Вічне сяйво чистого розуму

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вічне сяйво чистого розуму
Eternal Sunshine of the Spotless Mind
Жанр драма /фантастика
Режисер Мішель Гондрі
Продюсер Ентоні Брегмен
Стів Голін
Сценарист Чарлі Кауфман[1], Мішель Ґондрі[1] і Pierre Bismuthd[1]
У головних
ролях
Джим Керрі
Кейт Вінслет
Кірстен Данст
Марк Руффало
Елайджа Вуд
Том Вілкінсон
Оператор Еллен Курас
Композитор Джон Брайон
Художник Dan Leighd[1]
Кінокомпанія This Is That Productions
Focus Features
Anonymous Content
Дистриб'ютор Focus Features
Тривалість 108 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 2004
Кошторис 20 млн. $
Касові збори 72 млн. $
IMDb ID 0338013
eternalsunshine.com

«Вічне сяйво чи́стого розуму» (англ. Eternal Sunshine of the Spotless Mind) — американська напівфантастична драма Мішеля Гондрі. Фільм отримав «Оскара» за найкращий оригінальний сценарій.

Станом на 1 березня 2024 року фільм займав 95-ту позицію у списку 250 кращих фільмів за версією IMDb.

Сюжет[ред. | ред. код]

Джоел (Джим Керрі) — мрійливий меланхолік, зустрічає веселу і життєрадісну Клементину (Кейт Вінслет). Їхнє життя — це феєрверк яскравих подій.

Одного разу Джоел приходить у книжковий магазин, де працює Клементина, з наміром попросити вибачення перед нею і подарувати валентинку, проте Клементина не впізнає його, і натомість починає закохано розмовляти з якимось Патріком. Цей факт дуже дивує Джоела, у розпачі він приходить до своїх друзів — чоловіка та дружини. Вони заспокоюють його. Подружжя, вагаючись, показує йому картку з фірми Лакуна, яка надає послуги зі стирання деяких спогадів. Джоел розуміє, що Клементина з якоїсь причини звернулася до цієї клініки та видалила спогади про нього.

Зранку 12 лютого Джоел приїжджає до фірми Лакуна, аби стерти собі спогади про Клементину. Там головний лікар, — експерт зі стирання спогадів, — Говард Мерзв'як (Том Вілкінсон) довго розмовляє з Джоелом. Останній вагається, проте врешті-решт зважується на те, щоб стерти з пам'яті усе, пов'язане з Клементиною Кручинські.

Приготування до операції включали складання «Карти спогадів». Джоел мав зібрати абсолютно всі предмети зі свого оточення, які хоч чимось нагадували йому про Клементину, та принести їх до клініки. Після складання «Карти спогадів» Джоела відпускають додому, де він має очікувати візиту технологів. Вони, — Стен (Марк Руффало) та Патрік (Елайджа Вуд), — мали під'єднати сплячого Джоела до спеціального апарату та стерти йому спогади. Надалі ім'я Патрік сильно резонувало у голові головного героя, проте він не зміг пригадати, де його чув і чому це ім'я йому таке неприємне.

Стен та Патрік заходять до квартири Джоела та підключають його до апарату. Процедура стирання спогадів йде довго, напарники починають базікати про життя, вечірки, дівчат. По ходу справи Патрік розповідає, що під час останнього свого виїзду зі стирання спогадів одній клієнтці він «закохався» в неї, і навіть вкрав пару її трусиків. У Стена це викликає огиду, і, після згадування її імені, Стен повідомляє Патріку, що це дівчина Джоела. Пізніше до них приєднується Мері (Кірстен Данст) — секретарка доктора Мерзв'яка. Раптово Патріку дзвонить схвильована Клементина і просить терміново приїхати до неї. Він зривається і залишає Стена з Мері. Мері й Стен, відволікшись на свої любовні ігри прямо на ліжку Джоела, не помічають, що процес стирання спогадів пішов не за планом. У своїй підсвідомості Джоел активно чинить опір стиранню спогадів, які як в кіно прокручуються одне за іншим у нього в голові, викликаючи ностальгію і смуток. Джоел переживає одне за іншим романтичні побачення з Клементиною, яка в його підсвідомості активно допомагає йому боротися зі стиранням, вона переслідує його в спогадах і навіть підштовхує на деякі хитрощі, перенісши Клементину в дитячі спогади, Джоел намагається зберегти її образ у своїй пам'яті, щоб, прокинувшись, все згадати. Проте їхній план провалюється. Як тільки Стен виявляє проблему, він негайно викликає лікаря Мерзв'яка. Той приїжджає, і нарешті проблема усувається, всі сліди спогадів про Клементину стерто з мозку Джоела. Стен виходить із кімнати, залишаючи Мері й доктора Мерзв'яка наодинці. Мері зізнається в коханні до доктора, однак той просить її не озвучувати більше жодних зізнань, але вона цілує його в губи, і свідком поцілунку випадково стає дружина доктора, яка бачила все це через вікно.

Мері просить вибачення перед дружиною доктора, але та несподівано розповідає, що вже двічі спогади про любовні пригоди доктора з Мері було стерто з її мозку. Мері серйозно ображається і залишає місце подій.

У день святого Валентина Джоел, як зазвичай, зібрався йти на роботу, але в останню хвилину, стоячи на вокзалі, вирішив, що необхідно змінити маршрут, і сідає в потяг до Монтока. У потязі він знайомиться з дівчиною, яка має синє волосся. У подорожі вони розуміють, що мають дуже багато спільних фактів з біографії. Приміром, Джоел дуже часто ходить у книжковий магазин, в якому працює Клементина. Вона представилася Клементиною, благаючи Джоела не співати пісню «Дорога Клементина», яку співає собака Гакльберрі (Huckleberry Hound[en]) в мультфільмі[2]. За короткий час вони досить зближуються і проводять вечір Святого Валентина, лежачи на кризі замерзлого озера і дивлячись на темне зоряне небо.

Мері, секретарка «Лакуни», була шокована розкритою інформацією і вирішила розіслати всім клієнтам фірми всі матеріали, що стосуються їхніх справ. Клементина, збираючись поїхати до Джоела, зайшла до себе в будинок по зубну щітку і знайшла свій конверт від Мері, в якому була аудіокасета з записом її голосу і всі подробиці у справі про стирання спогадів, пов'язаних з нею. Джоел чує її зізнання, воно було зроблено в досить різких тонах, просить Клементину залишити його і виїжджає, засмучений гнівними словами Клементини на свою адресу, вважаючи, що все це якийсь безглуздий і грубий жарт. Клементина дослуховує плівку у будинку і приходить до висновку, що у них був роман. Клементина в результаті вирішує вибачитися перед ним, входить в його квартиру в той момент, коли він прослуховує точно таку ж касету зі своїм зізнанням. Прослухавши плівку з зізнанням Джоела, в якому він розкрив всі її вади й негативні сторони, вона розуміє, що кінець їхнього роману був досить сумний, раз Джоел дозволив собі висловлюватися таким чином. Зіткнувшись з тим, що вони були шалено закохані, а потім не змогли витерпіти один одного, Клементина і Джоел вирішують почати все спочатку.

У ролях[ред. | ред. код]

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Нагороди[ред. | ред. код]

Премія «Оскар»
Премія «Сатурн»
  • 2005 — Найкращий науково-фантастичний фільм
Премія BAFTA
Премія Брема Стокера
Премія Національної ради кінокритиків США

Номінації[ред. | ред. код]

Премія «Оскар»
Премія «Сатурн»
Премія «Сезар»
  • 2005 — Найкращий зарубіжний фільм
Премія «European Film Awards»
Премія «Золотий глобус»
Премія «Ґреммі»
Премія «Г'юґо»
  • 2005 — Найкраща драматична вистава (довга форма)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г europeanfilmawards.eu
  2. Huckleberry Hound — Clementine. Архів оригіналу за 3 квітня 2016. Процитовано 10 січня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]