Гжегож Палька

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гжегож Палька
пол. Grzegorz Palka
 
Народження: 8 травня 1950(1950-05-08)
Лодзь, Лодзинське воєводство[d], Польська Народна Республіка
Смерть: 12 липня 1996(1996-07-12) (46 років)
Злотники, Ґміна Далікув, Поддембицький повіт, Лодзинське воєводство, Республіка Польща
Причина смерті: автомобільна аварія
Поховання: цвинтар Долиd
Країна: Республіка Польща
Освіта: Лодзька політехніка
Партія: Christian National Uniond і Солідарність
Нагороди:

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Гжегож Вінценти Палька (пол. Grzegorz Wincenty Palka; 8 травня 1950(1950травня08), Лодзь — 12 липня 1996, Злотники, Лодзинське воєводство) — польський політик, діяч профспілкового руху та місцевого самоврядування, лідер профспілки Солідарність у Лодзі. Активіст антикомуністичної опозиції у ПНР. Інтерновано, потім заарештовано під час воєнного стану, звільнений за амністією. У Третій Речі Посполитій — мер Лодзі у 1990—1994 роках, голова міської ради Лодзі у 1994—1996 роках, один із засновників Християнсько-національного об'єднання.

Організатор лодзинської «Солідарності»[ред. | ред. код]

Народився у сім'ї лодзинської інтелігенції. У 1976 році закінчив хімічний факультет Лодзинської політехніки. Працював науковим співробітником Інституту барвників й Інституту хімічних волокон[1].

Гжегож Палька дотримувався антикомуністичних поглядів, був прихильний до польського націонал-патріотизму та католицького соціального вчення. Брав активну участь у страйковому русі 1980 року[2]. Очолював страйковий комітет Лодзинської політехніки. Саме в його будинку засновано лодзинську організацію незалежної профспілки Солідарність і розташовано першу штаб-квартиру регіонального профцентру[3].

Активіст незалежної профспілки[ред. | ред. код]

У керівництві профцентру[ред. | ред. код]

На чолі лодзинської «Солідарності» стояли транспортний робітник Анджей Словик, економіст Єжи Кропивницький і хімік-технолог Гжегож Палька. У Лодзі профспілка спиралася насамперед на колективи текстильних і транспортних підприємств. Профцентр займав жорстку позицію у протистоянні з урядущою компартією ПОРП, організовував масові акції протесту, страйки, вуличні ходи. Палька зараховувався до радикально антикомуністичних «фундаменталістів „Солідарності“» — поряд з такими діячами, як Анджей Гвязда, Ян Рулевський, Мар'ян Юрчик, Анджей Розплоховський, Северин Яворський[4]. Ідеологічно він дотримувався соціального католицизму та християнської демократії.

При цьому Гжегож Палька вважався одним з найінтелігентніших лідерів «Солідарності»[5]. Попри радикальну позицію, він відрізнявся діловим підходом, представляв профспілку у переговорах з владою з економічних питань. Був заступником голови Лодзинського профцентру Анджея Словика, делегатом І з'їзду «Солідарності» у вересні-жовтні 1981 року. Отримав найбільшу кількість голосів під час виборів Всепольської комісії профспілки. Перебував у президію Всепольської комісії[3]. Користувався у Лодзі великою популярністю, особливо серед робітників, інтелігенції та молоді. На виборах голови «Солідарності» підтримав Леха Валенсу.

3 грудня 1981 року Палька брав участь у Радомському засіданні президії та підтримав Радомську платформу — вимога до влади ПНР публічно відмовитися від надзвичайних заходів або оголошення «Солідарністю» загальної страйкової готовності[6]. 11—12 грудня займав ту саму позицію на засіданні Всепольської комісії у Гданську.

Інтернування: «один з одинадцяти»[ред. | ред. код]

13 грудня 1981 року у Польщі введено воєнний стан. Встановилося військово-партійне правління WRON і неформальної «Директорії» генерала Ярузельського. «Солідарність» заборонено (спочатку фактично, згодом законодавчо), протести придушено, тисячі профспілкових активістів інтерновано. У Лодзі підрозділ ЗОМО захопив штаб-квартиру профцентру та розігнав акцію протесту. Гжегожа Пальку схоплено у Гданську агентами держбезпеки[5]. Протягом року Палька утримувався у таборах інтернування — спочатку у Стшебелінеку (Гданське воєводство)[7], потім у Бялоленці (Варшава).

22 грудня 1982 року Гжегожа Пальку заарештовано й ув'язнено у варшавській в'язниці Мокотув. Влада готувала показовий «процес одинадцяти» над радикальними активістами «Солідарності» та лідерами КОС-КОР. Передбачалося залучити до суду Анджея Гвязду, Яна Рулевського, Мар'яна Юрчика, Северина Яворського, Анджея Розплоховського, Яцека Куроня, Адама Міхніка, Кароля Модзелевського, Генрика Вуєця, Збіґнєва Ромашевського та Гжегожа Пальку. Вони звинувачувались у «діях, спрямованих на силову зміну ладу шляхом повалення конституційних органів влади». Підставою став аудіозапис, таємно зроблений сексотом держбезпеки на нараді з Радомської платформи[6]. Підпільна «Солідарність» випустила серію поштових марок з зображеннями політв'язнів, зокрема Гжегожа Пальки[8].

Відновлення профспілки[ред. | ред. код]

Після скасування воєнного стану влада ПНР віддала перевагу відмовитися від показового процесу. У липні 1984 року обвинувачені, зокрема Палька, звільнено за амністією[9]. Усі вони відмовилися від пропозиції емігрувати.

Гжегож Палька брав активну участь у відтворенні лодзинської «Солідарності». 8 жовтня 1986 року разом з Анджеєм Словиком, Єжи Кропивницьким та Казімежем Беднарським відкрито заснував президію регіонального профцентру. У квітні 1987 року — співзасновник робочої групи Всепольської комісії; виступав за відновлення органу у складі 1981 року, і цьому розходився з Валенсою. Через рік, у березні 1988 року, разом зі Словиком і Кропивницьким заснував підпільну Лодзинську регіональну комісію «Солідарності» (альтернативну аналогічному органу на чолі з Єжи Длужневським і Ришардом Костшевим[3].

Політик і мер Лодзі[ред. | ред. код]

Страйковий рух у Польщі 1988 року, Круглий стіл й альтернативні вибори у червні 1989 року кардинально змінили становище у країні. «Солідарність» релегалізовано та фактично прийшла до влади, усунувши ПОРП. Почалося створення нових політичних партій. У жовтні 1989 року Гжегож Палька виступив одним із засновників Християнсько-національного об'єднання (ZChN — права католицька партія, яка успадкувала традиції хадеції й ендеції). На початку 1990 року став одним з організаторів Лодзинського цивільного договору (LPO — регіональна коаліція правоцентристських прихильників Валенси)[1].

LPO здобуло перемогу на місцевих виборах у Лодзі 1990 року. Гжегож Палька став віцепрезидентом міста за президента Вальдемара Богдановича, незабаром його обрали президентом (мером) Лодзі. У 1991 році заснував Союз польських метрополій — об'єднання органів міського самоврядування[3].

Керівництво Гжегожа Пальки припало на період важких і болісних реформ. Палька докладав зусиль для збереження характерного для Лодзі текстильного кластера в умовах ринкової трансформації, запроваджував соціальні програми допомоги безробітним, впроваджував містобудівні інновації. Підсумки діяльності оцінюються по-різному. Критики покладають на нього відповідальність за промисловий спад у Лодзі та втрату положення «другого міста Польщі». Прихильники вважають, що економічні труднощі мали загальнонаціональний характер і не залежали від міської адміністрації, Палька ж зі свого боку багато зробив для пом'якшення соціальних наслідків і перетворення Лодзі на «привабливіше місто». Особливо підкреслюється його ділова компетентність, вміння організувати командну роботу, знаходити взаємоприйнятні компроміси. В цілому управління Пальки розглядається як ефективне[10].

У Лодзі базувалася штаб-квартира Християнсько-національного об'єднання. Першим головою партії був Веслав Хшановський, головою парламентського клубу — Стефан Неселовський, лодзинську організацію ZChN очолював Гжегож Палька[1]. Партія виступала за максимальне стимулювання польських виробників і малого бізнесу, соціальні програми, податкові пільги для багатодітних сімей, зміцнення католицьких принципів у суспільстві (заборона абортів, релігійне виховання у школах). До Плану Бальцеровича та «шокової терапії» ZChN ставилося критично, наполягала на більшій соціальній орієнтації. На президентських виборах 1990 року Палька підтримував Леха Валенсу на противагу не тільки кандидату «пост-ПОРП» Влодзімежу Цімошевичу, а й прем'єр-міністру Тадеушу Мазовецькому, голові уряду ліберальних реформ.

На місцевих виборах 1994 року найбільшу кількість голосів у Лодзі отримала «пост-ПОРП». Однак Палька знову виявив політичне мистецтво компромісу: LPO увійшло до коаліції з Унією свободи — партією Мазовецького та підтримала її кандидата Марека Чекальського. У підсумку Чекальський став президентом Лодзі, Палька очолив міську раду[3].

Загибель і пам'ять[ред. | ред. код]

Вранці 12 липня 1996 року Гжегож Палька перебував за кермом автомобіля, у якому їхав повз селище Злотники (Поддембицький повіт, нині Лодзинське, тоді Серадзьке воєводство). Обганяючи велосипедиста, він не встиг завершити маневр і врізався у зустрічну машину. Гжегож Палька, його син Домінік і друг сина Войцех загинули, дружина Пальки Ядвіга та її подруга Катажина отримали серйозні травми[11]. Похований Гжегож Палька на лодзинському католицькому цвинтарі Доли[3] .

У сучасній Польщі Гжегож Палька відомий як учасник визвольної боротьби, видатний діяч профспілкового та самоврядного руху, національно-католицький політик і компетентний адміністратор. Його називають також «мрійником, який зрадив Лодзь»[11].

У 1990 році президент Польщі у вигнанні Ришард Качоровський нагородив Гжегожа Пальку Лицарським хрестом ордена Відродження Польщі[12]. У 2006 році президент Польщі Лех Качинський посмертно нагородив Пальку Командорським хрестом ордена Відродження Польщі, у 2017 році президент Анджей Дуда — Хрестом Свободи та Солідарності[3]. Національна ліга заснувала нагороду імені Гжегожа Пальки за заслуги у розвитку місцевого самоврядування[13]. Річниці його загибелі відзначаються у Лодзі за участю офіційної влади[14].

На місці загибелі Гжегожа Пальки та його сина у 2001 році встановлено пам'ятний хрест. У церемонії брали участь понад сто лодзинських політиків, профспілкових і громадських діячів. Єпархіальний єпископ Владислав Зюлек назвав Пальку «людиною совісті»[15]. У 2007 році міська рада Лодзі надала ім'я Гжегожа Пальки одній з міських вулиць. За це рішення голосували депутати партій Право та справедливість і Громадянська платформа. Проти виступили представники «пост-ПОРП». Один із них заявив, що «цінить досягнення Пальки як президента Лодзі, але сумнівається, чи мають учасники автомобільних аварій зі смертельним наслідком бути покровителями вулиць»[16].

У 2010 році видано докладний біографічний нарис «Гжегож Палька (1950—1996). Діяч профспілки та самоврядування»[17]. Вдова Ядвіга Палька[18] відома в Лодзі як громадська діячка[19].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Nota biograficzna w Encyklopedii Solidarności. Grzegorz Palka. Архів оригіналу за 14 жовтня 2013. Процитовано 13 жовтня 2013.
  2. Кузнецова, Юлия (31 серпня 2020). Солидарность – сорок лет и сегодня. В Кризис.ру (ru-RU) . Процитовано 25 вересня 2023.
  3. а б в г д е ж Grzegorz Palka. dzieje.pl (пол.). Процитовано 25 вересня 2023.
  4. Трубников В. П. Крах «операции Полония». М. 1983
  5. а б 13 grudnia 1981 r. Wprowadzenie stanu wojennego w Łodzi [ARCHIWALNE ZDJĘCIA]. Urząd Miasta Łodzi (англ.). 13 грудня 2022. Процитовано 25 вересня 2023.
  6. а б Grzegorz Majchrzak. Radom, 3 grudnia 1981. Taśmy radomskie // Wolność i Solidarność N 6/2013.
  7. Narodowej, Instytut Pamięcie. Ośrodek Odosobnienia dla Internowanych w Strzebielinku. Encyklopedia Solidarności (пол.). Процитовано 25 вересня 2023.
  8. Znaczki poczty podziemnej. Polska, lata 80-te. Архів оригіналу за 14 березня 2016. Процитовано 13 січня 2021.
  9. „Sprawa jedenastu. Uwięzienie przywódców NZSS +Solidarność+ i KSS +KOR+ 1981-1984”. dzieje.pl (пол.). Процитовано 25 вересня 2023.
  10. 25. rocznica śmierci współtwórcy Solidarności Grzegorza Palki. dzieje.pl (пол.). Процитовано 25 вересня 2023.
  11. а б Wyborcza.pl. lodz.wyborcza.pl. Процитовано 25 вересня 2023.
  12. mp (23 жовтня 2017). Samorządowe Oskary 2017. jedrzejow.pl (pl-PL) . Процитовано 25 вересня 2023.
  13. NAGRODA IM. G. PALKI. Архів оригіналу за 20 жовтня 2013. Процитовано 13 жовтня 2013.
  14. S.A, Telewizja Polska. 20 rocznica tragicznej śmierci prezydenta Łodzi Grzegorza Palki. lodz.tvp.pl (пол.). Процитовано 25 вересня 2023.
  15. Pamięci Grzegorza Palki
  16. Grzegorz Palka będzie patronem jednej z ulic w Łodzi. Serwis Samorządowy PAP (пол.). Процитовано 25 вересня 2023.
  17. Grzegorz Palka (1950-1996) działacz związkowy i samorządowy - Ceny i opinie. Ceneo.pl (пол.). 11 липня 2019. Процитовано 25 вересня 2023.
  18. Jadwiga Palka: autorzy stanu wojennego powinni zostać osądzeni[недоступне посилання]
  19. Liga Krajowa - Aktualności - Nagroda im. G. Palki w 2010r. www.ligakrajowa.org.pl. Процитовано 25 вересня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]