Вибори 1648 року

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вибори 1648 року
Країна  Річ Посполита
Юрисдикція Річ Посполита
Попередник 1632 Polish–Lithuanian royal electiond
Наступник 1669 Polish–Lithuanian royal electiond
Дата й час 1648
Учасник(и) Kazimierz Stanisław Haykod, Krzysztof Ciechanowieckid і Stanisław Proskid
Виборна посада король Польський
Обраний кандидат Ян II Казимир
Кандидат Zsigmond Rákóczid, Ян II Казимир і Кароль Фердинанд Вазаd

Обрання нового монарха Речі Посполитої після смерті короля Владислава IV Вази 20 травня 1648 року. Вибори розпочалися 6 жовтня 1648 року і завершилися 20 листопада 1648 року обранням Яна Казимира Вази польським королем і великим князем литовським.

Перед виборами. Кандидати

[ред. | ред. код]
Ян Казимир, картина Даніеля Шульца

Смерть Владислава Вази в Меречі, Литва, не була несподіванкою, оскільки король роками страждав від подагри та хвороби нирок. Однак він помер у небезпечний для Речі Посполитої період Хмельниччини. За звичаєм, що склався протягом останніх трьох міжкоролів'їв, владу в Речі Посполитій перебрав інтеррекс — примас Мацей Лубенський, однак через його похилий вік ініціативу під час міжкоролів'я перебрав великий канцлер коронний Єжи Оссолінський. Значний вплив на хід майбутніх виборів мала війна в Україні. У той час виникли дві партії: примирлива партія на чолі з Оссолінським і брацлавським воєводою Адамом Киселем та військова партія, згуртована навколо Яреми Вишневецького та Олександра Конєцпольського, підтримували різних кандидатів. Яна Казимира підтримала примирлива партія та вдова короля Людовика Марія, а його брата Кароля Фердинанда, єпископа Вроцлава, підтримала військова партія та католицькі єпископи[1]. Окрім двох братів покійного короля, Сигізмунд Ракоці (1622—1652), син Георгія Ракоці, князя Трансільванії, також був серйозним кандидатом на трон. Як протестант користувався переважно підтримкою дизунівців, протестантських і православних дисидентів, а спочатку й лідера козацького повстання Богдана Хмельницького[2].

Конвокаційний сейм, який засідав у Варшаві з 16 липня по 1 серпня 1648 р., став ареною зіткнень обох фракцій[3]. Винуватцями вибуху повстання в Україні були покійний король і канцлер Оссолінський. Незважаючи на суперечки, конвокаційний сейм, перетворений на генеральну конфедерацію, погодився на пропозицію Оссолінського розпочати переговори з Богданом Хмельницьким з метою розірвання козацько-татарського союзу, водночас заснувавши три полки для управління військом[4].

Вибори

[ред. | ред. код]
Кароль Фердинанд Ваза, картина Даніеля Шульца

Вибори, що розпочалися 6 жовтня 1648 року, були затьмарені нищівною поразкою військ Речі Посполитої під Пилявцями. Хоча в поразці одностайно звинувачували полки Заславський, Острорузький і Конєцпольський, тобто прихильників кандидатури Карла Фердинанда, результат виборів був невизначеним. Як і під час виборів 1587 року, магнатські прихильники обох кандидатів розгорнули власні війська навколо виборчого поля. Побоювалися, що за майже рівних шансів обох кандидатів — Яна Казимира та Карла Фердинанда — можуть відбутися подвійні вибори. Ситуація не змінила підтримки, яку надали Яну Казимиру вдова короля Владислава, Людвіка Марія, а також двори Франції, Бранденбурга та Швеції[5]. Перемогою табору Яна Казимира стало призначення головою сейму Філіпа Казимира Обуховича, який був прихильним до старшого князя. Третій серйозний кандидат, Сигізмунд Ракоці, перестав рахуватися після смерті 11 жовтня свого батька ДєрдяI Ракоці . Саме тоді гетьман Януш Радзивілл, який підтримував трансільванську кандидатуру, уклав угоду з Яном Казимиром. В обмін на обіцянки задовольнити вимоги протестантів і православних князь отримав підтримку табору дисидентів[6]. Перемогу Яна Казимира закріпив Богдан Хмельницький, який стояв біля Замостя з 200-тисячною армією, підтримавши в листі до Вишневецького зусилля старшого брата здобути корону[7]. Підтримка Хмельницького (тобто визнання козаками Яна Казимира королем) була важливою, оскільки означала принаймні тимчасове відтермінування збройного протистояння, тоді як обрання Карла Фердинанда означало б для польсько-литовської сторони продовження війни в умовах поразки[8]. Тому 11 листопада Карл Фердинанд зняв свою кандидатуру і отримав натомість Опольсько-Рацібозьке князівство та два багатих абатства в Речі Посполитій[9]. Ян Казимир був обраний королем 20 листопада 1648 року, через три дні він затвердив pacta conventa, а примас Лубенський склав акт номінації. 17 січня 1649 року у Вавельському соборі відбулася церемонія коронації нового короля[10].

Див. також

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]
  1. Церква з великим розумінням поставилася до того, що людина, покликана до високого сану, мусила звільнитися від священичих зобов'язань. Ян Казимир передав свою кардинальську шапку в руки Інокентія Х у 1647 році після смерті князя Сигізмунда Казимира, коли той став передбачуваним спадкоємцем престолу після свого брата Владислава IV. Див. про це: A. Mączka, Rzeczpospolita i rzeczpospolita. Władza i społeczeństwo w Europie wczesnonowożytnej, Варшава 1986, с. 90. 28 листопада 1647 року Владислав IV у листі до Папи Римського просив про призначення Валеріана Маґні на вакантне місце в Колегії кардиналів. Крім того, Ян Казимир був першим кандидатом на польську корону і передбачуваним спадкоємцем, і хоча його не любили в Польщі і ставилися до нього з презирством при дворі його брата, звичаєм республіки було підтримувати його, і не тільки він сам, але й сусідні двори не розглядали нікого іншого як передбачуваного спадкоємця. Ludwik Kubala, Szkice historyczne 1 Lwów 1880, s. 51.
  2. J. Kaczmarczyk, Bohdan Chmielnicki, Wrocław 2007, s. 76.
  3. L. Kubala, Jerzy Ossoliński, wydanie 2, Lwów 1924, rozdział 18 Sejm konwokacyjny 1648, s. 281—300.
  4. Командувачами армії стали Владислав Домінік Заславський, Миколай Остророг та Олександр Конєцпольський. Zbigniew Wójcik, Wojny kozackie w dawnej Polsce, w: Dzieje narodu i państwa polskiego, Kraków 1989, s. 66–67.
  5. J.A. Gierowski, Rzeczpospolita w dobie złotej wolności (1648—1763), w: Wielka historia Polski, pod red. S. Grodziskiego, Kraków 2003, s. 33.
  6. M. Markiewicz, Historia Polski 1492—1795, Kraków 2002, s. 500—501.
  7. А саме, ми хотіли б побажати нашому природному панові, Його Величності королю Казимиру, якому, дай Боже, щоб ми, як його святому батькові і його святому братові, Ладиславу IV, нашому милому панові, під його послугами служили, ми щиро бажаємо. patrz J. Kaczmarczyk, Bohdan Chmielnicki, s. 77. Kubala, op. cit. rozdział 19 Elekcja Jana Kazimierza, przypis 110, s. 322, 460, na podstawie Supplementum ad Historica Russiae monumenta, ex archivis ac bibliothecis extraneis deprompta, et a Collegio archaeographico edita Petersburg 1848, s. 181n. Na sejmie list odczytano 12 listopada. Dyaryusz Sejmu elekcyjnego w r. 1648 d. 6 Pazdziernika poczętego, a d. 25 Listopada skończonego, w: Jakuba Michałowskiego, wojskiego lubelskiego, a późniéj kasztelana bieckiego, Księga pamiętnicza Dok nr. 97, s. 312.
  8. J.A. Gierowski, Rzeczpospolita w dobie złotej wolności (1648—1763), s. 33.
  9. Adam Andrzej Witusik, Elekcja Jana Kazimierza w 1648 roku s. 150.
  10. Stefania Ochmann-Staniszewska, Koronacja Jana Kazimierza w roku 1649.