Блошниця звичайна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Блошниця звичайна
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Айстроцвіті (Asterales)
Родина: Айстрові (Asteraceae)
Рід: Блошниця (Pulicaria)
Вид:
Блошниця звичайна (P. vulgaris)
Біноміальна назва
Pulicaria vulgaris

Блошниця звичайна, блошниця простерта[1] (Pulicaria vulgaris) — однорічна трав'яниста рослина родини айстрових (складноцвітих).

Опис[ред. | ред. код]

Стебло прямостояче або висхідне, дуже розгалужене, 15–30(45) см заввишки. Листки цілісні: нижні — довгасті, звужені в короткий черешок; середні і верхні — сидячі, видовжено яйцеподібні, при основі округлі. Квітки жовті, в багатоквіткових, одиничних кошиках: крайові — короткоязичкові, маточкові, плідні; серединні — трубчасті, двостатеві або тичинкові. Плід — сім'янка, з чубком. Цвіте у червні — вересні.

Поширення[ред. | ред. код]

Росте по всій території України на вологих луках, на берегах річок, по днищу балок, на вигонах та інших вологих місцях, переважно піщаних.

Використання[ред. | ред. код]

Використовують траву, зібрану під час цвітіння рослини. Рослина неофіцінальна.

Хімічний склад рослини слабо вивчено. Трава містить лактони, сліди сапонінів; у коренях є поліацетиленові сполуки (тридекаен-пентаїн, тридека-дієн-тетраїн, діа-цетокси-тридека-дієн-триїн).

Фармакологічні властивості і використання. Трава з коренем проявляє сечогінні властивості. У народній медицині настій трави внутрішньо використовували при запорі, шигельозі, альбумінорії. Зовнішньо настій трави у вигляді клізм і ванночок застосовували при геморої, у вигляді припарок — при зубному болю. Настій трави використовували й для купання слабких дітей. Рослина має інсектицидні властивості і використовується для окурювання приміщень для боротьби з клопами, блохами, мухами і комарами (ці властивості рослини потребують перевірки).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Лікарські рослини /за ред. А. М. Гродзінського. — К.: Вид-во «Українська радянська енциклопедія», 1992

Посилання[ред. | ред. код]