Драматурги Єну

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Драматурги Єну»
The Dramaturges of Yan
Перше книжкове видання роману «Драматурги Єну»
Жанр фантастичний роман
Автор Джон Браннер
Мова англійська
Опубліковано 1971
Видання 1972

Драматурги Єну (англ. «The Dramaturges of Yan») — науково-фантастичний роман англійського письменника-фантаста Джона Браннера. Вперше опублікований 1971 року у журналі «Фантастик» (англ. «Fantastic»). У 1972 році вийшло окреме видання у видавництві «Ейс букс».[1]

Стислий сюжет[ред. | ред. код]

На далекій планеті співіснують два соціуми. Тут є поселення колоністів-землян і місцевих аборигенів, що живуть родоплемінним ладом. Вони не є людьми, мають деякі відмінності у фізіології, проте сексуально сумісні з землянами. Фабула з єнцями займає біля 80 % тексту роману. Всі персонажі-земляни, окрім головного героя — поета, який захоплений культурою корінного населення, не викликають симпатії і є ніби перенесеними в майбутнє сьогоднішніми сірими посередностями, дріб'язковими обивателями. На їхньому фоні контрастно виглядають безхитрісні аборигени, що живуть у егалітарному суспільстві, де чужі самі поняття «влада» та «ієрархія». Автор інтригує цікавими подробицями міжрасової взаємодії двох цивілізацій.

Загадка планети Єн — величезні споруди, які невідомо хто побудував. Лише місцевий епос туманно пояснював їх виникнення. Крутий поворот у сюжеті — поява Грегорі Чарта — відомого шоумена, постановника масштабних дійств. Він підштовхує цілу низку подій, які, зрештою, розкриють таємницю Єну. Виявляється, аборигени — частини місцевого всепланетного Мегарозуму, який і залишив артефакти із свого більш раннього втілення. Цей Розум, що претендував на панування над Всесвітом, не міг вирішити елементарної задачі і здійснив акт ефектного самогубства.

Проблематика[ред. | ред. код]

У романі поставлений ряд традиційних для наукової фантастики філософських питань — проблема контакту, колективного розуму, ролі розуму у Всесвіті. У книзі також оригінально вирішене питання розкриття теми мистецтва у фантастиці.

Браннерівський Мегарозум Єну містить чимало протиріч. Автором не показане походження і еволюція розуму; нічого не сказано про матеріальний носій розуму; мегарозум набагато випередив землян у своєму розвитку, проте для нього незбагненні їх технічні досягнення і їх спосіб переміщення у просторі. Ідея Розуму-Драматурга є нестандартною, проте занадто неправдоподібною. Єнський розум — митець, а не дослідник-вчений. Для такого рівня розуму актуальним є не мистецтво математичної формули, інженерної графіки чи золотого перетину, як це можна було б очікувати, а мистецтво планетарних видовищ. Видовищем є і смерть Розуму, після того, як той пересвідчився у неможливості свого подальшого розвитку.

Переклади іншими мовами[ред. | ред. код]

  • Німецька «Die Dramaturgisten von Yan» (1974)
  • Португальська: «Os Dramaturgos de Yan» (1974)
  • Французька: «Le dramaturge» (1977)
    • «Les dramaturges de Yan» (1995)
  • Російська: «Действо на планете Йан» (1998) / переклад Олександр Мірер, В. Кулагіна-Ярцева[ru]

Український переклад[ред. | ред. код]

Станом на 2023-й рік українською мовою роман не перекладено.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Творчість Джона Браннер а в Енциклопедії наукової фантастики за редакцією Пітера Нікколса, Джона Клюта та Дейва Ленґфорда. Архів оригіналу за 17 грудня 2018. Процитовано 16 грудня 2018.

Джерела[ред. | ред. код]