Дванадцять панелей (яйце Фаберже)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Яйце Фаберже
«Дванадцять панелей»
Рік 1899
Замовник Олександр Кельх
Перший власник Варвара Кельх
Теперішній власник
Країна Велика Британія Велика Британія
Особа чи установа Єлизавета II, Королівська колекція[1]
Рік придбання 1953
Дизайн та матеріали
Майстер Михайло Перхін
Матеріали золото, емаль, діаманти
Висота 9,5 см
Діаметр 7 см
Сюрприз
Загублений

Великоднє яйце «Дванадцять панелей» — ювелірний виріб фірми Карла Фаберже, виготовлений у 1899 році на замовлення російського промисловця Олександра Фердинандовича Кельха як великодній подарунок для дружини Варвари Петрівни Кельх.[1] Є одним із семи яєць Фаберже, що виготовлялись щороку для родини Кельхів з 1898 по 1905 рік.

Дизайн[ред. | ред. код]

Поверхня яйця поділена на 12 панелей золотими смужками. Вертикальні смужки прикрашені орнаментом із троянд у рожевій емалі, золотих стеблин і листя у прозорій зеленій емалі; смужка, що огортає яйце по горизонталі, інкрустована стрічкою діамантів огранювання «троянда». Панелі покриті напівпрозорою рожевою емаллю і декоровані стрічками та рослинними мотивами блакитного кольору. На верхньому і нижньому кінцях яйця закріплені два плоских діаманти, під верхнім діамантом нанесена монограма Варвари Кельх, під нижнім — дата «1899». На яйці стоїть клеймо майстра Михайла Перхіна.[2]

Прийом розділення яйця на панелі використовувався раніше у двох імператорських яйцях: «Данські палаци» (1890) і «Дванадцять монограм» (1895).

Сюрприз[ред. | ред. код]

Сюрприз, який містився в яйці, загублений.[1]

Історія[ред. | ред. код]

Яйце «Дванадцять панелей» — друге в серії із семи великодніх яєць, які з 1898 року замовляв у Фаберже російський промисловець Олександр Кельх для своєї дружини Варвари. Всі сім яєць Кельха були виготовлені у майстерні Михайла Перхіна. За якістю і вишуканістю виконання вони не поступаються великоднім яйцям, які фірма Фаберже виготовляла для імператорської родини. Часто вони були пізнішими варіаціями імператорських яєць.[1]

У 1910-х роках Варвара Кельх розлучилась з чоловіком і переїхала до Парижа, забравши з собою коштовності, що їй належали, в тому числі сім яєць Фаберже. У 1920-х роках яйце «Дванадцять панелей», імовірно в Парижі, придбав Емануїл Сноумен з галереї «Вартскі[en]».[3] У 1933 році воно (вже без сюрпризу) було придбане у галереї британським королем Георгом V за £275 як різдвяний подарунок для королеви Марії.

Яйце «Дванадцять панелей» залишається частиною Британської королівської колекції, що була успадкована Єлизаветою II у 1953 році. Разом з ним в колекції знаходяться три інші яйця Фаберже: «Кошик квітів» (1901), «Колонада» (1910) і «Мозаїчне» (1914).[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д The Royal Collection. Easter Egg. The Royal Collection. Архів оригіналу за 17 липня 2013. Процитовано 10 січня 2012. (англ.)
  2. Kelch 1899 12 Panel Egg. Mieks Faberge Eggs. Архів оригіналу за 31 грудня 2011. Процитовано 10 січня 2012. (англ.)
  3. Яйцо «Курочка» из коллекции семьи Кельх. Фаберже. Сокровища Российской Империи. Фонд «Связь времен». 2005. Архів оригіналу за 23 серпня 2007. Процитовано 27 грудня 2011. (рос.)