Фернан Кнопфф

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фернан Кнопфф
Fernand Khnopff
Фернан Кнопфф (бл. 1900)
При народженні Фернан-Едмон-Жан-Марі Кнопф
Fernand-Edmond-Jean-Marie Khnopff
Народження 12 вересня 1858(1858-09-12)
Гремберген, поблизу Дендермонде (Бельгія)
Смерть 12 листопада 1921(1921-11-12) (63 роки)
  м. Брюссель, Бельгія
Поховання Лакенський цвинтар
Національність фламандець
Країна Бельгія Бельгія
Жанр художник, графік, скульптор і мистецтвознавець
Навчання Королівська Академія витончених мистецтв в Брюсселі
Діяльність художник, скульптор, фотограф, філософ, письменник, графік, унаочнювач
Напрямок символізм
Роки творчості 1873[1]1921[1]1921[1]
Член Les XX (1893)
Твори I lock my door upon myselfd, Incensed і Portrait of Marie Monnomd
Брати, сестри Marguerite Khnopffd і Georges Khnopffd
Роботи в колекції галерея Бельведер, Штедель, Міннеаполіський інститут мистецтваd, Художній інститут Чикаго, Музей Ґетті, Національна галерея мистецтв, Design Museum Gentd, Музей мистецтва Метрополітен[2], Королівські музеї витончених мистецтв[3], Королівський музей витончених мистецтв, Музей витончених мистецтв, Музей Грунінгеd, Mu.ZEE - Kunstmuseum aan Zeed[4], Fin-de-Siècle Museumd, Баварські державні колекції картинd, Альбертіна, Музей історії мистецтв, Музей мистецтв Карнегіd, Рейксмузей, Hungarian National Galleryd, Музей образотворчих мистецтв, Музей витончених мистецтв, Музей д'Орсе і Музей Бойманса - ван Бенінгена[5]

CMNS: Фернан Кнопфф у Вікісховищі

Ферна́н Кнопф (фр. Fernand Khnopff), повне ім'я: Фернан-Едмон-Жан-Марі Кнопф / фр. Fernand-Edmond-Jean-Marie Khnopff; 12 вересня 1858, Гремберген, поблизу Дендермонде, Бельгія — 12 листопада 1921, Брюссель, Бельгія) — бельгійський художник, графік, скульптор і мистецтвознавець, головний представник бельгійського символізму. Франскільон.

Життя і творчість[ред. | ред. код]

Портрет панни Жермен Вінер, 1893, Королівський музей витончених мистецтв, Брюссель

Фернан Кнопфф виріс у Брюгге, пізніше переїхав з батьками у Брюссель. Спершу, за наполяганням батька, вивчав юриспруденцію, та згодом перевівся у Брюссельську Академію мистецтв, де і почалася його кар'єра як пейзажиста і портретиста. Його наставником був Ксав'є Меллері.

У 1877 році Кнопфф побував у Парижі, де на нього велике враження справив Ежен Делакруа, в Англії він познайомився з прерафаелітами.

У наступному (1878) році на Всесвітній виставці в Парижі молодий митець познайомився з художником Гюставом Моро і у подальшому звернувся до символізму.

Фернан Кнопфф вважається одним із засновників групи митців ХХ (Groupe des XX). У 1892 році роботи Кнопфа брали участь у салоні Salon de la Rose-Croix, а також у виставці віденського сецесіону. Попри вроджену замкнутість, із часом Кнопфф здобув визнання і пошану. Пізніше він навіть отримав бельгійський Орден Леопольда.

У своїх живописних роботах Кнопфф вибирає темні тони, якими навіює на полотні містичні фантазії. У першу чергу, Кнопфф справив вплив на німецький символізм, наприклад, на Франца фон Штука, та югендштіль. На картинах Кнопфа часто можна побачити жіночі образи у вигляді сфінксів і химер: «Спляча гарпія», «Самотність»(1894) і «Мистецтво, або ніжність сфінкса» (1896). Фернан Кнопфф також писав портрети і пейзажі та виконував ілюстрації до творів інших тогочасних символістів.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]