Автошлях D1 (Хорватія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Автошлях D1

Дорога D1 біля Книна.
Загальні дані
Країна  Хорватія
Мережа state roads in Croatiad
Довжина 421.2 км
Напрямок північ-південь
початок Крапина
кінець Спліт
Дорожнє покриття асфальтобетон
Міста Крапина, Загреб, Карловаць, Слунь, Грачаць, Книн, Синь
OpenStreetMap r338993  ·R
Мапа

CMNS: Автошлях D1 у Вікісховищі
Траса D1 біля Слуня
Тунель Mravince, на трасі D1

Автошлях D1 також Державна дорога D1 (хорв. Državna cesta D1) — національна автомагістраль у Хорватії. Це односмугове шосе, яке тягнеться від прикордонного переходу Мацель на півночі через Крапину, Загреб, Карловаць, Слунь, Грачаць, Книн, Синь, закінчуючись у Спліті. Загальна довжина 421 км[1]. До завершення будівництва автомагістралей із розділеними напрямками руху A1 і A2 (у 2005 і 2007 роках відповідно), D1 була, ймовірно, найпожвавленішою дорогою влітку в Хорватії, оскільки вона з'єднувала північний кордон, а також місто Загреб із туристичними курортами на Адріатичному морі. Відтоді трафік значно зменшився, але D1 залишається актуальною як альтернатива платним магістралям.

Опис маршруту[ред. | ред. код]

На північ від Загреба D1 здебільшого проходить паралельно автомагістралі A2 до розв'язки Крапина, з'єднуючись із низкою розв'язок A2 безпосередньо або через сполучні дороги[2]. Він також проходить паралельно залізничним коліям на деяких ділянках через горбисту місцевість.

Частина державної дороги D1 проходить паралельно з іншими маршрутами: автомагістраль A2 між розв'язками Запрешич і Янкомир, автомагістраль A3 між розв'язками Янкомир і Лучко, державна дорога D3 між розв'язкою Лучко і Карловаць, державна дорога D6 у Карловаці, державна дорога D33 у Книні та державна дорога D219 у Сині[1].

Північна частина D1 у Карловаці насправді є дорогою дещо нижчої категорії, тому що є кілька перехресть зі світлофорами, які сповільнюють рух.

Частини дороги в Лиці мають смуги для підйому.

Управління та обслуговування цієї дороги, як і всіх інших державних доріг у Хорватії, здійснює державна компанія «Хорватські дороги»[3].

Мапа[ред. | ред. код]

Openstreetmap

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. а б Міністерство морських справ, транспорту та інфраструктури Хорватії (10 травня 2013). Odluka o razvrstavanju javnih cesta [Decision on categorization of public roads]. Narodne novine (хор.) (66/2013).
  2. Regulation on motorway markings, chainage, interchange/exit/rest area numbers and names. Narodne novine (хор.). 6 травня 2003.
  3. Public Roads Act. Narodne novine (хор.). 14 грудня 2004.

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Автошлях D1 (Хорватія)