Дубовський каскад озер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дубовський каскад озер
біл. Дубоўскі каскад азёр
рос. Ландшафтный заказник местного значения «Дубовский каскад озер»
Назва на честьДубаўкаd
53°04′ пн. ш. 29°20′ сх. д. / 53.067° пн. ш. 29.333° сх. д. / 53.067; 29.333Координати: 53°04′ пн. ш. 29°20′ сх. д. / 53.067° пн. ш. 29.333° сх. д. / 53.067; 29.333
Країна Білорусь
РозташуванняБобруйський район
Водні об'єктиVird
Площа191 га[1]
Засновано1994[2]
ОператорДЛГУ «Бабруйскі лясгас»
(Бобруйський лісгосп)
Дубовський каскад озер. Карта розташування: Білорусь
Дубовський каскад озер
Дубовський каскад озер (Білорусь)
Мапа

Дубовський каскад озер (біл. Дубоўскі каскад азёр) — ландшафтний заказник місцевого значення, розташований у Бобруйському районі на землях Бобруйського лісгоспу (ДЛГУ «Бабруйскі лясгас») за 4 км на захід від села Тялуша (Цялуша). Загальна площа заказника становить 191 га. Назву отримав від села Дубровка.

Дубовський каскад озер є унікальним за естетичною та природною цінністю об'єктом, що забезпечує збереження унікального для Могильовської області ландшафту. Протягом 14 км у напрямку з півночі на південь річка Вір з’єднує чотири озера — Драгачин, Усох, Пливун і Вяхава. Загальна площа озер становить 110 га, а довжина понад 10 км. Крім того, сапропелеві грязі деяких з них придатні для лікувальних цілей.

Флора і фауна

[ред. | ред. код]

На території заказника є місця поширення рідкісних видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги Республіки Білорусь і Міжнародної Червоної книги Міжнародного союзу охорони природи. У заростях очерету і рогози живе один з представників сімейства чаплевих, на заболочених місцях — бугай водяний, занесений до Червоної книги Республіки Білорусь. У хвойних і мішаних лісах, що оточують озера, зустрічається представник реліктової бореальної флори Білорусі — ірис сибірський.

Ландшафт заповідника, вкритий мережею водойм і боліт, рідко відвідуваний, і є оптимальним місцем проживання болотної черепахи, єдиного представника черепах Білорусі, занесеного до Червоної книги Міжнародного союзу охорони природи. На прилеглих до озер територіях знаходиться одне з небагатьох місць, придатних для існування популяцій рідкісної ведмежої цибулі (чарамші), занесеної до Червоної книги Балтійського регіону.

Примітки

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]
  • Евгений ВЕРБИЦКИЙ (24.04.2013). В заказнике «Дубовский каскад озер» обитают редкие виды животных и растений. lesgazeta.by - Белорусская лесная газета (рос.). Министерство лесного хозяйства Республики Беларусь.
  • Дубоўскі каскад азёр. mogilev-region.gov.by (біл.). Магілёўскі абласны выканаўчы камітэт[d]. Архів оригіналу за 27 червня 2015.