Амарант червоночеревий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Амарант червоночеревий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Астрильдові (Estrildidae)
Рід: Амарант (Lagonosticta)
Вид: Амарант червоночеревий
Lagonosticta rara
(Antinori, 1864)
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Habropyga rara Antinori, 1864
Посилання
Вікісховище: Lagonosticta rara
Віківиди: Lagonosticta rara
ITIS: 560647
МСОП: 22719444
NCBI: 247512

Амара́нт червоночеревий[2] (Lagonosticta rara) — вид горобцеподібних птахів родини астрильдових (Estrildidae). Мешкає в Західній і Центральній Африці.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 11 см. Забарвлення переважно червоне, за винятком коричневих махових пер та чорних живота, гузки і хвоста. У самиць червоними є лише лоб і надхвістя, груди і живіт мають червонуватий відтінок, спина і крила коричневі, голова сіра. Також у самиць нижня частина живота, гузка і хвіст чорні. Очі червоно-карі, навколо очей рожеві кільця. дзьоб чорнуватий, знизу і біля основи рожевуватий, лапи тілесного кольору.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють два підвиди:[3]

  • L. r. forbesi Neumann, 1908 — від Сенегалу до Нігерії;
  • L. r. rara (Antinori, 1864) — від Камеруну до Південного Судану, Уганди і західної Кенії.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Червоночереві амаранти мешкають в Сенегалі, Гвінеї, Сьєрра-Леоне, Ліберії, Кот-д'Івуарі, Гані, Того, Беніні, Нігерії, Камеруні, Центральноафриканській Республіці, Чаді, Південному Судані, Демократичній Республіці Конго, Уганді і Кенії. Вони живуть в саванах і кам'янистій місцевості, порослій чагарниками, трапляються в галерейних лісах і на полях. Зустрічаються поодинці, парами або сімейними зграйками, іноді приєднуються до змішаних зграй птахів разом з червоними амарантами. Живляться переважно насінням трав, яке шукають на землі, іноді також ягодами, плодами і дрібними комахами, такими як терміти, особливо під час сезону розмноження.

Сезон розмноження у червоночеревих амарантів припадає на завершення сезону дощів, з липня по листопад. Гніздо кулеподібне, робиться парою птахів з переплетених травинок, розміщується в чагарниках. В кладці 3-4 білуватих яйця. Червоночереві амаранти іноді стають жертвами гніздового паразитизму камерунських вдовичок.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Lagonosticta rara: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 19 жовтня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Waxbills, parrotfinches, munias, whydahs, Olive Warbler, accentors, pipits. IOC World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 19 жовтня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Jürgen Nicolai (Hrsg.), Joachim Steinbacher (Hrsg.), Renate van den Elzen, Gerhard Hofmann: Prachtfinken – Afrika. Serie Handbuch der Vogelpflege, Eugen Ulmer Verlag, Stuttgart 2007, ISBN 978-3-8001-4964-3.
  • Peter Clement, Alan Harris, John Davis: Finches and Sparrows. An Identification Guide. Christopher Helm, London 1993, ISBN 0-7136-8017-2.