Апофенія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Апофенія (грец. ἀποφαίνωапо [від чогось] + фенен [показувати]) — досвід бачення образів, тенденцій або зв'язків у випадкових або беззмістовних даних.

Апофенію не слід плутати з «апофонією».

Походження терміна[ред. | ред. код]

Термін приписують німецькому неврологу та психіатру Клаусу Конраду[1], який визначав його як «немотивоване бачення зв'язків», яке супроводжується «специфічним досвідом ненормальної значущості».

1958 року Клаус Конрад надрукував монографію «Die beginnende Schizophrenie. Versuch einer Gestaltanalyse des Wahns» («Початок шизофренії. Спроба аналізу оман/марення»)[1], в якій він дуже детально описав продромальний настрій та найбільш ранні стадії шизофренії. Він використав слово «Apophänie» для характеристики початку марення при психозі. На відміну від моменту одкровення/просвітлення, момент апофенії не дає розуміння щодо природи реальності або її взаємозв'язків (як яблуко Ньютона чи «Еврика!» Архімеда), а є «процесом постійного та монотонного досвіду ненормальних значень у всьому полі досвіду». Таке значення повністю самопосилюються, соліпсистичні та параноїдальні — «відчуття, що за тобою спостерігають, про тебе говорять, підслуховують, переслідують незнайомці»[2]. Термін мав підкреслювати, що людина з шизофренією спочатку має досвід марення як одкровення[3].

Зараз апофенія означає універсальну тенденцію людей шукати образи і тенденції у випадковій інформації, напр. азартних іграх[4].

Приховані значення[ред. | ред. код]

Ворожіння часто засновані на формуванні тенденцій з того, що більшості людей здається беззмістовними випадковими подіями.

Концепція обмовки за Фрейдом заснована на тому, що раніше відкидалось як беззмістовні помилки мови та пам'яті. Зігмунд Фрейд був переконаний, що такі «обмовки» є значимими для несвідомого розуму (дивись його працю «Тлумачення сновидінь»).

Парейдолія[ред. | ред. код]

Ця фігура, що складається з трьох кіл та лінії, сприймається як обличчя, хоча з обличчям у нього мало спільних рис. Таке сприйняття визначає розпізнавання облич, що часто відбувається на підсвідомому рівні.
Докладніше: Парейдолія

Парейдолія — це тип апофенії, пов'язаний зі сприйняттям зображень та звуків в випадкових стимулах. Наприклад, коли людина чує телефонний дзвінок у душі, оскільки шум води створює фон, в якому мозок «розпізнає» дзвінок. Або людина бачить обличчя в неживому предметі — фари та решітка авто дають «обличчя, що посміхається». Люди по всьому світі бачать «людину на Місяці».[5]

Також релігійні люди деколи бачать релігійні зображення на тостах, зрізі дерев тощо[6].

В азартних іграх[ред. | ред. код]

Апофенія добре задокументована як раціоналізація участі в азартних іграх. Гравцям здається, що вони бачать тенденції у числах і їх комбінаціях, які з'являються в лотереях, картярських іграх або рулетці[7]. Однією з варіація апофенії в цій сфері є омана гравця.

В статистиці[ред. | ред. код]

В статистиці та науці про дані, апофенія є прикладом надмірного ускладнення моделі, коли випадкові зв'язки («білий шум») видаються значимими — коли статистична модель більше реагує на «білий шум», а не на сигнал.

В літературі[ред. | ред. код]

Використання апофенії як сюжету[ред. | ред. код]

Параноїдальний стиль оповідання або нечіткий сюжет[ред. | ред. код]

У фільмах[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Conrad, Klaus (1958). Die beginnende Schizophrenie. Versuch einer Gestaltanalyse des Wahns (German). Stuttgart: Georg Thieme Verlag. 
  2. Conrad, Klaus (1959). Gestaltanalyse und Daseinsanalytik. Nervenarzt. № 30. с. 405–410. 
  3. Mishara, Aaron (2010). Klaus Conrad (1905–1961): Delusional Mood, Psychosis and Beginning Schizophrenia.. Schizophr Bull. Т. 36, № 1. с. 9–13. 
  4. Hubscher, Sandra L. Apophenia: Definition and Analysis. dbskeptic.com. Архів оригіналу за 16 липня 2012. Процитовано 16 липня 2012. 
  5. Svoboda, Elizabeth (13 лютого 2007). Facial Recognition – Brain – Faces, Faces Everywhere. New York Times. Архів оригіналу за 5 червня 2015. Процитовано July 2010. 
  6. Apophenia. Medical-answers.org. Архів оригіналу за 22 березня 2012. Процитовано 29 червня 2011. 
  7. May 28, 2007 at 9:49 pm (24 травня 2007). Apophenia & Illusory Correlation « Paul Xavier Waterstone. Waterstone.wordpress.com. Архів оригіналу за 17 грудня 2014. Процитовано 29 червня 2011. 

Бібліографія[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Шаблон:Приховані послання