Абідоські ієрогліфи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Абідоські ієрогліфи

Абідоські ієрогліфи — ієрогліфи, виявлені в храмі Осіріса стародавнього єгипетського міста Абідос, створені в XIII ст. до н. е. Відомі тим, що нагадують вертоліт, підводний човен, дирижабль і планер.

Насправді це написи, вирізьблені один над іншим, які є іменами фараонів Сеті I та його сина Рамсеса II, за правління яких збудовано храм.

Загальні відомості[ред. | ред. код]

Терміном «Абідоський ієрогліфи» позначають рельєфи, виявлені в XIX столітті на одній з балок першого критого залу храму Осіріса в Абідосі. Розшифрувати їх тоді не вдалося.

Увагу широкого кола було привернуто до них у 1997 році. Тоді дослідниця НЛО доктор Рут Говер (англ. Dr. Ruth McKinley-Hover) опублікувала знімки ієрогліфів в інтернеті[1]. Вона прокоментувала їх як зображення сучасних «технічних об'єктів». Прихильники палеоконтактів взяли ці фотографії для аргументації на захист своїх поглядів про відвідання Землі в минуло іношопланетянами[2]. Також ці написи сприймалися за доказ існування в минулому розвиненої технологічно цивілізації чи свідчення подорожей у часі[3]. Наукова громадськість, навпаки, сприйняла фотографії Абідоських ієрогліфів досить скептично, і навіть поширили висловлювання про їх містифікацію[4].

Історія створення[ред. | ред. код]

«Вертоліт» утворений накладенням ієрогліфів, які складають імена двох фараонів

Абідоські ієрогліфи знаходяться в храмі, велика частина якого побудована фараоном XIX династії Сеті I. Вони нанесені на правій стороні поздовжнього архітрава з піщанику, розташованого ліворуч над другим за рахунком від входу міжколонним прольотом головного центрального проходу першого залу храму.

Особливістю створення цього залу є те, що його добудова й формування інтер'єру припали на час правління фараона Рамсеса II — сина Сеті I. При цьому використовувалися елементи, заготовлені ще за часів життя Сеті I. Зокрема, встановлено архітрави з написами, що містили імена та титули Сеті I у картуші[5][6].

Результати досліджень[ред. | ред. код]

Дослідження Абідоських ієрогліфів показало, що вони являють собою так звані палімпсести. Тобто, імена й титули фараона, який завершив будівництво — Рамсеса II, були нанесені на заштукатурені згадки про його батька, котрий, власне, і розпочав будівництво. Минулі тисячоліття призвели до часткового випадання штукатурки, що перетворило написи на нісенітницю, проте створило ілюзорні образи техніки XX століття[1][5].

Див. також[ред. | ред. код]

Координати: 26°11′05″ пн. ш. 31°55′08″ сх. д. / 26.1847° пн. ш. 31.9190° сх. д. / 26.1847; 31.9190

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Pharaoh's Helicopter?. www.catchpenny.org. Процитовано 29 листопада 2023.
  2. Bogaard, Cecilia (7 травня 2022). Helicopter Hieroglyphs? Debunking the “Mystery” of the Abydos Carvings. Ancient Origins Reconstructing the story of humanity's past (англ.). Процитовано 29 листопада 2023.
  3. Austin, Jon (6 жовтня 2016). Proof of time travel? Riddle of planes and helicopter found in Egyptian hieroglyphs | Weird | News. Express.co.uk (англ.). Процитовано 29 листопада 2023.
  4. "Helicopter Hieroglyph" Explained!. members.tripod.com. Процитовано 29 листопада 2023.
  5. а б (рос.)Кругляков О. Отец и сын. Что произошло с надписями в Абидосе // webcitation.org, 2011.
  6. (англ.)The Abydos temple helicopter // Finart.be (web.archive.org), 1998.

Посилання[ред. | ред. код]