Гірські ліси Альбертінського рифту

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гірські ліси Альбертінського рифту
Непрохідний ліс Бвінді в Уганді
Екозона Афротропіка
Біом Тропічні та субтропічні вологі широколистяні ліси
Статус збереження критичний/зникаючий
Назва WWF AT0101
Межі Лісосавана Північного Конго
Східносуданська савана
Лісосавана басейну Вікторії
Міомбові рідколісся Центральної Замбезії
Лісосавана Південного Конго
Рівнинні ліси Північно-Східного Конго
Гірські вересові пустища Рувензорі та Вірунґи
Площа, км² 150 498
Країни Демократична Республіка Конго, Уганда, Руанда, Бурунді, Танзанія
Охороняється 18 823 км² (13 %)[1]
Розташування екорегіону (жовтим)

Гірські ліси Альбертінського рифту (ідентифікатор WWF: AT0101) — афротропічний екорегіон тропічних та субтропічних вологих широколистяних лісів, розташований в регіоні Африканських Великих озер на сході Центральної Африки[2]. Він є центральною частиною Афромонтанського архіпелагу і вирізняється найвищим фауністичним різноманіттям в Африці.

Гірські горили в лісі Бвінді

Географія[ред. | ред. код]

Екорегіон гірських лісів Альбертінського рифту охоплює гори Альбертінського рифту, західної частини Східно-Африканського рифту, розташованої на сході Демократичної Республіки Конго, в Уганді, Руанді, Бурунді та за заході Танзанії. Зокрема, екорегіон охоплює території плато Ленду[en], гір Рувензорі, Вірунґи, Ітомбве та Марунгу[en].

Гори екорегіону сформувалися внаслідок тектонічних рухів, пов'язаних з розділенням Африканської та Сомалійської літосферних плит. Інтенсивні рухи земної кори та рифтогенез супроводжувалися вулканічною активністю та формуванням тектонічних озерАльберта, Едуарда, Ківу та Танганьїки. З геологічної точки зору гори екорегіону сформовані піднятими докембрійськими породами фундаменту та молодими вулканічними породами.

На найвищих вершинах гір Рувензорі та Вірунґа, на висоті понад 3500 м над рівнем моря, екорегіон переходить у гірські вересові пустища Рувензорі та Вірунґи. Однак найвища вершина Бурунді, гора Хеха[en] висотою 2684 м, розташована в цьому екорегіоні.

Клімат[ред. | ред. код]

Складний рельєф Альбертінського рифту зумовив різноманіття типів клімату. Хоча рифт розташований у центрі тропічної Африки, високогір'я регіону мають переважно помірний клімат. Середньорічна кількість опадів коливається від 1200 до 2200 мм, хоча на західних схилах Рувензорі вона може досягати 3000 мм.

Флора і фауна[ред. | ред. код]

Гірські ліси Альбертінського рифту є одним з найбагатших регіонів Африки з точки зору флористичного біорізноманіття, однак також одним з найменш досліджених. Основними лісовими угрупованнями екорегіону є вологі тропічні широколистяні ліси. Флора регіону переважно представлена рослинами з родин Молочайні (Euphorbiaceae), Маренові (Rubiaceae) та Мелієві (Meliaceae). За оцінками, в екорегіоні зустрічається 1000-1200 ендемічних видів рослин, що приблизно дорівнює кількості ендеміків, зареєстрованих в лісах Східної Дуги та лісах Камерунського нагір'я.

Багата фауна регіону вирізняється високим рівнем ендемізму. Характерними представниками фауни екорегіону є ендемічні гірські горили (Gorilla beringei beringei), які перебувають під загрозою зникнення. За оцінками 2018 року популяція цих приматів нараховувала близько 1000 особин. Серед інших поширених в регіоні мавп слід відзначити совоголових мавп (Cercopithecus hamlyni), гірських мартишок (Allochrocebus lhoesti) та східних шимпанзе[en] (Pan troglodytes schweinfurthii). Близько 25 видів ссавців є ендеміками регіону, зокрема 10 видів землерийок та 12 видів гризунів. Ще близько 11 видів є майже ендемічними. Серед ендемічних ссавців регіону слід відзначити рувензорійських видрових землерийок[en] (Micropotamogale ruwenzorii).

Близько 30 видів птахів є ендеміками екорегіону, і близько 16 видів є майже ендемічними. Серед поширених в екорегіоні птахів слід відзначити тектоніків (Graueria vittata), лендуйських мухоловок (Muscicapa lendu), рувензорських золотокосів (Cossypha archeri), королівських марік (Cinnyris regius), гребінчастих турако (Ruwenzorornis johnstoni) та рифтових сичиків-горобців (Glaucidium albertinum).

Близько 32 видів амфібій є ендеміками регіону, і ще близько 7 видів є майже ендемічними. Серед ендеміків регіону слід відзначити лендуйську шпоркову жабу[en] (Xenopus lenduensis). У порівнянні з іншими групами хребетних, кількість ендемічних плазунів є невеликою і становить 11 видів, зокрема 4 види хамелеонів та 4 види сцинків з роду Leptosiaphos. Однак, враховуючи дуже високі показники ендемізму в інших групах хребетних, низька кількість ендемічних плазунів може відображати недостатню дослідженість екорегіону. Відомо, що в екорегіоні зустрічається 117 ендемічних видів метеликів.

Збереження[ред. | ред. код]

На більшій частині екорегіону, особливо в Руанді та Бурунді, густота сільського населення є однією з найвищих в Африці, і подекуди становить 1000 осіб/км². Найбільшою загрозою для екорегіону є вирубка та фрагментація лісів з метою ведення сільського господарства. Полювання на диких тварин, особливо на буйволів, дуїкерів і свиней, також є значною загрозою. Іншими загрозами є заготівля дрів, виробництво деревного вугілля, інтродукція екзотичних видів та спричинені людьми пожежі.

Оцінка 2017 року показала, що 18 823 км², або 13 % екорегіону, є заповідними територіями[1]. Природоохоронні території включають:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Dinerstein, Eric; Olson, David; Joshi, Anup; Vynne, Carly; Burgess, Neil D.; Wikramanayake, Eric; Hahn, Nathan; Palminteri, Suzanne; Hedao, Prashant; Noss, Reed; Hansen, Matt; Locke, Harvey; Ellis, Erle C; Jones, Benjamin; Barber, Charles Victor; Hayes, Randy; Kormos, Cyril; Martin, Vance; Crist, Eileen; Sechrest, Wes та ін. (2017). An Ecoregion-Based Approach to Protecting Half the Terrestrial Realm. BioScience. 67 (6): 534—545. doi:10.1093/biosci/bix014.
  2. Map of Ecoregions 2017 (англ.). Resolve, using WWF data. Процитовано 07 жовтня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]