Афромонтанський регіон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Афромонтанські зони. I. Гори Західної Африки та Камерунського нагір'я, II. Гори Ефіопського нагір'я та Південно-Західної Аравії, III. Гори Західного (Альбертінського) рифту, IV. Гори Східного Рифту. V. Гори Південного Рифту, VI. Гори Східного нагір'я, VII. Драконові гори

Афромонтанські регіони або Афрогірські регіони — це субрегіони Афротропіки, однієї з восьми біогеографічних областей світу, які охоплюють гори Субсахарської Африки та південної частини Аравійського півострова. Незважачи на те, що ці регіони часто не сполучаються один з одним, їх флора і фауна є подібною. Їх також називають Афромонтанським архіпелагом, оскільки вони нагадують архіпелаг, що складається з небесних островів.

Географія[ред. | ред. код]

Афромонтанські рослинні угруповання зустрічаються на висоті понад 1500-2000 м над рівнем моря біля екватора та на висоті 300 м над рівнем моря у Книсна-Аматольських гірських лісах в ПАР. Клімат афромонтанських регіонів, як правило, більш прохолодний і вологий, ніж клімат навколишніх рівнин.

Основна частина Афромонтанського архіпелагу розташована в горах Східно-Африканського рифту, який простягається від Червоного моря до Зімбабве, зокрема на території Ефіопського нагір'я, в горах Альбертінського рифту на території Уганди, Руанди, Бурунді, Демократичної Республіки Конго та Танзанії, а також в горах Східної дуги на території Кенії та Танзанії. Інші афромонтанські регіони розташовані в Драконових горах в Південній Африці, в горах Камерунського нагір'я[en] та на вершинах вулканів Камерунської лінії, яка, зокрема, включає гору Камерун та острів Біоко.

Флора[ред. | ред. код]

Хоча афромонтанські регіони відокремлені один від одного, вони підтримують подібні рослинні угруповання, які відрізняються від тих, що поширені на навколишніх рівнинах[1]. Серед характерних рослин, що зустрічаються в цих регіонах, слід відзначити хвойні дерева з родів Подокарпус (Podocarpus) та Афрокарпус (Afrocarpus), а також африканську вишню[en] (Prunus africana), абіссинську хагенію[en] (Hagenia abyssinica), африканський яловець (Juniperus procera) та маслину (Olea). у високогір'ях афромонтанські ліси або рідколісся переходять у афроальпійські луки, чагарники або вересові пустища[2][3].

Ендеміками афромонтанських регіонів є дерева з родин Куртизієві (Curtisiaceae) та Барбеєві (Barbeyaceae). Серед ендемічних або майже ендемічних представників афромонтанських регіонів слід відзначити представників родів Afrocrania[en], Balthasaria[en], Curtisia, Ficalhoa[en], Hagenia[en], Kiggelaria[en], Kuloa[en], Leucosidea[en], Platypterocarpus[en], Trichocladus[en], Widdringtonia та Xymalos[en], а також інші рослини з родів Ardisiandra[en], Cincinnobotrys[en] та Stapfiella[en].

Афромонтанські дощові ліси[ред. | ред. код]

Афромонтанські дощові ліси поширені на вологих гірських схилах від південної Ефіопії до Малаві, переважно на висоті від 1200 до 2500 м над рівнем моря, у місцевостях, де середньорічна кількість опадів становить 1250-2500 мм або більше. Висота, на якій пошинені ці ліси, дещо різниться в залежності від широти, а також від рельєфу високогірних районів. У зрілих дощових лісах верхній ярус дерев розташований на висоті 25-45 м над землею, середній ярус — на висоті 14-30 м над землею, чагарниковий ярус на висоті 3-6 м над землею, а розріджений трав'янистий ярус — на рівні землі. Крони дерев верхніх ярусів, як правило, відкриті, крони дерев середнього ярусу можуть бути безперервними, але рідко утворюють щільний лісовий намет, тоді як нижні яруси зазвичай густі. Більшість дерев вічнозелені. Афромонтанські дощові ліси можуть бути подібні за структурою до рівнинних гвінейсько-конголезьких дощових лісів[en], однак відрізняються за видовим складом. Серед дерев, що ростуть в афромонтанських лісах, слід відзначити Aningeria adolfi-friederici[en], Cola greenwayi[en], Cylicomorpha parviflora[sv], Diospyros abyssinica[en], Drypetes gerrardii[en], Entandrophragma excelsum[en], Ficalhoa laurifolia[en], Gambeya gorungosana[en], Kuloa usambarensis[en], Mitragyna rubrostipulata[en], Myrianthus holstii[sv], Ochna holstii[sv], Olea capensis[en], Parinari excelsa[en], Podocarpus milanjianus, Prunus africana[en], Strombosia scheffleri[sv], Syzygium guineense subsp. afromontanum[en], Tabernaemontana johnstonii[en] та Xymalos monospora[en]. В цих лісах також ростуть різноманітні деревовидні папороті, зокрема з роду Cyathea, ліани та епіфіти, зокрема папороті, мохи, бегонії (Begonia), розрив-трава (Impatiens), стрептокарпуси (Streptocarpus) та пеперомії (Peperomia).

Афромонтанські екорегіони[ред. | ред. код]

Гарячі точки біорізноманіття Східної Афромонтани
Тропічні та субтропічні вологі широколистяні ліси
Гірські луки та чагарники
Пустелі і склерофітні чагарники

Примітки[ред. | ред. код]

  1. White, F.; Unesco; Association pour l'étude taxonomique de la flore d'Afrique tropicale; United Nations Sudano-Sahelian Office (1983). Vegetation of Africa : a descriptive memoir to accompany the Unesco/AETFAT/UNSO vegetation map of Africa. Paris: Unesco. ISBN 92-3-101955-4. OCLC 10387142.
  2. Brochmann, Christian; Gizaw, Abel; Chala, Desalegn; Kandziora, Martha; Eilu, Gerald; Popp, Magnus; Pirie, Michael D.; Gehrke, Berit (19 липня 2021). History and evolution of the afroalpine flora: in the footsteps of Olov Hedberg. Alpine Botany. Springer Science and Business Media LLC. 132 (1): 65—87. doi:10.1007/s00035-021-00256-9. ISSN 1664-2201. S2CID 237643374.
  3. Kandziora, Martha; Gehrke, Berit; Popp, Magnus; Gizaw, Abel; Brochmann, Christian; Pirie, Michael D. (26 травня 2022). The enigmatic tropical alpine flora on the African sky islands is young, disturbed, and unsaturated. Proceedings of the National Academy of Sciences. 119 (22): e2112737119. Bibcode:2022PNAS..11912737K. doi:10.1073/pnas.2112737119. ISSN 0027-8424. PMC 9295768. PMID 35617436.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Galley, C. & Linder, H. P. (2006) Geographical affinities of the Cape flora, South Africa. Journal of Biogeography 33 (2), 236–250.