Джон Майкл Райт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джон Майкл Райт
Народився 25 травня (4 червня) 1617
Лондон, Королівство Англія
Помер 1 (11) серпня 1694 (77 років)
Лондон, Королівство Англія
Країна  Королівство Англія
Діяльність художник
Alma mater Академія Святого Луки
Вчителі George Jamesoned
Напрямок бароко
Жанр портрет
Посада придворний художник

Джон Майкл Райт (англ. John Michael Wright; травень 1617 — липень 1694) — англійський та шотландський художник-портретист, що працював у стилі бароко.

Райт навчався в Единбурзі у шотландського живописця Джорджа Джеймсона і придбав репутацію під час свого тривалого перебування в Римі. Там його прийняли в Академію св. Луки, і він спілкувався з провідними митцями свого покоління.

У 1655 році Леопольд Вільгельм Австрійський, штатгальтер Іспанських Нідерландів, залучив його до закупівель творів мистецтва в Англії, що була під управлінням Олівера Кромвеля.

З 1656 року Райт влаштувався в Англії і був придворним художником і до, і після Реставрації. Звернувшись в католицтво, він став улюбленцем Стюартів, працюючи і на Карла II і Якова II, і будучи таким чином свідком багатьох політичних інтриг епохи. В останні роки монархії Стюартів, Райт повернувся в Рим як один з послів до папи Інокентія XI.

Райт в даний час оцінюється як один з провідних корінних британських митців свого покоління, багато в чому за характерний реалізм в його портретному живописі. Можливо, через незвично космополітичний характер його досвіду, він був улюбленим покровителів на найвищому рівні суспільства в епоху, якій іноземні художники зазвичай віддають перевагу.

Картини Райта роялті та аристократії включені в перелік колекціях багатьох провідних галереях сьогодні.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Portrait of Mrs Salesbury with her Grandchildren Edward and Elizabeth Bagot. Tate. Архів оригіналу за 24 червня 2008. Процитовано 9 січня 2008.