Кириченко Владислав Володимирович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кириченко Владислав Володимирович
Народився1 листопада 1968(1968-11-01) (55 років)
Донецька область:
Горлівка
ГромадянствоУкраїна
Місце проживанняГорлівкаМоскваКиїв
Діяльністьпідприємець
Відомий завдякимеценат, громадський діяч
Alma materМДУ імені Ломоносова
БатькоКириченко Володимир Павлович
ДітиДарина (1998), Леся (2006) Богдан (2008), Володимир (2014)

Владислав Володимирович Кириченко (нар. 1 листопада 1968, м. Горлівка, УРСР) — український громадський діяч, підприємець, меценат, засновник мистецької агенції «Наш Формат».

Батько Дарини Кириченко (1998 р.н.) — української спортсменки, володарки бронзової медалі зі сноуборд-кросу на Зимових юнацьких Олімпійських іграх 2016.

Життєпис

[ред. | ред. код]
Владислав Кириченко в клубі «Наш формат»

За твердженням Владислава «Я по мамі в п'ятому поколінні донецький. Справжній донецький. І говорю так, як говорили баба, прабаба і прадід. Українською».[1]

В 1992 закінчив біологічний факультет МДУ ім. М.Ломоносова в Росії, в 2005 — МВА Вищої школи економіки в Москві, Росія.

1992 року почав власний бізнес у Росії. В 1997 — заснував біотехтологічне товариство Helicon (лідер на російському ринку комплексного оснащення лабораторій для молекулярної біології). З 2003 працює в Україні — керує агрофірмою, займається Громадською діяльністю. На запитання в інтерв'ю 2024, чи лишилися в нього друзі з Росії, він відповів: «Мені нема чого приховувати. Найближчий мій друг і партнер по бізнесу, вважаю, людина з великої літери, яка займає абсолютно протилежну позицію зі мною, тому що він російський імперіаліст [...] Мені його позиція абсолютно зрозуміла, так само як йому моя позиція.»[2]

Громадська та меценатська діяльність

[ред. | ред. код]

Фінансував українську недільну школу в Москві, українські фестивалі «Уніж — фестиваль українського формату», «Шешори», «Арт-Поле», «Мазепа-Фест», свято 65-річчя Української повстанської армії в Києві.

2006 — викупив аудіовидавництво «Книга вголос» і, перейменувавши на «Наш Формат», випустив близько 200 українських аудіокниг. Крамниці з такою назвою у Києві, Львові, Калуші продавали українські книжки, музику, фільми, одяг, сувеніри. Також «Наш Формат» є найбільшим інтернет-магазином українського контенту.

2007 — створив Український науковий клуб, що гуртує вітчизняних вчених світового рівня.

2007 — долучився до створення гуманітарно-інвестиційного проекту «Хмелева». В однойменному селі над Дністром діє зелений резорт і розсадник декоративних рослин. Там гостювали і творили Сашко Положинський, Олег Скрипка, Роман Коваль, Юрій Андрухович, Тарас Житинський, Оксана Забужко, Фома, музиканти гуртів Karbido, «ДахаБраха», PortMone.

2008 — у селі Уніж (Івано-Франківська область) заснував союзівку «Кузня». Там відбуваються волонтерки, вишкільні табори й семінари. Мають постати конференц-зал, спортивний центр, бібліотека, музична студія, кампус.

Фінансує видання українською мовою світоглядної літератури.

Владислав Кириченко вважає:[1]

За дві тисячі років людство сформувало набір соціальних вимог та ідеалів. Треба бути розумним, досвідченим, соціально-відповідальним, любити батьківщину, ставити інтерес суспільства вище за особисте. Це в Україні дуже на часі. Коли треба — взяти в руки зброю, коли треба — вийти на демонстрацію, на толоку.

Відзнаки

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б Северин Наливайко (17 травня 2012). «Чим відрізняється Західна Україна від Східної? Нічим. Ще б одне покоління — і було б те саме, що в Донецьку». Журнал "Країна" №122. Архів оригіналу за 10 червня 2012. Процитовано 16 червня 2012.
  2. Що не так з Нашим Форматом? Інтерв'ю з Владиславом Кириченком. Частина 1. «Сенсор». 11 березня 2024. Подія сталася на 15:12. Процитовано 12 березня 2024.
  3. Наказ Головнокомандувача Збройних сил України від 2.11.2022 №1546

Посилання

[ред. | ред. код]