Еміль Нольде

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Еміль Нольде
нім. Emil Nolde
При народженні Ганс Еміль Хансен
Народження 7 серпня 1867(1867-08-07)
Нольде, Пруссія
Смерть 13 квітня 1956(1956-04-13) (88 років)
  Зеєбюль
Поховання Nolde Museum Seebülld[1]
Національність данці[2]
Країна Німеччина Німеччина
Жанр живопис
Навчання Академія Жуліана[3] і Державна академія мистецтв Карлсруе (1890)
Діяльність художник, літограф, художник-гравер, фотограф, графік, ксилограф, скульптор, архітектурний кресляр, рисувальник
Напрямок експресіонізм
Вчитель Friedrich Fehrd[4] і Adolf Hölzeld[4]
Працівник St. Gallen textile museumd[1]
Член Міст і Берлінський сецесіон (17 грудня 1910)[5][1]
Партія Націонал-соціалістична робітнича партія Німеччини[1][6]
У шлюбі з Ada Vilstrupd
Роботи в колекції Штедель, Естонський художній музей, Художній інститут Чикаго, Музей мистецтв Нельсона-Аткінсаd, Оклендська галерея мистецтвd, Музей Тіссен-Борнемісса, Музей сучасного мистецтва (Нью-Йорк)[7], Національна галерея Вікторії, Тейт, Національна галерея мистецтв, Національна галерея Канади, Музей сучасного мистецтва Сан-Франциско[8], Музей мистецтва Метрополітен, Міський музей (Амстердам)[9][10], Національні галереї Шотландіїd, Музей сучасного мистецтва (Стокгольм), Sprengel Museumd, Бруклінський музей, Музей Соломона Гуггенгайма, Державний музей мистецтв, Музей мистецтв округу Лос-Анжелес, Міннеаполіський інститут мистецтваd, Баварські державні колекції картинd, Художній музей Вірджинії, Nolde Museum Seebülld, Художня галерея Єльського університету, Державні художні зібрання Дрездена, Клівлендський музей мистецтв, Детройтський інститут мистецтв, Художня галерея Олбрайт-Ноксd, Художній музей Джорджіїd, Національна галерея Ірландії, Художній музей Сент-Луїса, Vanderbilt University Fine Arts Galleryd, Державна картинна галерея (Карлсруе), Королівські музеї витончених мистецтв[11], Національний музей сучасного мистецтва[12], Гарвардський художній музей, Princeton University Art Museumd, Busch–Reisinger Museumd, Музей Фолькванг, Стара національна галерея, Гамбурзька картинна галерея, Нова національна галерея, Museum of Imaginationd, Музей мистецтва та історії культуриd, Lehmbruck Museumd і Print Collectiond[13]
Нагороди
Орден «Pour le Mérite» (Пруссія)
Орден «Pour le Mérite» (Пруссія)
Автограф
Сайт nolde-stiftung.de

CMNS: Еміль Нольде у Вікісховищі
Див. також: Нольде

Емі́ль Но́льде (нім. Emil Nolde, справжнє ім'я Ганс Еміль Гансен; 7 серпня 1867 — 13 квітня 1956) — німецько-данський живописець і гравер. Один із перших експресіоністів, учасник артгурту «Die Brücke». Вважається одним із видатних художників XX століття, які малювали олією та аквареллю. Відомий своєю енергійною манерою і виразним вибором кольорів. У його роботах часто з'являються золотисто-жовті й темно-червоні кольори, які дають світлові й похмурі тони. Його акварелі включають у себе живі, задумливі пейзажі і яскраві квіти. Нольде здобув славу завдяки своїм виразним кольоровим рішенням.

Життєпис[ред. | ред. код]

«Квітковий сад» (1908)

Ганс Еміль Хансен народився неподалік від села Нольде (з 1920 року частина муніципалітету Буркал у Південній Ютландії, Данія), у прусському князівстві Шлезвіг.

Виріс на фермі. Його батьки, побожні протестанти, походили з фризьких і данських селян. Еміль зрозумів, що він непридатний для фермерського життя й не схожий на своїх трьох братів. Між 1884 і 1891 роками навчався на різьбяра та ілюстратора у Фленсбурзі і працював на меблевих фабриках. Подорожував у Мюнхені, Карлсруе й Берліні.

Основні твори[ред. | ред. код]

«Танець навколо Золотого теля», 1910

До найважливіших творів, написаних олією, відносять:

  • «Читання молодої жінки» (1906),
  • «Квітковий сад» (1908),
  • «Танець навколо Золотого теля», 1910
  • «Молода пара» (1913),
  • «Квіти і хмари» (1933).[14]

Праця «Пророк» (1912), що зберігається в Музеї сучасного мистецтва в Нью-Йорку, вважається найважливішою гравюрою і водночас іконою мистецтва ХХ століття.

До творчості Еміля Нольде знову звернули увагу після того, як картину під назвою «Квітковий сад (Чорнобривці)» (1917—1919)[15], яка виставлена в Музеї сучасного мистецтва (Стокгольм, Швеція) й оцінена в 4 млн. $, виявив Отто Натан Дойч, німецько-єврейський утікач, чиї спадкоємці, зокрема й ті, що пережили Голокост, попросили повернути її. 2007 року шведський уряд своїм рішенням зобов'язав музей розрахуватися зі спадкоємцями. Картину продали шведському музеї на аукціоні у Швейцарії 1967 року.[16]

На початку XXI сторіччя картини Нольде оцінюються в кілька мільйонів доларів на аукціонах, що проводяться провідними міжнародними аукціонними будинками. 8 лютого 2012 картину «Квітковий сад» (1908) продали на аукціоні Сотбі в Лондоні за $ 3 272 673.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]