Елізабет Томпсон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Елізабет Саузерден Томпсон
Elizabeth Southerden Thompson
Елізабет Томпсон. Фото близько 1877 року.
При народженні Елізабет Томпсон
Народження 3 листопада 1846(1846-11-03)
Швейцарія м. Лозанна, Швейцарія
Смерть 2 жовтня 1933(1933-10-02) (86 років)
  Ірландія замок Горманстон, графство Міт, Ірландія
Національність англійка
Країна  Велика Британія
 Сполучене Королівство
Жанр історичний живопис і батальний жанр[1]
Діяльність художниця, мисткиня, письменниця
Напрямок Історичний живопис
Твори The 28th Regiment at Quatre Brasd
Батько T. J. Thompsond[2]
У шлюбі з William Francis Butlerd
Діти Elizabeth Butlerd[2], Patrick Richard Butlerd[2], Richard Urban Butlerd[2], Eileen Butlerd[2] і Martin Butlerd[2]
Брати, сестри Alice Meynelld
Роботи в колекції Тейт, Національна галерея Вікторії, Художня галерея Лідса, Національна галерея, Національна портретна галерея (Лондон), Ferens Art Galleryd, Манчестерська художня галереяd і Bury Art Museumd

CMNS: Елізабет Томпсон у Вікісховищі

Елізабет Томпсон, леді Батлер (англ. Elizabeth Southerden Thompson, Lady Butler ; 3 листопада 1846, Лозанна, Швейцарія — 2 жовтня 1933, замок Горманстон, графство Міт, Ірландія) — британська майстриня історичного живопису, художниця-баталіст[ка], авторка картин головно на сюжети із воєнної історії Великої Британії ХІХ — початку ХХ ст.

Старша сестра британської письменниці та поетеси Еліс Мейнелл[ru].

Життєпис[ред. | ред. код]

Елізабет Томпсон народилася на віллі Клермонт у Лозанні, Швейцарія, у сім’ї Томаса Джеймса Томпсона (бл. 1812 — 1881) та Крістіани Джейн Томпсон (1825—1910), уродженої Веллер[3]. Це була заможна родина у якій підтримували інтерес дітей до культури і мистецтва.

Елізабет отримувала приватні уроки в лондонського художника Вільяма Стендіша та у школі мистецтв для жінок Південного Кенсінгтона (1861—1863, згодом знову вчилася у цій школі після 1870)[4].

Її батько, Томас Джеймс Томпсон (1812–1881), після невдалих спроб балотуватися у парламент, повіз свою родину за кордон і «присвятив своє дозвілля» освіті своїх дочок Елізабет і Еліс (пізніше Еліс Мейнелл).

Томпсони багато подорожували Європою (Франція, Італія, Бельгія, Німеччина). З квітня по жовтень 1869 року Елізабет з сім’єю перебувала у Флоренції, де відвідувала майстерню академічного художника Джузеппе Беллуччі (1827–1882) і почала тяжіти до військових тем, котрі вона вважала в основному знехтуваними в мистецькому житті Англії того часу. Потім Томпсони переїхали до Рима на сім місяців, а потім повернулися до Лондона влітку 1870 року. Два роки Елізабет вчилася в школах Південного Кенсінгтона.

В Італії вона в основному зосереджувалася на релігійних сюжетах, таких як «Магніфікат», але через рік, поїхавши до Парижа в 1870 році, вона побачила батальні сцени, написані Жаном Луї Ернестом Мейсоньє та Едуардом Детайлем, і була настільки зворушена та вражена, що одразу переключила свою увагу на воєнні картини[5].

Елізабет Томпсон вперше виставлялася в Королівській академії в 1873 році, а її робота 1874 року «Перекличка» принесла їй успіх і популярність у світі мистецтва. Вона постійно виставлялася в Академії, а так само в галереї Дадлі, Паризькому салоні, Новій галереї, Товаристві жінок-художників, Королівському інституті Глазго та Товаристві образотворчого мистецтва. Критики постійно відзначали її точність відтворення і знання бойових порядків та обмундирування[6].

Вісімнадцять робіт леді Батлер зберігаються в публічних колекціях Великої Британії, в тому числі в Тейт; «Перекличка» перебуває в Королівській колекції після того, як її було придбано королевою Вікторією.

Вийшла заміж за сера Вільяма Батлера в 1877 році. У подружжя було шестеро дітей (троє синів та троє дочок)[7].

Під час Першої світової війни художниця створювала акварелі, гроші від продажу яких спрямовувала на благодійність, в тому числі на допомогу армії. Після Першої світової вподобання публіки змінилися і творчість художниці стала мало популярною і вважалася пережитком минулої епохи, хоча Елізабет Батлер писала картини аж до самої її смерті у 1933.

Останні роки свого життя вона провела зі своєю донькою Ейлін, віконтесою Горманстон, у замку Горманстон, Ко-Міт. Вона померла там незадовго до свого 87-го дня народження і похована на сусідньому кладовищі Стамуллен[8].

Відомі картини[ред. | ред. код]

Зображення Назва англійською мовою Назва українською Рік створення Сюжет
Calling the Roll After An Engagement, Crimea (також відома як The Roll Call) Перекличка після бою, Крим 1874
The 28th Regiment at Quatre Bras 28-й полк при Катр-Бра 1875
The Remnants of an Army, Jellalabad, January 13, 1842 (також відома як Remnants of an Army) Залишки армії, Джелалабад, 13 січня 1842 року 1879
The Defence of Rorke's Drift Оборона Роркс-Дріфт 1880
The Return from Inkerman Повернення з Інкермана
Scotland Forever! Шотландія навіки! 1881
Balaclava Балаклава 1876

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://artuk.org/discover/artists/butler-elizabeth-southerden-thompson-18461933
  2. а б в г д е Lundy D. R. The Peerage
  3. The Selected Letters of Alice Meynell: Poet and Essayist, ed. Damian Atkinson. — Newcastle upon Tyne: Cambridge Scholars, 2013. — P. 14.
  4. Pamela Gerrish Nunn. Butler, Lady (British painter, 1846—1933) // in: Concise Dictionary of Women Artists, edited by Delia Gaze. — Taylor & Francis, 2001. — P. 214 — 216.
  5. Elizabeth Southerden Thompson Biography | Oil Paintings. (TheWorldsArtist.com)
  6. Clarke, Frances. Butler (Thompson), Elizabeth // Dictionary of Irish Biography (англ.) — Royal Irish Academy.
  7. Butler, Sir William Francis // Dictionary of Canadian Biography, vol. 13.
  8. Great Irish paintings: Lady Elizabeth Southerden Butler // Irish Farmers Journal

Література та посилання[ред. | ред. код]