Вілле Вало

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вілле Германні Вало
фін. Ville Valo
Зображення
Ville Hermanni Valo
Ville Hermanni Valo
Основна інформація
Повне ім'я фін. Ville Hermanni Valo
Дата народження 22 листопада 1976(1976-11-22) (47 років)
Місце народження Гельсінкі, Фінляндія
Роки активності 1991 — тепер. час
Громадянство Фінляндія Фінляндія
Професія вокаліст, ударник, композитор, поет
Співацький голос баритон
Інструменти вокал[d]
Жанр готик-рок, альтернативний рок
Колективи Eloveena Boys, Aurora, Charlie Parker, Terapia, Winha, Unga Kaskelottar, Natas, B.L.O.O.D. (1986), Kemoterapia (1989), Donits-Osmo Experience (1992), HIM
Лейбли Warner Brothers
Автограф
heartagram.com
CMNS: Файли у Вікісховищі

Ві́лле Ге́рманні Ва́ло (фін. Ville Hermanni Valo; нар. 22 листопада, 1976, Гельсінкі) — фінський музикант, співак, композитор, фронтмен гурту HIM.

Біографія[ред. | ред. код]

Дитинство й юність, сім'я[ред. | ред. код]

Вілле народився в передмісті Гельсінкі, місті Валліла. Його батько, Карі Вало, був водієм таксі, а пізніше — власником секс-шопа. Його мати, Аніта угорка за походженням. Вілле — старший із двох синів, його брат Єссе (Jesse) на вісім років молодший.

Із дитинства Вало захоплювався музикою, в ранньому віці батьки пристрастили його до фінської музики, виконавців на зразок Тапіо Раутаваара та Раулі Сомерйокі. Підлітком став шанувальником хард-рок гуртів Kiss і Black Sabbath. Вілле також шанувальник літератури Едгара Аллана По. Деякий час Вало навчався в консерваторії в Гельсінкі, пізніше працював продавцем у секс-шопі свого батька. Почав музичну кар'єру ще підлітком, брав участь у маловідомих гуртах, грав на барабанах і клавішних.

Музична діяльність[ред. | ред. код]

У 1991 році Вало заснував гурт His Infernal Majesty, який спершу виконував кавер-версії пісень Black Sabbath. Назва була продиктована неправдивою легендою про те, що Kiss начебто розшифровується як Knights In Satan Service. Пізніше гурт було перейменовано на HIM і почав випускати власний матеріал. У 1995 році - тоді Вало було 18 років - він зібрав шкільних друзів, які, як і він сам, тяжіли до "старовинного глем-року", і таким чином з'явився гурт SUPER GENE SIMMONS'S OFFSPRING (назва, певна річ, на честь бас-гітариста KISS, на музиці яких виховувався Вало). Майже одразу після першого концерту склад гурту кардинально змінився, а за ним і назва гурту, - відчувши, що музика може приносити прибутки, Вало покинув роботу в батьківському секс-шопові й почав шукати контракт на запис повнометражного альбому. Доволі солідна незалежна гельсінська фірма грамзапису Terrier готова була вкласти кошти в музиканта, але вимагала, щоб Вало спершу записав міні-альбом. Обравши за центральну композицію хіт-сингл Кріса Айзека "Wicked Game", HIM улітку 1996 року записали максі-сингл «666 Ways To Love», що вийшов у форматі компакт-касети; сьогодні оригінал складає філофонічну рідкість, попри те, що всі чотири композиції вийшли бонус-треками на японському виданні "Razorblade Romance". Нова версія відомої пісні вийшла на рідкість своєрідною: потужні гітарні рифи, жорстка ритм-секція та головне, відмінний вокал й талановите аранжування.

Вілле Вало брав участь також у записах із гуртами The 69 Eyes, Apocalyptica, Cradle of Filth, Bloodhound Gang, Agents та іншими. Крім вокалу, Вало володіє ударними інструментами. Він записав ударні для демо-альбому HIM «This is Only the Beginning». На сольному альбомі гітариста HIM Лінде «King of Rock’n'Roll» Вілле знову попрацював ударником.

Вілле заручився з моделлю й телеведучою Йонною Нюгрен у 2006 році. Молодята зробили собі татуювання на честь одне одного. Але в 2007 році вони розлучилися. Причина розриву стосунків залишається невідомою. Вілле— близький друг режисера й шоумена Бема Марджери, і часто брав участь у його шоу Viva la Bam на MTV.

Образ та імідж[ред. | ред. код]

Вало відомий провокаційним іміджем і великою кількістю татуювань, зараз їх 16. Спершу Вало порівнювали з легендарним співаком The Doors Джимом Моррісоном, проте згодом Вілле почали називати сучасним Зіґґі Стардастом. :

Джим Моррісон подобається мені набагато більше. Хоча це тупо, порівнювати різних людей і різні речі. Нехай краще мене порівнюють із якою-небудь легендою, аніж із модними поп-пузирями. Хоча мені це байдуже, головне, щоб люди купували наші платівки, — Вілле Вало.[1]

Багато курить, незважаючи на діагностовану астму.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Журнал Dark City листопад 2000 (пробний номер). — С. 19.

Посилання[ред. | ред. код]