Гринда звичайна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Гринда звичайна
Порівняння розмірів з людиною
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Парнокопитні (Artiodactyla)
Інфраряд: Китоподібні (Cetacea)
Родина: Дельфінові (Delphinidae)
Рід: Гринда (Globicephala)
Вид:
Гринда звичайна (G. melas)
Біноміальна назва
Globicephala melas
(Traill, 1809)
Ареал виду
Синоніми

Globicephala melaena

Гри́нда звича́йна (Globicephala melas) — морський ссавець, вид з роду гринда (Globicephala), підряду китоподібних. Належить до родини дельфінових, хоча його поведінка ближча до великих китів.

Поширення[ред. | ред. код]

Проживає в помірних і приполярних зонах. Мешкає в океанських водах і деяких прибережних водах північної частини Атлантичного океану, включаючи Середземне море і Північне море. У Південній півкулі трапляється іноді до 68° пд. ш.

Морфологія[ред. | ред. код]

Морфометрія: Дорослі особини важать від 1,8 до 3,5 тонн. Самець досягає в довжину від 3 до 6, максимум 8 метрів. Самиці менші, з максимальною довжиною 6 метрів.

Опис[ред. | ред. код]

Тіло майже циліндричне, голова сферична. Забарвлення темно-сіре з сірими або білими мітками на горлі та животі, а іноді за спинним плавником і очима.

Екологія[ред. | ред. код]

Щодня Globicephala melas потрібно приблизно 50 кг їжі; це риба, кальмари, головоногі молюски. Під час нічного годування зазвичай занурюється в глибину до 600 метрів. Це дуже соціальні тварини, які можуть подорожувати в групах до 100 особин.

Відтворення[ред. | ред. код]

Вагітність триває приблизно від 12 до 15 місяців і дитинчата народжуються в самиці один раз на 3—5 років. Довжина новонароджених від 1,6 до 1,9 метрів. Через значно вищу смертністю серед самців, народжується приблизно 60 відсотків самиць і 40 відсотків самців. Самиці досягають статевої зрілості приблизно, коли мають 3,7 м довжини у віці від 6 до 7 років. Самці досягають статевої зрілості приблизно, коли мають 4,6 м довжини у 12-річному віці. Середня тривалість життя — від 30 до 50 років, найстарішим відомим представником виду була самиця віком 57 років.

Джерела[ред. | ред. код]