Дар'я Каленюк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дар'я Каленюк
Народилася 20 століття
Житомир
Діяльність журналістка, активістка громадянських прав, адвокат
Alma mater Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого і Chicago–Kent College of Lawd

Дар'я Каленюкукраїнська громадська активістка та виконавча директорка київського Центру протидії корупції.[1][2][3]

Під час російського вторгнення в Україну у 2022 році Каленюк стала відомою для міжнародних ЗМІ, коли на пресконференції у Варшаві запитала прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона, чому деякі російські олігархи, які проживають у Лондоні, не потрапили під санкції, та чому він не підтримав створення безпольотної зони над Україною.[4][5]

Каленюк народилася в Житомирі, вивчала право в Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого[6] та здобула ступінь магістра з права фінансових послуг у Чиказько-Кентському коледжі права за підтримки Програми іноземних студентів імені Фулбрайта[2][7]. Вона є членом спільноти Young Global Leaders[8].

Молодіжний рух[ред. | ред. код]

Свою громадську діяльність Дар'я Каленюк розпочала у студентські роки у Харкові, де приєдналася до місцевого осередку Всеукраїнської молодіжної громадської організації "Фундація Регіональних Ініціатив". Координувала міжнародний молодіжний проєкт "Євроавтобус", який привозив молодих лідерів з ЄС на святкування Днів Європи у малі міста Східної та Південної України.[9]

Антикорупційна діяльність[ред. | ред. код]

Дар'я Каленюк є співзасновницею та виконавчою директоркою громадської організації "Центр протидії корупції" (ЦПК). Заснований у 2012 році, ЦПК очолював численні антикорупційні реформи та ініціативи, проводив адвокаційні кампанії та брав участь у розробці та впровадженні необхідного законодавства.

Під час протестів Євромайдану Дар'я Каленюк проводила кампанію, спрямовану на блокування західних активів Віктора Януковича та його спільників. У грудні 2013 року Каленюк та голова правління ЦПК Віталій Шабунін запустили сайт Yanukovych Info з інформацією про закордонні активи тодішнього президента України Віктора Януковича.[10][11]

Після повалення Януковича в результаті Революції Гідності ЦПК допоміг новообраному парламенту України розробити якісне антикорупційне законодавство, включаючи закони про створення Національного антикорупційного бюро України, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Національного агентства з питань запобігання корупції, Вищого антикорупційного суду, відкритих реєстрів майна та електронного реєстру декларацій про майно публічних службовців.[11][12]

Каленюк була членом першої Ради громадського контролю при новоствореному Національному антикорупційному бюро України (НАБУ). У 2015 році була делегована до складу конкурсної комісії, яка приймала на роботу перших детективів НАБУ. Каленюк також була делегована до конкурсної комісії Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, де працювала у 2016-2017 роках.[13]

ЦПК відігравав провідну роль в адвокаційній кампанії за прийняття законодавства про повернення активів, публічного реєстру бенефіціарних власників та законів про боротьбу з відмиванням грошей в Україні.[14] В рамках цих зусиль Каленюк заснувала реєстр політично значущих осіб в Україні, який допомагає відстежувати відмивання грошей та корупцію на міжнародному рівні.[15]

У 2015 році Дар'я Каленюк стала співзасновницею Міждисциплінарного науково-освітнього центру протидії корупції при Києво-Могилянській академії, де вона є членом правління.

Напередодні повномасштабного вторгнення Росії в Україну, у лютому 2022 року, Каленюк очолила кампанію ЦПК "Блокуй гаманці Путіна", яка закликала західні країни заарештувати активи російських олігархів.[16]

Міжнародний центр української перемоги[ред. | ред. код]

Після 24 лютого 2022 року, коли Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, Каленюк зосередила свою діяльність на адвокації міжнародної підтримки України. Разом з Ганною Гопко, Оленою Галушкою та Ольгою Айвазовською вона заснувала Міжнародний центр української перемоги (МЦУП) у співпраці з варшавським Фондом Казимира Пуласького.[17]

МЦУП відстоює українські інтереси на міжнародному рівні.[18] Діяльність МЦУП включає адвокаційні кампанії, спрямовані на розширення безпекової допомоги Україні, посилення санкцій проти РФ, конфіскацію російських активів та надання фінансування для відбудови України після війни. Каленюк та її колеги організовували протести та адвокаційні акції у Варшаві, Парижі, Берліні, Брюсселі, Вашингтоні та багатьох інших містах.[16]

Каленюк бере участь в адвокаційних зустрічах з чиновниками та політиками, а також дає інтерв'ю світовим ЗМІ. Вона продовжує керувати київським Центром протидії корупції, зосереджуючись на антикорупційній та судовій реформах. Водночас вона витрачає багато часу на те, щоб впливати на осіб, які приймають рішення на Заході, з метою надання Україні безпекової та економічної допомоги.[19][20][21]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Miller, Christopher (9 листопада 2016). In Ukraine, Many Wake Up To 'Nightmare' Of Trump Victory. Radio Free Europe/Radio Liberty. Процитовано 2 березня 2022.
  2. а б Daria Kaleniuk. Anti-Corruption Research and Education Centre. Процитовано 2 березня 2022.
  3. Olearchyk, Roman (15 вересня 2020). Judge in spotlight as Ukraine's anti-corruption drive hits buffers. Financial Times. Процитовано 2 березня 2022.
  4. Mason, Rowena; editor, Rowena Mason Deputy political (1 березня 2022). Ukrainian activist berates Boris Johnson over Russia response. The Guardian (en-GB) . ISSN 0261-3077. Процитовано 1 жовтня 2023.
  5. Who is Ukrainian journalist who left Boris Johnson stunned at press conference?. The National (англ.). 1 березня 2022. Процитовано 1 жовтня 2023.
  6. Zhuk, Alyona (1 грудня 2016). Daria Kaleniuk: She leads campaign to stop corruption in Ukraine, no matter who tries to block her. Kyiv Post. Процитовано 2 березня 2022.
  7. Five Ukrainian Alumni Selected as "Prominent Ukrainians Under 30". U.S. Department of State. 30 грудня 2016. Процитовано 2 березня 2022.
  8. Young Global Leaders. Young Global Leaders. Процитовано 2 березня 2022.
  9. Туз, Ірина (26 травня 2010). Україною проїхав «Євроавтобус». Радіо Свобода (укр.). Процитовано 1 жовтня 2023.
  10. TEDxVilnius. www.tedxvilnius.com (амер.). Процитовано 1 жовтня 2023.
  11. а б Zhuk, Alyona. Daria Kaleniuk: She leads campaign to stop corruption in Ukraine, no matter who tries to block her. Get the Latest Ukraine News Today - KyivPost (англ.). Процитовано 1 жовтня 2023.
  12. Halushka, Daria Kaleniuk, Olena (17 грудня 2021). Why Ukraine’s Fight Against Corruption Scares Russia. Foreign Policy (амер.). Процитовано 1 жовтня 2023.
  13. В Антикорупційну прокуратуру обрали 12 прокурорів. Українська правда (укр.). Процитовано 1 жовтня 2023.
  14. Daria Kaleniuk's schedule for 18th International Anti-Corruption Conference. 18iacc.sched.com. Процитовано 1 жовтня 2023.
  15. Daria Kaleniuk, Author at Kyiv Post. Kyiv Post. 8 жовтня 2021. Процитовано 1 жовтня 2023.
  16. а б Anti-Corruption Action Center Pushes for Transparency in Ukraine. NATIONAL ENDOWMENT FOR DEMOCRACY (амер.). 31 травня 2022. Процитовано 1 жовтня 2023.
  17. Daria Kaleniuk. World Economic Forum (англ.). Процитовано 1 жовтня 2023.
  18. Daria Kaleniuk. Lennart Meri Conference (амер.). Процитовано 1 жовтня 2023.
  19. Redder, Hakon (16 травня 2023). Ukrainsk tænketank: Der kommer først “en reel offensiv” til vinter. borsen.dk (дан.). Процитовано 1 жовтня 2023.
  20. ‘Political responsibility means resignation’ says director of anti-corruption action centre in Kyiv. Channel 4 News (en-GB) . 24 січня 2023. Процитовано 1 жовтня 2023.
  21. Arin, Kim (3 листопада 2022). [Herald Interview] Why South Korea should care about Russia’s war in Ukraine. The Korea Herald (англ.). Процитовано 1 жовтня 2023.