Артедія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Артедія

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Вищі рослини (Streptophyta)
Надклас: Покритонасінні (Magnoliophyta)
Клас: Евдикоти
Підклас: Айстериди
Порядок: Аралієцвіті (Apiales)
Родина: Окружкові (Apiaceae)
Рід: Артедія (Artedia)
Вид: Артедія луската
Artedia squamata
L., 1753
Посилання
Вікісховище: Artedia
Віківиди: Artedia squamata
EOL: 5047327
IPNI: 39699-1
NCBI: 79159

Артедія (Artedia squamata) — трав'яниста рослина, що росте в Ізраїлі, Лівані та на Кіпрі, єдиний представник свого роду.

Походження назви[ред. | ред. код]

Рід названий на честь шведського натураліста Петера Артеді (1705—1735), друга Карла Ліннея. Артеді був зоологом, одним з основоположників іхтіології, але також займався і ботанікою, в першу чергу рослинами родини Зонтичних. Видовий епітет, squamata (від лат. squama «луска»), пояснюється наявністю лусок на плодах.

Морфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Артедія — прямостояча трав'яниста рослина заввишки до 60 сантиметрів, що трапляється уздовж доріг, на луках, покинутих полях. Листки двічі і тричірозсічені, дуже вузькі, завдовжки до 1 сантиметра. Квітки зібрані в складні зонтики завширшки до 10 сантиметрів, кожен з яких складається з простих зонтиків. Віночки білі, зовнішні пелюстки краєвих квіток у декілька разів збільшені. Центральні квітки — тичинкові. Цвітіння відбувається в березні-травні. Запилення здійснюється за допомогою комах. Для залучення запилювачів в центрі суцвіття знаходиться чорно-фіолетове утворення у формі невеликої кульки, що являє собою недорозвинені зонтики. На тлі білих пелюсток воно добре помітне і здалеку здається жуком або мухою, що привертає інших жуків та мух[1]. Плоди вкриті дрібними лусками.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Eisikowitch, D. (1980). The role of dark flowers in the pollination of certain Umbelliferae. Journal of Natural History. 14: 737—742.