Абдулла Шаїг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Абдулла Шаїг
азерб. Abdulla Şaiq Talıbzadə
Ім'я при народженні азерб. Abdulla Axund Mustafa oğlu Talıbzadə
Народився 24 лютого 1881(1881-02-24)[1]
Тифліс, Кавказьке намісництво, Російська імперія
Помер 24 липня 1959(1959-07-24) (78 років)
Баку, Азербайджанська РСР, СРСР
Поховання Алея честі
Країна  Російська імперія
 Азербайджанська Демократична Республіка
 СРСР
Діяльність драматург, педагог, поет, перекладач
Мова творів азербайджанська
Роки активності з 1906
Батько Akhund Mustafa Talibzadehd
Брати, сестри Yusif Ziya Talibzaded
Діти Kamal Talybzadăd
Автограф
Нагороди
орден Леніна орден Трудового Червоного Прапора медаль «За оборону Кавказу» медаль «За доблесну працю у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.»
заслужений діяч мистецтв Азербайджанської РСР Excellence in People's Education of the Azerbaijan SSR
Сайт: abdullashaig.com

CMNS: Абдулла Шаїг у Вікісховищі

Абдулла Шаїг (азерб. Abdulla Şaiq Mustafa oğlu Talıbzadə; Абдулла Мустафа огли Шаїг (Шаїк), справжнє прізвище Талибзаде; 24 лютого 1881(18810224), Тифліс, Російська імперія — 24 липня 1959, Баку, Азербайджанська РСР, СРСР) — азербайджанський поет, прозаїк, драматург, перекладач та педагог, заслужений діяч мистецтв Азербайджанської РСР (1941). Депутат Верховної Ради СРСР 2-го і 4-го скликань.

Життєпис[ред. | ред. код]

Абдулла Шаїг народився 24 лютого 1881 року в Тифлісі в родині духовної особи. Початкову освіту здобув у тифліській міській школі. Після школи Абдулла Шаїг зі сім'єю переїхав до Хорасана (Іран). У Хорасані він продовжив освіту. За цей час Шаїг вивчив перську та арабську мови, східні літератури. Проживши в Ірані близько восьми років, Абдулла Шаїг повертається до Тифліса і через деякий час разом з родиною переїжджає до Баку.

Будинок у Баку, в якому жив Шаїг (нині тут — квартира-музей поета)

Переїхавши до Баку, він самостійно вивчив російську мову і склав іспит на посаду вчителя російсько-азербайджанських шкіл. Педагогічну діяльність А. Шаїг поєднував з літературною творчістю. В ранньому періоді творчості Абдулла Шаїг створював оповідання і вірші, що відображали життя робітників і селян. У його оповіданні «Лист не дійшов» йдеться про безпросвітне життя бакинського робітника, який приїхав на заробітки з Ірану до Баку і загинув у нафтовому колодязі господаря.

Шаїг відомий і як перший дитячий письменник в Азербайджані. Його віршовані казки («Тик-тик ханум», «Хороший друг», «Колобок»), п'єси («Гарна весна», «Чабан» та ін.) були і є улюбленими творами азербайджанських школярів[2].

Друкуватися він почав від 1906 року. В цей час написано п'єси, оповідання, вірші та поеми. На початку 20-х років XX століття Шаїг викладає в школах, пише вірші й оповідання, друкує п'єсу «Ільдрим» («Блискавка»). В ці ж роки він завершує нову п'єсу «Ошукані зірки» за однойменною повістю М. Ф. Ахундова. Пізніше Абдулла Шаїг створює свої відомі поеми «Гоч-Полад», «Дід Тапдиг», «Праця і краса» та інші.

Його твори — оповідання про побут і звичаї людей, роман «Араз», дитячі казки, драма «Нушабе» відображали реальну епоху. У перекладах Шаїга чітко проглядаються перші, але сміливі спроби перекладів Гасаналіага-хана Карадагського[ru]:

Інтерес Шаїга до поезії, літератури з'явився в семирічному віці, коли він став вчитися в тифліській школі. Він запам'ятовував вірші азербайджанською, російською та перською мовами. Першим його підручником став „Ветен ділі[ru]“, в який були включені байки І. А. Крилова в перекладі Гасаналіага-хана Гарадагського (Гарадагі).

Починаючи від 1938 року, на сцені Театру юного глядача з успіхом йшли п'єси Абдулли Шаїга «Хасай», «Ель-огли» та інші. Того ж року видано книгу Абдулли Шаїга, в яку включено переклади 97 байок Крилова. 1946 року на сцені Азербайджанського драматичного театру поставлено п'єсу Абдулли Шаїга «Нушабе».

Твори Абдулли Шаїга неодноразово видавалися азербайджанською мовою, перекладалися російською, грузинською, узбецькою та іншими мовами. Сам він теж багато перекладав азербайджанською твори Нізамі Гянджеві, Фірдоусі, Сааді, Румі, Шекспіра, Свіфта, Дефо, Крилова, Пушкіна, Лермонтова, Некрасова, Чехова, Горького та інших.

Помер Абдулла Шаїг 24 липня 1959 року у віці 78 років у Баку.

Створений 1931 року Азербайджанський державний ляльковий театр від 1974 року носить його ім'я. 1990 року в Баку відкрився будинок-музей Абдулли Шаїга. Музей розташований в одній з квартир будинку, де свого часу жив поет-драматург і його сім'я.

Нагороди[ред. | ред. код]

Пам'ять[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. International Music Score Library Project — 2006.
  2. Дадашзаде М. А. История Азербайджанской литературы. — Маариф, 1987.

Посилання[ред. | ред. код]