Рожеве кварцове яйце

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Яйце Фаберже
«Рожеве кварцове яйце»
Рік 1899
Замовник невідомий
Дизайн та матеріали
Майстер Михайло Перхін[1]
Матеріали золото, срібло, платина, рубіни, діаманти, кварц, онікс
Висота 305 мм
Сюрприз
Годинник

«Рожеве кварцове яйце» — ювелірне великоднє яйце виготовлене фірмою Карла Фаберже на замовлення приватної особи в Санкт-Петербурзі (1899). Зберігається в приватній колекції[1][2].

Опис[ред. | ред. код]

Ювелірне пасхальне «Рожеве кварцове яйце» зроблено з золота, кварцу і онікса, прикрашене та декоровано сріблом, платиною, рубінами, діамантами. Зовні цей ювелірний виріб дуже схожий на пасхальне яйце «Букет лілій», яке було створено ювелірних справ майстром Михайлом Перхиним в 1899 році для сім'ї імператора Миколи II. Тим не менш, згідно з домовленістю між імператором Росії і Карлом Фаберже про заборону копіювання, має ряд відмінностей. «Рожеве кварцове яйце» виконано у вигляді вази з рожевого кварцу, в якій стоїть букет лілій, виготовлених з халцедону, стебла і листя лілій виконані із золота, а маточки прикрашені діамантами. Від вершини великоднього яйця вниз відходять 12 золотих ліній, що поділяють поверхню на 12 годин. Стрілка годинника виконана у вигляді лука зі стрілою, прикрашеною діамантами. Яйце спочиває на камені з оніксу, прикрашене золотом і алмазами[2], вказана дата: «1899»[3].

Сюрприз[ред. | ред. код]

Немає — працює годинниковий механізм, вмонтований в ювелірне великоднє яйце[2].

Історія[ред. | ред. код]

Словосполучення «Яйця Фаберже» стало синонімом розкоші та емблемою багатства імператорського дому і дореволюційної Росії.

«Рожеве кварцове яйце» було виготовлено в Санкт-Петербурзі майстром фірми Карла Фаберже Михайлом Перхіним в 1899 році. Даних про власника немає. Зберігається в приватній колекції[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Коллекция яиц Фаберже. «Розовое кварцевое яйцо», 1899 (рос.). equal.lv. Процитовано 14 липня 2014.
  2. а б в Фаберже. «Розовое кварцевое яйцо», Фаберже (1899) (рос.). faberge-eggs.info. Архів оригіналу за 26 травня 2019. Процитовано 14 липня 2014.
  3. Faberge, The Perfect Gift. The Pink Quartz Egg (англ.). fabergetheperfectgift.com. Процитовано 14 липня 2014.