імені в композиції[10]. Після суперечки з Вестом, Свіфт почали називати «фальшивою», вважаючи, що скандал був спланований для того, щоб її ім'я продовжувало з'являтися в заголовках[11]. Колишня репутація «улюблениці Америки», яку приписували приземленому та позитивному іміджу співачки, почала згасати[12]. Бурхливі події зробили її темою онлайн-гештегу «#IsOverParty», який її недоброзичливці використовували у своїх постах, називаючи Тейлор «змією»[13]. В той же час вона отримала перемогу в судовому процесі щодо сексуального насильства над нею, після того, як Девід Мюллер, тодішній працівник радіо, домагався її[14][15]. Попри те, що співачці вдалося перемогти, це мало мінімальний вплив на покращення її образу. Розглядали також «дівочий загін» подруг Тейлор, який включав фотомоделей, акторок і співачок та який отримав негативну реакцію за нібито «просування хибної ідеї фемінізму», зокрема The Daily Telegraph назвав учасниць загону «неймовірно красивими жінками, які хизуються неймовірно ідеальним життям»[15]. Свіфт ставала дедалі стриманішою у соціальних мережах, уникала преси[16] й згодом оголосила про тривалу перерву[17].

Запис[ред. | ред. код]

«У мене навіть не було можливості зробити щось схоже на попередній альбом, щоб це було ефектно. Він мав бути зовсім іншим, окремою справою. [...] Я вибрала людей, з якими працювала над 1989, адже відчувала, що вони зможуть „убити“ 1989 і створити щось нове».
Оригінальний текст (англ.)
There would be no way for me to make something even similar to previous album and have it be effective. It had to be completely different, because that album was its own thing. [...] I picked people who I'd worked with on 1989, but I felt like they would be versatile enough to „kill“ 1989 and make something new.

В інтерв’ю для видання Rolling Stone у 2019 році Свіфт сказала, що для написання нового альбому вона дотримувалася стилю її пісні «Blank Space» 2014 року, яка сатирично критикує її саму за те, що вона зустрічалася із «занадто багатьма людьми» у свої двадцять років[18]. За словами співачки, Reputation був написаний з точки зору людини, якою її вважали інші[18]. Попри те, що плітки щодо життя Тейлор в ЗМІ були основним та головним джерелом натхнення для створення платівки, повторювані раніше теми щодо кохання та дружби, які домінували в інших роботах Свіфт, залишилися майже недоторканими[19]. Вона додала, що «серед „битви, що вирує зовні“, вона знайшла розраду в спокійних хвилинах із важливими для себе людьми й почала створювати нове приватне життя на власних умовах вперше з початку усієї своєї кар'єри»[10]. На думку самої Тейлор Свіфт, під час усамітнення від публічних виступів вона написала новий альбом як «власний механізм захисту» від нестримної уваги суспільства, спрямованої на неї, і як засіб змінити свій душевний стан[20][21]. Загалом, Тейлор назвала Reputation своїм найбільш катарсисним альбомом, який вона хотіла зробити протягом багатьох років: «Після того, як я закінчила його, я подумала: „Тепер я можу знову повернутися до написання звичайних пісень“»[22].

Свіфт почала записувати Reputation в Нашвіллі у вересні 2016 року й працювала над ним з двома командами паралельно: першу очолював Джек Антонофф (відомий роботою з Ланою Дель Рей, Lorde, Fifth Harmony, Florence and the Machine, The 1975), а другу — Макс Мартін (Брітні Спірс, Кеті Перрі, Maroon 5) і Shellback (P!nk, Авріл Лавінь, Аріана Ґранде, Адель)[23]; усі вони також продюсували попередній альбом співачки. Залучивши до роботи меншу продюсерську групу, вона сподівалася, що нова платівка буде узгодженішою, але все ж «достатньо універсальною»[24]. Сама Тейлор Свіфт стала виконавчим продюсером альбому та співавтором усіх його 15 пісень[25]: Мартін і Shellback допомогли створити дев'ять з них, а Антонофф — решту шість[26]. Були також музиканти, що взяли участь у записі конкретних пісень, а саме: Алі Пайамі (« ...Ready for It?»), Оскар Геррес («So It Goes...») і Оскар Голтер («Dancing With Our Hands Tied»)[25]. До єдиної колаборації (трек «End Game») були залучені англійський співак і автор пісень Ед Ширан та американський репер Future[27]. Сеанси запису здебільшого відбувалися в домашній студії Антоноффа в Брукліні, але також включали декілька поїздок до Атланти та Каліфорнії, щоб можна було працювати з іншими продюсерами[28][29]. Він хотів, щоб Свіфт зафіксовувала свої емоції в певні моменти, що призвело до «дуже інтенсивної роботи»[29]. Оскільки Тейлор хотіла записати альбом у таємниці, Антонофф тримав свій студійний комп’ютер в автономному режимі, щоб запобігти можливому витоку в Інтернет, а також видаляв усі пробні записи після завершення зведення та мастерингу пісень[28].

Назва та обкладинка[ред. | ред. код]

За словами Свіфт на організованому компанією AT&T у 2018 році в Чикаго фан-заході, попри те, що раніше вона вибирала назви для своїх альбомів переважно на останніх етапах їх створення, цього разу ще до початку запису вона знала, що хотіла б назвати його Reputation[22]. Саме після цього вибору співачка почала працювати над концепцією платівки й пізніше заявила, що альбом мав «своєрідну лінійну часову шкалу», яка починалась з того, що вона відчувала, коли приступила до роботи, і перейшла до того, як все змінилося на момент його випуску[22]. Обкладинка для Reputation створена творчим дуетом фотографів Mert and Marcus[30] у Лондоні, травень 2017[22]. Вона зображає фотографію Свіфт з її фірмовою помадою та зачесаним волоссям у сірому светрі та чокері, на яку накладені численні газетні заголовки, в яких згадане її ім'я[31]. Шрифт, який використовується для заголовків, нагадує шрифт New York Times[32].

Музичний стиль[ред. | ред. код]

Reputation — це переважно електропоп-альбом із впливом багатьох інших жанрів, зокрема хіп-хопу, трепу та R&B. Мелодії характеризуються використанням пульсуючих синтезаторів та гучних, інтенсивних запрограмованих драм-машин[33]. На думку критиків, голос Свіфт сильно спотворений, накладений кількома доріжками[34]. Вони також визнали Reputation «важчим, гучнішим і темнішим за його яскравий синті-поп попередник, альбом 1989[35], тоді як Ніл МакКормік з The Daily Telegraph назвав його «великим, зухвалим й палаючим вибухом попмузики»[36]. Сама Тейлор Свіфт порівняла звучання платівки із зображенням «нічного міського пейзажу, старих складських безлюдних будівель і фабричних приміщень»[10]. Надихнувшись серіалом «Гра престолів», співачка розділила альбом на дві частини: один містить пісні про славу, помсту та драму, а інший — про «кохання посеред метушні»[37]. Зокрема, саме персонажі серіалу та його певні сюжетні лінії, які Свіфт вважала «загадковими», спонукали її вдосконалити пісні, включивши до них «таємничі» повідомлення, за допомогою яких вона хотіла «поспілкуватися» з шанувальниками: композиція «I Did Something Bad» була натхненна змовою Санси та Арії Старк про вбивство Мізинця, «Look What You Made Me Do» — «списком вбивств» Арії Старк, а «King of My Heart» — романом Данерис Таргарієн та Хала Дрого[37].

Перша половина альбому, що складається переважно з треків, створених Максом Мартіном і Shellback, є порівняно важчою за звучанням[38][39]. Видання The Atlantic написало, що перші чотири треки — «…Ready for It?», «End Game», «I Did Something Bad» і «Don't Blame Me» — особливо агресивні[40]. Крім того, на думку різних критиків, «…Ready for It?» має «індустріальну продукцію, підкріплену потужною басовою лінією»[41][42], «End Game» містить треп-ритми[43], в композиції «I Did Something Bad» вплив дабстепу починає «повільно зменшуватися»[42], тоді які «Don't Blame Me» характеризується готичним, орієнтованим на госпел звуком. «Look What You Made Me Do» відрізняється використанням модульних синтезаторів, барабанів та гітари у другому передприспіві[28] й включає інтерполяцію треку «I'm Too Sexy» (1991) англійського гурту Right Said Fred[44]. Балада «So It Goes...» характеризується атмосферним треп-поп стилем[45][46], «King of My Heart» включає стрімкі клавішні інструменти[47][24], а «Dancing with Our Hands Tied» оснащено бурхливими ритмами та EDM-рефреном[48]. Друга половина Reputation, заснована здебільшого на основі синті-поп роботи Джека Антоноффа, що нагадує музику 1980-их[49], створює дещо м’якше та емоційніше звучання[50]: «Dress» містить «спекотну» постановку з ритмом, що легко запам'ятовується, та фальцетним вокалом[51], а «Getaway Car» і «Call It What You Want» — схожі за своєю «атмосферністю», що притаманна синті-поп жанру[52][53]. Заключний трек, фортепіанна балада «New Year's Day», є яскравим контрастом до решти альбому[39]; він охоплює випадкові гітарні та легкі синтезаторні гармонії[54][55].

Промокомпанія та комерційне сприйняття[ред. | ред. код]

18 серпня 2017 року Свіфт зробила всі свої облікові записи в соціальних мережах приватними[56], що підштовхнуло ЗМІ до спекуляцій щодо нової музики співачки[57]. Цього ж місяця вона завантажила беззвучні чорно-білі короткі відео зі зображенням змій в Instagram[58][59]; символ змії був натхненний конфліктом Свіфт із Вестом і Кардаш'ян та займав важливе місце в рекламній кампанії, а також концепції альбому[60]. 23 серпня співачка оголосила назву майбутнього релізу — Reputation і опублікувала його обкладинку[61], що пізніше її розкритикували критики й вона ввійшла до списку найгірших обкладинок 2017 року[62]. Попри те, що Свіфт активно рекламувала свої попередні альбоми, даючи численні інтерв’ю пресі та виступаючи на телебаченні, вона відмовилася від такої кампанії для Reputation[63]. Натомість вона проводила ексклюзивні попередні таємні сеанси прослуховування платівки для своїх шанувальників, обраних із соціальних мереж, влаштовуючи їх у себе вдома в Род-Айленді, Лос-Анджелесі, Лондоні та Нашвіллі. Загалом сеанси були зарезервовані для 500 фанатів Тейлор; кадри зі заходів були опубліковані Good Morning America 7 листопада 2017 року[64]. Крім того, Свіфт з'явилася на обкладинці британського Vogue, для якого вона призначила власних фотографів і опублікувала власноруч написаний вірш замість інтерв’ю[65]. В розмові зі Зейном Лоу для Apple Music у травні 2019 року співачка пояснила, що відмовилася від інтерв’ю під час промокомпанії Reputation, оскільки не відчувала потреби „пояснювати“ альбом й бажала лише передати свої почуття щодо суперечок через її музику[66].

Альбом вийшов 10 листопада 2017 року разом із двома виданнями журналу під назвою Reputation, який був доступний суто через корпорацію Target[67]. Також Тейлор почала співпрацювати з дистриб'юторською компанією Ticketmaster для створенні унікальної схеми комплектації. У цій схемі ті, хто хотів би придбати квитки на концерти Свіфт, які часто швидко розпродаються, можуть отримати пріоритет у черзі на покупку, попередньо замовивши альбом Reputation у фізичних версіях[68][69]. 7 листопада телевезійна мережа Bloomberg повідомила, що альбом буде відключений від стрімінгових сервісів протягом невизначеного часу і буде доступний лише для придбання у різних форматах[70].

Список композицій[ред. | ред. код]

Стандартне видання[71][72]
#НазваАвторПродюсер(и)Тривалість
1.«...Ready for It?»
  • Мартін
  • Shellback
  • Payami
3:28
2.«End Game» (разом з Ed Sheeran та Future)
  • Мартін
  • Shellback
4:04
3.«I Did Something Bad»
  • Свіфт
  • Мартін
  • Shellback
  • Мартін
  • Shellback
3:58
4.«Don't Blame Me»
  • Свіфт
  • Мартін
  • Shellback
  • Мартін
  • Shellback
3:56
5.«Delicate»
  • Свіфт
  • Мартін
  • Shellback
  • Мартін
  • Shellback
3:52
6.«Look What You Made Me Do»
  • Antonoff
  • Свіфт
3:31
7.«So It Goes...»
  • Мартін
  • Shellback
  • Görres
3:47
8.«Gorgeous»
  • Свіфт
  • Мартін
  • Shellback
  • Мартін
  • Shellback
3:29
9.«Getaway Car»
  • Свіфт
  • Antonoff
  • Antonoff
  • Свіфт
3:53
10.«King of My Heart»
  • Свіфт
  • Мартін
  • Shellback
  • Мартін
  • Shellback
3:34
11.«Dancing with Our Hands Tied»
  • Мартін
  • Shellback
  • Holter
3:31
12.«Dress»
  • Свіфт
  • Antonoff
  • Antonoff
  • Свіфт
3:50
13.«This Is Why We Can't Have Nice Things»
  • Свіфт
  • Antonoff
  • Antonoff
  • Свіфт
3:27
14.«Call It What You Want»
  • Свіфт
  • Antonoff
  • Antonoff
  • Свіфт
3:23
15.«New Year's Day»
  • Свіфт
  • Antonoff
  • Antonoff
  • Свіфт
3:55
55:38
Професійні огляди
Сукупні оцінки
Джерело Рейтинг
Any Decent Music? 6.7/10[74]
Metacritic 71/100[73]
Оцінки оглядів
Джерело Рейтинг
AllMusic 3/5 зірок[75]
The A.V. Club B[76]
The Daily Telegraph 4/5 зірок[77]
Entertainment Weekly B[78]
The Guardian 4/5 зірок[79]
NME 4/5 зірок[80]
Pitchfork 6.5/10[81]
Q 3/5 зірок[82]
Rolling Stone 4/5 зірок[83]
USA Today 3/4 зірки[84]

Чарти[ред. | ред. код]

Чарт (2017) Місце
Австралія Australian Albums Chart 1
Австрія Austrian Albums Chart 1
Бельгія (Фландрія) Belgian Albums Chart (Фландрія) 1
Бельгія (Валлонія) Belgian Albums Chart (Валлонія) 9
Канада Canadian Albums Chart 1
Чехія Czech Albums Chart 2
Данія Danish Albums Chart 3
Нідерланди Dutch Albums Chart 1
Фінляндія Finnish Albums Chart 5
Франція French Albums Chart 11
Німеччина German Albums Chart 2
Греція Greek Albums Chart 3
Угорщина Hungarian Albums Chart 8
Ірландія Irish Albums Chart 1
Італія Italian Albums Chart 3
Японія Japanese Albums Chart 3
Японія Japanese International Albums Chart 1
Південна Корея South Korean Chart 2
Мексика Mexican Albums Chart 4
Нова Зеландія New Zealand Albums Chart 1
Норвегія Norwegian Albums Chart 1
Польща Polish Albums Chart 6
Португалія Portuguese Albums Chart 1
Шотландія Scottish Albums Chart 1
Південна Корея South Korean Chart 3
Словаччина Slovak Albums Chart 4
Південна Африка South African Chart 3
Іспанія Spanish Albums Chart 3
Швеція Swedish Albums Chart 2
Швейцарія Swiss Albums Chart 1
Британія UK Albums Chart 1
США Billboard 200 1

Сертифікації[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Aswad, Jem (24 жовтня 2014). Album Review: Taylor Swift’s Pop Curveball Pays Off With ‘1989’. Billboard (амер.). Процитовано 12 червня 2023.
  2. The Power of Taylor Swift. Time (англ.). 13 листопада 2014. Процитовано 12 червня 2023.
  3. Taylor Swift returns to Spotify on the day Katy Perry's album comes out. BBC News (en-GB) . 9 червня 2017. Процитовано 12 червня 2023.
  4. Waddell, Ray (11 грудня 2015). Live Music’s $20 Billion Year: The Grateful Dead’s Fare Thee Well Reunion, Taylor Swift, One Direction Top Boxscore’s Year-End. Billboard (амер.). Процитовано 12 червня 2023.
  5. Unterberger, Andrew (6 липня 2018). While You Weren’t Looking, Taylor Swift Scored Her Biggest ‘Reputation’ Radio Hit. Billboard (амер.). Процитовано 12 червня 2023.
  6. Nast, Condé (13 грудня 2017). Taylor Swift's complex Reputation. British GQ (en-GB) . Процитовано 12 червня 2023.
  7. A Post-Breakup Timeline of Taylor Swift and Calvin Harris. Cosmopolitan (амер.). 13 липня 2016. Процитовано 12 червня 2023.
  8. Anthony, Andrew (18 червня 2016). Tom Hiddleston and Taylor Swift: match made in heaven or a PR stunt?. The Guardian (en-GB) . ISSN 0261-3077. Процитовано 12 червня 2023.
  9. Voght, Kara (22 грудня 2022). The Year Everyone Realized They Were Wrong About Taylor Swift vs. Kanye West. Rolling Stone (амер.). Процитовано 12 червня 2023.
  10. а б в Hiatt, Brian (18 вересня 2019). Taylor Swift: The Rolling Stone Interview. Rolling Stone (амер.). Процитовано 12 червня 2023.
  11. Jones, Nate; movies, a Vulture senior writer covering; Culture, Pop (21 липня 2016). When Did the Media Turn Against Taylor Swift?. Vulture (en-us) . Процитовано 12 червня 2023.
  12. Lipshutz, Jason (24 серпня 2017). Taylor Swift’s ‘Reputation,’ Intact: Expect The Script To Once Again Get Flipped. Billboard (амер.). Процитовано 12 червня 2023.
  13. Nast, Condé (8 серпня 2019). Taylor Swift on Sexism, Scrutiny, and Standing Up for Herself. Vogue (амер.). Процитовано 12 червня 2023.
  14. Knibbs, Kate (21 серпня 2019). Ten Years of Taylor Swift: How the Pop Star Went From Sweetheart to Snake (and Back Again?). The Ringer (англ.). Процитовано 12 червня 2023.
  15. а б Vincent, Alice (3 листопада 2017). Taylor Swift: the rise, fall and re-invention of America's sweetheart. The Telegraph (en-GB) . ISSN 0307-1235. Процитовано 12 червня 2023.
  16. Taylor Swift avoided — and mocked — the media with ‘Reputation.’ And it worked.
  17. Wilkinson, Maryn (3 липня 2019). ‘Taylor Swift: the hardest working, zaniest girl in show business…’. Celebrity Studies (англ.). Т. 10, № 3. с. 441—444. doi:10.1080/19392397.2019.1630160. ISSN 1939-2397. Процитовано 12 червня 2023.
  18. а б Hiatt, Brian (30 вересня 2019). 9 Taylor Swift Moments That Didn't Fit in Our Cover Story. Rolling Stone (амер.). Процитовано 16 червня 2023.
  19. May 09, Alex Suskind; EDT, 2019 at 12:00 PM. New Reputation: Taylor Swift shares intel on TS7, fan theories, and her next era. EW.com (англ.). Процитовано 16 червня 2023.
  20. Lewis, Randy (19 травня 2018). Even at the Rose Bowl, Taylor Swift forges an intimate bond with fans. Los Angeles Times (амер.). Процитовано 16 червня 2023.
  21. Snapes, Laura (24 серпня 2019). Taylor Swift: ‘I was literally about to break’. The Guardian (en-GB) . ISSN 0261-3077. Процитовано 16 червня 2023.
  22. а б в г reputation (2017). Taylor Swift Switzerland (en-CA) . Процитовано 17 червня 2023.
  23. Taylor Swift - Reputation (англ.), 2017, процитовано 16 червня 2023
  24. а б Taylor Swift's iHeartRadio reputation Release Party: Everything We Learned. 96.1 KISS (англ.). Процитовано 16 червня 2023.
  25. а б Lockett, Dee (10 листопада 2017). 8 Fun Facts About Taylor Swift’s Reputation. Vulture (en-us) . Процитовано 16 червня 2023.
  26. Willman, Chris (10 листопада 2017). Album Review: Taylor Swift’s ‘Reputation’. Variety (амер.). Процитовано 16 червня 2023.
  27. Nast, Condé. Taylor Swift: “End Game” [ft. Ed Sheeran and Future]. Pitchfork (амер.). Процитовано 16 червня 2023.
  28. а б в Jack Antonoff. www.soundonsound.com. Процитовано 16 червня 2023.
  29. а б December 28, Nolan Feeney; EST, 2017 at 11:47 AM. Jack Antonoff on his busy 2017 and the Taylor Swift song he calls a 'hint at the future'. EW.com (англ.). Процитовано 16 червня 2023.
  30. Photographers Mert + Marcus Look Back on 20 Years in Fashion. Time (англ.). 15 вересня 2017. Процитовано 17 червня 2023.
  31. Nevins, Jake (23 серпня 2017). Taylor Swift announces new album, Reputation, for November release. The Guardian (en-GB) . ISSN 0261-3077. Процитовано 17 червня 2023.
  32. Heller, Susie (23 серпня 2017). Fans can't stop pointing out how much Taylor Swift's new merchandise looks like Kanye West's fashion line. Business Insider (амер.). Процитовано 17 червня 2023.
  33. Reputation. Taylor Swift Wiki (англ.). Процитовано 18 червня 2023.
  34. Taylor Swift Pushes Further Into Electro-Pop With 'Reputation'.
  35. Bassett, Jordan (10 листопада 2017). Taylor Swift - 'Reputation' Review. NME (en-GB) . Процитовано 18 червня 2023.
  36. McCormick, Neil (10 листопада 2017). Taylor Swift, Reputation, review: 'brash, weaponised pop'. The Telegraph (en-GB) . ISSN 0307-1235. Процитовано 18 червня 2023.
  37. а б May 09, Alex Suskind; EDT, 2019 at 02:00 PM. Taylor Swift reveals how 'Game of Thrones' (and Arya Stark's kill list) inspired 'reputation'. EW.com (англ.). Процитовано 18 червня 2023.
  38. Taylor Swift's album 'reputation' might be her best yet - review. The Independent (англ.). 10 листопада 2017. Процитовано 18 червня 2023.
  39. а б Caramanica, Jon (10 листопада 2017). Taylor Swift Is a 2017 Pop Machine on ‘Reputation,’ but at What Cost?. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Процитовано 18 червня 2023.
  40. Kornhaber, Spencer (10 листопада 2017). Where the Old Taylor Swift Is Hiding Within 'Reputation'. The Atlantic (англ.). Процитовано 18 червня 2023.
  41. Reporters, Telegraph (4 вересня 2017). Is Taylor Swift's new song, ...Ready for It?, about Tom Hiddleston?. The Telegraph (en-GB) . ISSN 0307-1235. Процитовано 18 червня 2023.
  42. а б Analyzing Every Song on Taylor Swift's 'Reputation'. Time (англ.). 10 листопада 2017. Процитовано 18 червня 2023.
  43. Zoladz, Lindsay (10 листопада 2017). Taylor Swift Stakes Her ‘Reputation’ on Big Sounds and Petty Grievances. The Ringer (англ.). Процитовано 18 червня 2023.
  44. Jack Antonoff: 'I feel as though I've had a few lives already'. The Independent (англ.). 10 листопада 2017. Процитовано 18 червня 2023.
  45. Taylor Swift reckons with her ‘Reputation’ - The Boston Globe. BostonGlobe.com. 10 листопада 2017. Архів оригіналу за 10 червня 2018. Процитовано 18 червня 2023.
  46. Taylor Swift's reputation is a microcosm of America’s explosive political landscape. The Line of Best Fit (амер.). Процитовано 18 червня 2023.
  47. Jenkins, Craig (10 листопада 2017). Taylor Swift’s Reputation Fixates on Big Enemies and Budding Romance. Vulture (en-us) . Процитовано 18 червня 2023.
  48. Empire, Kitty (12 листопада 2017). Taylor Swift: Reputation review – lust, loss and revenge. The Observer (en-GB) . ISSN 0029-7712. Процитовано 18 червня 2023.
  49. Zoladz, Lindsay (30 листопада 2017). How Jack Antonoff Became the Most Important Producer in Pop. The Ringer (англ.). Процитовано 18 червня 2023.
  50. Music Review: Taylor Swift’s ‘Reputation’ is pure pop magic. Akron Beacon Journal (амер.). Процитовано 18 червня 2023.
  51. Unterberger, Andrew (10 листопада 2017). Yes, the Best Song on Taylor Swift’s ‘Reputation’ Is the Slow Jam: Critic’s Take. Billboard (амер.). Процитовано 18 червня 2023.
  52. Sheffield, Rob (10 листопада 2017). Sheffield: 'Reputation' Is the Most Intimate LP of Taylor Swift's Career. Rolling Stone (амер.). Процитовано 18 червня 2023.
  53. Sheffield, Christopher R. Weingarten,Brittany Spanos,Charles Aaron,Simon Vozick-Levinson,Maura Johnston,Will Hermes,Rob; Weingarten, Christopher R.; Spanos, Brittany; Aaron, Charles; Vozick-Levinson, Simon; Johnston, Maura; Hermes, Will; Sheffield, Rob (29 листопада 2017). 50 Best Songs of 2017. Rolling Stone (амер.). Процитовано 18 червня 2023.
  54. Whitaker, Sterling WhitakerSterling (16 листопада 2017). Taylor Swift Returning to Country Music With 'New Year's Day'. Taste of Country (англ.). Процитовано 18 червня 2023.
  55. Taylor Swift’s “New Year’s Day” Is The Calming End To A Chaotic Era.
  56. Kaufman, Gil (21 серпня 2017). Taylor Swift Ends Social Media Blackout With Cryptic Reptile Tail Tease. Billboard (амер.). Процитовано 19 липня 2023.
  57. Ryan Bengtsson, Linda; Edlom, Jessica (1 січня 2023). Commodifying participation through choreographed engagement: the Taylor Swift case. Arts and the Market. Т. ahead-of-print, № ahead-of-print. doi:10.1108/AAM-07-2022-0034. ISSN 2056-4945. Процитовано 19 липня 2023.
  58. http://www.nytimes.com/by/joe-coscarelli; http://www.nytimes.com/by/jon-pareles; http://www.nytimes.com/by/jon-caramanica; http://www.nytimes.com/by/wesley-morris; http://www.nytimes.com/by/caryn-ganz (25 серпня 2017). Taylor Swift Goes to a Darker Place: Discuss. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Процитовано 19 липня 2023.
  59. Cirisano, Tatiana (23 серпня 2017). Taylor Swift’s Third Reptile-Themed Teaser Finally Reveals Snake’s Face. Billboard (амер.). Процитовано 19 липня 2023.
  60. Taylor Swift Talks “Snakes” And Kim Kardashian At Reputation Tour Opener.
  61. Taylor Swift unveils new album cover, name and release date. The Independent (англ.). 25 серпня 2017. Процитовано 19 липня 2023.
  62. Cirisano, Tatiana (27 грудня 2017). 25 Best & Worst Album Covers of 2017. Billboard (амер.). Процитовано 19 липня 2023.
  63. How Taylor Swift is using Tumblr to create a safe space with her fans. The Independent (англ.). 9 листопада 2017. Процитовано 19 липня 2023.
  64. News, A. B. C. Exclusive 1st look inside Taylor Swift's secret sessions for 'Reputation'. ABC News (англ.). Процитовано 19 липня 2023.
  65. Martinson, Jane (10 грудня 2017). Take back control: Taylor Swift shows the media how it's done. The Guardian (en-GB) . ISSN 0261-3077. Процитовано 19 липня 2023.
  66. Lindsay, Kathryn. Taylor Swift's Low-Key Days Are Officially Over. www.refinery29.com (англ.). Процитовано 19 липня 2023.
  67. Aswad, Jem (25 серпня 2017). Taylor Swift’s New Single, ‘Look What You Made Me Do,’ Arrives (Listen). Variety (амер.). Процитовано 19 липня 2023.
  68. Framke, Caroline (25 серпня 2017). With Reputation, Taylor Swift has learned to stop worrying and love capitalism. Vox (англ.). Процитовано 19 липня 2023.
  69. Feed the Taylor Swift hype machine for a better chance at tickets. Engadget (амер.). Процитовано 19 липня 2023.
  70. Taylor Swift Will Keep New Album From Streaming for a Week. Bloomberg.com (англ.). 7 листопада 2017. Процитовано 19 липня 2023.
  71. Reputation – Taylor Swift on iTunes. US: iTunes Store. Архів оригіналу за 26 серпня 2017. Процитовано 25 серпня 2017.
  72. Brandle, Lars (7 листопада 2017). Taylor Swift Shares 'Reputation' Tracklist, Confirms Ed Sheeran & Future Collab. Billboard. Архів оригіналу за 8 листопада 2017. Процитовано 8 листопада 2017.
  73. reputation by Taylor Swift. Metacritic. Архів оригіналу за 12 листопада 2017. Процитовано 10 листопада 2017.
  74. reputation by Taylor Swift reviews. AnyDecentMusic. Архів оригіналу за 11 листопада 2017. Процитовано 10 листопада 2017.
  75. Erlewine, Stephen Thomas. reputation – Taylor Swift. AllMusic. Архів оригіналу за 1 грудня 2017. Процитовано 21 листопада 2017.
  76. Purdom, Clayton (10 листопада 2017). Taylor Swift has a big, drunken night out on Reputation. The A.V. Club. Архів оригіналу за 11 листопада 2017. Процитовано 10 листопада 2017.
  77. McCormick, Neil (10 листопада 2017). Taylor Swift, Reputation, review: 'brash, weaponised pop'. The Telegraph. Архів оригіналу за 12 листопада 2017. Процитовано 10 листопада 2017.
  78. Greenblatt, Leah (9 листопада 2017). Taylor Swift is no longer America's sweetheart on 'reputation'. Entertainment Weekly. Архів оригіналу за 10 листопада 2017. Процитовано 10 листопада 2017.
  79. Petridis, Alexis (10 листопада 2017). Taylor Swift: Reputation review – superb songcraft meets extreme drama. The Guardian. Архів оригіналу за 10 листопада 2017. Процитовано 10 листопада 2017.
  80. Bassett, Jordan (10 листопада 2017). Taylor Swift – 'Reputation' Review. NME. Архів оригіналу за 11 листопада 2017. Процитовано 10 листопада 2017.
  81. Cox, Jamieson. Taylor Swift: Reputation Album Review. Pitchfork. Архів оригіналу за 13 листопада 2017. Процитовано 13 листопада 2017.
  82. Anon. (November 2017). Reviews. Q. № 378.
  83. Sheffield, Rob (9 листопада 2017). Sheffield: 'Reputation' Is the Most Intimate LP of Taylor Swift's Career. Rolling Stone. Архів оригіналу за 10 листопада 2017. Процитовано 10 листопада 2017.
  84. McDermott, Maeve (9 листопада 2017). Taylor Swift's 'Reputation': A fully-formed snapshot of a singer in love, and in control. USA Today. Архів оригіналу за 10 листопада 2017. Процитовано 9 листопада 2017.
  85. Reputation (Japan Deluxe Edition) [w/ DVD, Limited Edition]. CDJapan. Архів оригіналу за 17 вересня 2017. Процитовано 17 вересня 2017.