Вікіпедія:Перейменування статей/Нарцис (міфологія) → Нарцісс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Нарцис (міфологія)Нарцісс[ред. код]

Наразі стаття називається досить дивно, всупереч україномовним джерелам. Однак, я не впевнений який саме варіянт потрібно використовувати. Варіянти вжитку:

Що характерно, у цих джерелах квітка називається нарцис. Я не впевнений який варіянт кращий, тому і створив номінацію. Найбільш близький до оригіналу варіянт — Наркіс, бо у греків там стоїть каппа, та й давні римляни літеру C вимовляли як ми К. Можу сказати точно, Нарцисом він не може бути. --КЛІК (обговорення) 20:38, 21 жовтня 2020 (UTC)[відповісти]

Ну принаймі, назва квітки прийшла з латинської мови через німецьку (Етимологічний словник української мови, т.4, 2003, ISBN 966-00-0590-3(4))
Можливо, я помилився, і назва квітки та міфічного персонажа прийшли різними шляхами (а може й ні:) ). Стосовно імені апостола - знайшов варіанти перекладу: «Наркісс», «Наркисс». Якось сумнівно, що греки, які несли християнство на Русь у 10-11 століттях, знайомили наших предків з давньогрецькою міфологією. Скоріш за все ця міфологія прийшла набагато пізніше. Але це треба дослідити детальніше.
Ще наведу трохи словників:
  • «Нарцис» - «Великий тлумачний словник» (Київ, «Перун», 2005, ISBN 966-569-013-2)
  • «Нарцис» - «Словник іншомовних слів: тлумачення, словотворення та слововживання» (Харків, «Фоліо», 2006, ISBN 966-03-3173-8)
  • «Нарціс», «Наркіс» - «Словник іншомовних слів» (Київ, Наукова думка, 2000, ISBN 966-00-0439-7)
  • Огієнко в «Етимологічно-семантичному словнику української мови» (т. 3) подає: Наркис - Нарциз - див. Нарцисизм. В статті «Нарцисизм» він в одному абзаці описує суть нарцисизму, але ім'я персонажа латинським алфавітом (Narkissos) і наприкінці вказує і вкінці перемінився на квітку, яка називається (по-грецькому) його йменням: Narkissos (у старослов'ян. версії Наркисъ, у латинській версії Narcissus, звідки наше «нарцис», «нарциз»; також «каркис» (з гр. Narkissos)
З повагою, --V Ryabish (обговорення) 22:57, 24 жовтня 2020 (UTC)[відповісти]

Підсумок[ред. код]

Згідно з обговоренням користувачі висловлюють думку щодо того, що перевага більше на Нарцис як за правописом так і за джерелами (аргументи користувачів NachtReisender і V Ryabish). Отже, відповідно до ВП:МОВА та переваги в джерелах Не перейменовано. П.С.: у гуглбукс також відчувається суттєва перевага до Нарцис (від шкільних підручників і посібників різних років до наукової літератури з міфології).--Gouseru Обг. 08:51, 2 грудня 2020 (UTC)[відповісти]