Десматозух

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Десматозух
Час існування: пізній тріас (від карнію до норію), 228–210 млн р. т.
D. spurensis у порівнянні з людиною
D. spurensis у порівнянні з людиною
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Підклас: Архозаври (Archosauria)
Ряд: Етозаври (Aetosauria)
Родина: Stagonolepididae
Підродина: Desmatosuchinae
Рід: Десматозух
Desmatosuchus spurensis
Case, 1921
  • D. spurensis Case, 1921
  • D. smalli Parker, 2005[1]
Синоніми
Episcoposaurus haplocerus Cope, 1892
Desmatosuchus chamaensis
Посилання
Вікісховище: Desmatosuchus
Віківиди: Desmatosuchus
Fossilworks: 38275

Десматозух (лат. Desmatosuchus) — рід вимерлих травоїдних рептилій з ряду етозаврів. Його залишки були знайдений у США, у групі Доккум. Приблизно вимерлий вид жив у пізньому тріасі (Карнійський ярусНорійський ярус, близько 237—208,5 млн років тому). Типовий вид — Desmatosuchus spurensis.

Особливості будови[ред. | ред. код]

Десматозух з Національного парку «Скам'янілий ліс», штат Арізона

Десматозух належав ряду етозаврів, сухопутних рептилій, тіла яких були захищені панциром. Даний вид динозаврів був попередником анкілозаврів. Найменування десматозух означає «пов'язаний з крокодилами», це аж ніяк не випадково, вчені вважають що будова його кісток щелеп подібна з будовою кісток щелеп стагонолепісу і з Міссісіпським алігатором. Дані порівняння допомогли дізнатися, що щелепи десмотозуха замикалися дуже сильно. Зуби десматозуха позбавлені будь-яких зазубреностей, на них так само відсутні сліди зносу, що вказує на те, що ящір вживав м'яку їжу, наприклад рослини, всіляких комах позбавлених панцирів і їх личинки. У перший час розміри тварин, що харчувалися рослинністю, були невеликі: довжина 1—2 метри, маса 100—120 кг. Але з появою великих хижих динозаврів, вони стали збільшуватися. Удосконалювалося й оборонне озброєння: до кінця періоду рептилії виявилися заковані в кістяну броню, а від голови до хвоста покриті шипами, які захищали від нападу[2].

Засоби захисту[ред. | ред. код]

Такі тварини як десматозухи не могли протистояти хижакам, тому з часом вони збільшилися в розмірах і придбали надійний кістковий панцир, що складається зі скріплених між собою пластин.

Історія вивчення[ред. | ред. код]

Скелет Desmatosuchus з Музею природознавства Мічиганського університету

Десматозуха відкрили наприкінці 19 століття, коли Едвард Д. Коп класифікував панцир з групи Докум в Техасі, США, як новий вид Episcoposaurus haplocerus[3]. Пізніше Кейс класифікував частковий скелет, знайдений у формації Тековас, як Desmatosuchus spurensis[4]. Оскільки знахідки Копа і Кейса знаходилися на відстані лише кількох кілометрів одне від одного, ці два таксони були синонімізовані у Desmatosuchus haplocerus — початковий типовий вид роду[3].

Ревізія десматозуха, проведена Паркером (Parker, 2008), виявила, що лектотип Episcoposaurus haplocerus належить до десматозуха, але невизначений на видовому рівні. Тому E. haplocerus отримав статус nomen dubium, а D. spurensis став типовим видом роду.

Два види були затверджені як валідні:

  • D. spurensis,
  • D. smalli, названий на честь Браяна Смолла (Brian J. Small) за його внесок у вивчення цього роду[5].

Desmatosuchus chamaensis визнаний окремим родом, але існує певна суперечка щодо того, чи слід вживати назву Heliocanthus або Rioarribasuchus[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Parker, William G. (2005). A new species of the Late Triassic aetosaur Desmatosuchus (Archosauria: Pseudosuchia). Comptes Rendus Palevol (англ.). Т. 4, № 4. с. 327—340. doi:10.1016/j.crpv.2005.03.002. Процитовано 9 січня 2024.
  2. Десматозух Desmatosuchus — Динопедия. www.dinopedia.ru. Архів оригіналу за 15 листопада 2018. Процитовано 15 листопада 2018.
  3. а б в Parker, William G. (2007). Reassessment of the Aetosaur ‘Desmatosuchus’ chamaensis with a reanalysis of the phylogeny of the Aetosauria (Archosauria: Pseudosuchia). Journal of Systematic Palaeontology (англ.). Т. 5, № 1. с. 41—68. doi:10.1017/S1477201906001994. ISSN 1477-2019. Процитовано 8 січня 2024.
  4. Gregory, Joseph T. (1953). Typothorax and Desmatosuchus (PDF). Postilla (англійською) . с. 28.
  5. Parker, William G. (2008). Description of new material of the aetosaur Desmatosuchus spurensis (Archosauria: Suchia) from the Chinle Formation of Arizona and a revision of the genus Desmatosuchus. PaleoBios (англійською) . Т. 28, № 1. University of California Museum of Paleontology. с. 1—40.

Посилання[ред. | ред. код]