Дейвід Джерролд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дейвід Джерролд
англ. David Gerrold
Псевдонім David Gerrold[1]
Народився 24 січня 1944(1944-01-24) (80 років)
Чикаго, США
Громадянство США США
Діяльність письменник-фантаст
Сфера роботи Література США[2]
Alma mater Університет штату Каліфорнія Нортриджd, Van Nuys High Schoold і Los Angeles Valley Colleged
Мова творів англійська
Роки активності 1966 — тепер. час
Напрямок наукова фантастика
Жанр Наукова фантастика, фентезі
Премії Неб'юла, Г'юго (премія), Локус (премія)
Сайт: Офіційний сайт

CMNS: Дейвід Джерролд у Вікісховищі

Дейвід Джерролд (англ. David Gerrold; 24 січня 1944 року, Чикаго, США) — американський письменник, пише в жанрах наукової фантастики та фентезі. Широко відомий як сценарист популярних телевізійних серіалів «Star Trek», «Animated», «Сутінкова зона», «Land of the Lost», «Вавилон-5», «Ковзуни», «Втеча Логана» і «Tales From The Darkside».

Біографія[ред. | ред. код]

Джерролд Дейвід Фрідман народився 24 січня 1944 року в Чикаго (штат Іллінойс). Навчався в університеті Південної Каліфорнії й Університеті штату Каліфорнія в Нортріджі за напрямками журналістика, кінематограф і театральне мистецтво. Після навчання Джерролд працював помічником керуючого у відділі іграшок універмагу, в книжковому магазині «для дорослих», продюсером на телебаченні, вів колонки рецензій в науково-фантастичних журналах «Зоряний лог» і «Галілео», колонку в комп'ютерному журналі «Профайлс». У вересні 1966 року Джерролд написав сценарій для епізоду тв-серіалу «Зоряний шлях» під назвою «Завтра було вчора» (англ. Tomorrow Was Yesterday), одна з сюжетних ліній якого згодом була перероблена в повноцінну серію і екранізована під назвою «Проблема з трибблами» (англ. The Trouble With Tribbles), ставши, згідно з думкою «Paramount Pictures», найпопулярнішою серією за всю історію існування цього телешоу. З 1976 року протягом кількох років асистенткою Джерролда працювала Діана Дуейн, яка надалі сама стала відомою письменницею. З 1982 по 1999 рік Джерролд вів курс для сценаристів в університеті Малібу.

Нагороди[ред. | ред. код]

  • 1965 — приз асоціації «Educational Film Library» за 10-хвилинну короткометражку «A Positive Look At Negative Numbers» (для «Sigma Educational Films»).
  • 1979 — Меморіальна премія імені Едварда Е. Сміта «Небесний жайворонок»[3].
  • 1994 — Премія «Неб'юла» у номінації Коротка повість (Novellette) за «Марсіянське дитя» (англ. The Martian Child, 1994 рік).
  • 1995 — Премія «Локус» (англ. Nebula Award) у номінації Коротка повість (Novellette) за «Марсіянське дитя»(англ. The Martian Child, 1994 рік).
  • 1995 — Премія «Г'юго» в номінації коротка повість (Novellette) за «Мій син — марсіанин»(англ. The Martian Child, 1994 рік).
  • 1995 — Премія «HOMer» за новелу «Марсіянське дитя» (1994).

Бібліографія[ред. | ред. код]

Першим виданим романом Дейвіда стала книга «Літаючі чаклуни» (англ. The Flying Sorcerers, 1971), написана у співавторстві з Ларрі Нівеном[4]. У 1972 році вийшов науково-фантастичний роман «Коли ХАРЛІ виповнився рік»[5], який номінувався на премії «Г'юго», «Неб'юла» і «Локус». У ній практично вперше був описаний принцип дії хробакоподібних програм. У 1988 році роман був перероблений і перевиданий під назвою «Коли ХАРЛІ виповнився рік (Версія 2.0)».

Потім вийшли два помітних романи: «Дубльований» (англ. The Man Who Folded Himself, 1973) і «Одіссея „Місячної зірки“» (англ. Moonstar Odyssey, 1977), у яких Джерролд, зовні слідуючи класичним зразкам, канонізованим авторами «Золотого (кемпбелловського) сторіччя», порушує непорушне табу ранньої science fiction: на секс[6]. У першому романі головний герой, розмножений, вступає із «собою» в любовні стосунки, дія ж другого роману відбувається на планеті, населеної не розділеними за статтю андрогенами. Роман «Здубльований» номінувався на премії «Г'юго», «Неб'юла», «Локус» і «Jupiter».

У 1970 році Джерролд познайомився з відомим фантастом Робертом Гайнлайном, що вплинуло на подальший розвиток його творчості. У кращих традиціях гайнлайнівського «Зоряного десанту» Джерролдом була написана серія романів про війну американських національних гвардійців з інопланетним чудовиськом: «Справа для справжніх чоловіків» (англ. A Matter for Men, 1983)[7], «День прокляття» (англ. A Day for Damnation, 1984), «Лють помсти» (англ. A Rage for Revenge, 1989) і «Час бійні» (англ. A Season for Slaughter, 1992). Усі романи входять у цикл «Війна проти Хторра» (англ. War Against the Chtorr). Три романи з циклу («A Method For Madness», «A Time For Treason» і «A Case For Courage») ще не закінчені. Фрагменти нового роману «A Time For Treason» були опубліковані в оповіданні «It Needs Salt» (2007).

У рамках проєкту «Зоряний шлях» Джерролд писав як для оригінального серіалу («Проблема з трибблами» / The Trouble With Tribbles, 1966; «The Galactic Whirlpool», 1980), так і для продовжень («Зустріч на далекому рубежі» / Encounter at Farpoint, 1987). Про свою роботу разом із Джином Родденбері та іншими творцями серіалу Джерролд згадує в книгах «Світ „Зоряного шляху“» (англ. The World of Star Trek, 1973) і «На борту „Ентерпрайза“» (англ. Boarding the Enterprise: Transporters, Tribbles, and the Vulcan Death Grip in Gene Rodenberry's Star Trek, 2006; у співавторстві з Робертом Соєром). У 1985 році Джерролд у співавторстві з Баррі Лонґ'єром написав однойменний роман-новелізацію сценарію популярного фільму «Ворог мій»[8].

У Девіда Джерролда є кілька циклів. Дилогія «Trackers», куди входять романи «Under the Eye of God» (1993; витяги з роману публікувалися окремим оповіданням «Looking Forward» у тому ж році) та «A Covenant of Justice» (1994). Ще один цикл творів про космос «Зоряний Вовк» (Star Wolf), в який входять романи:

  • «Yesterday's Children» (Starhunt, 1972).
  • «Мандри Зоряного Вовка» (Voyage of the Star Wolf, 1990).
  • «The Middle of Nowhere» (1995).
  • «Blood and Fire» (2004).

Коротка повість «Марсіанське дитя» (англ. The Martian Child, 1994), отримала кілька літературних премій та стала основою для однойменного роману, що вийшов у 2002 році[9]. Витяги з роману 2007 року склали повість «Pickled Mongoose». У тому ж році на основі сюжету Джерролда був знятий однойменний фільм-драма «Martian Child» (в українському прокаті «Марсіанське дитя»[10], у якому знялися Джон К'юсак, Аманда Піт, Джоан К'юсак та інші.

Для проєкту «Вавилон-5» в 1995 році були написані кілька коміксів («Дует до-дієз для людини і нарна», «Кода сі-бемоль для людини і нарна»).

Дейвід Джерролд брав участь у колективному авторському циклі «Шерлок Холмс: Вільне продовження», зі своїм оповіданням «Створення кумиру» (англ. The Fan Who Molded Himself, 1995), що ввійшло у збірку «Шерлок Холмс на орбіті» (англ. Sherlock Holmes in Orbit, 1995; редактори-упорядники: Мартін Р. Грінберг, Майк Резник).

У період з 2000 по 2002 рік у Джерролда вийшла трилогія «Зоряні наїзники» (The Dingilliad Trilogy / Starsiders):

  • «Jumping Off the Planet» (2000) — в основі лежить однойменна повість 1994 року;
  • «Bouncing Off the Moon» (2001);
  • «Leaping to the Stars» (2002).

У 2005 році романом «Child of Earth» Джерролд розпочав новий цикл, трилогію «The Sea of Grass», призначену як для дорослих, так і для дітей. У 2007 році була видана повість «Слон», написана у співавторстві з Майком Резніком. Крім прози, у Джерролда є дві збірки віршів, «The Satanic Limericks», видані також у 2007 році.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://id.loc.gov/authorities/names/n83022549.html
  2. Czech National Authority Database
  3. Меморіальна премія Едварда Е. Сміта за високохудожню фантастику, присуджується NESFA — Американською (Новоанглійською) Асоціацією Наукової Фантастики за внесок у розвиток фантастики
  4. В основі лежить спільне оповідання «The Misspelled Magician» 1970 року.
  5. HARLIE —це абревіатура від Human Analogue Robot, Life Input Equivalents, що можна перекласти як «Робот-аналог людини з еквівалентами життєвих функцій»
  6. Владимир Гаков «Дэвид Джерролд на звездном распутьи», журнал «Если», 1996 год, № 11.
  7. Дейвід Джерролд присвятив цей роман Роберту та Вірджинії Гайнлайн
  8. Фільм знятий за однойменною повістю Лонґ'єра.
  9. Рецензия. Nebula — 1994. Дэвид Джеррольд, Марсианский ребенок [Архівовано 2012-01-01 у Wayback Machine.].
  10. «Дитина з Марсу», Favorite Movies, Фільми Онлайн

Посилання[ред. | ред. код]