Червоний хрест з портретами

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Яйце Фаберже
«Червоний хрест з портретами»
Рік 1915
Замовник Микола II
Перший власник Марія Федорівна Романова
Теперішній власник
Особа чи установа США США, Художній музей Вірджинії[1]
Рік придбання 1947[2]
Дизайн та матеріали
Майстер Генріх Вігстрем
Мініатюрист Василь Зуєв
Матеріали золото, срібло, емаль
Висота 7,62 см
Діаметр 6,03 см
Сюрприз
П'ять мініатюрних портретів

Імператорське великоднє яйце «Червоний хрест» з портретами — ювелірний виріб фірми Карла Фаберже, виготовлений на замовлення російського імператора Миколи II у 1915 році. Було подароване імператором матері Марії Федорівні.[1] Яйце вкрите коштовностями та емаллю виготовлене Генріхом Вігстремом (1862—1923)[3] під керівництвом російського ювеліра Пітера Карла Фаберже в 1915 році.

Історія[ред. | ред. код]

Марія Федорівна, мати царя Миколи II, служила в Червоному Хресті під час російсько-турецької війни 1877 року, а пізніше була президентом Червоного Хреста з 1894 року до своєї смерті.[4] Коли на Великдень 1915 року цар подарував їй яйце Імператорського Червоного Хреста, вона все ще була головою російського відділення Міжнародного Червоного Хреста.

З початком Першої світової війни в 1914 році Олександра та її старші доньки Ольга і Тетяна стали медсестрами-практикантами, а імператорські палаци були перетворені на тимчасові госпіталі.[4] Після краху династії Романових під час Російської революції вдова імператриця була однією з небагатьох найближчих родичів, які втекли від Червоної армії. У квітні 1919 року вона втекла до рідного дому в Данію, залишивши писанку Імперського Червоного Хреста.

У 1930 році пасхальне яйце Імператорського Червоного Хреста разом із дев'ятьма іншими імператорськими яйцями було продано Антикваріатом галереї Армандом Гаммером в Нью-Йорку. Це було перше з п'яти імператорських яєць Фаберже, придбаних Ліліан Томас Пратт, дружиною Джона Лі Пратта, у 1933 році. Її колекція Фаберже була передана Музею образотворчих мистецтв Вірджинії в Річмонді, штат Вірджинія, після її смерті в 1947 році. Пасхальне яйце Імперського Червоного Хреста наразі можна побачити як частину Європейської колекції декоративного мистецтва.[4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Imperial Red Cross Easter Egg[недоступне посилання] (англ.)
  2. Fabergé collection fact sheet[недоступне посилання] (англ.)
  3. Internet Archive (7 жовтня 2008). Fabergé's Eggs. Random House. ISBN 978-1-4000-6550-9.
  4. а б в Mieks Fabergé Eggs. www.wintraecken.nl. Процитовано 14 травня 2023.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]