Жижгинський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жижгинський
рос. Жижгинский
Географія
65°12′00″ пн. ш. 36°48′47″ сх. д. / 65.20000° пн. ш. 36.81306° сх. д. / 65.20000; 36.81306
Місцерозташування Біле море
Акваторія Біле море
Площа 5  км² 
Найвища точка 27 м
Країна
Росія Росія
Регіон Архангельська область
Адм. одиниця Архангельська область
Населення 2 особи (2010)
Жижгинський. Карта розташування: Росія
Жижгинський
Жижгинський
Жижгинський (Росія)
Жижгинський. Карта розташування: Архангельська область
Жижгинський
Жижгинський
Жижгинський (Архангельська область)
Мапа

Жи́жгинський (рос. Жижгинский) — невеликий острів у Білому морі, біля північного краю Онезького півострова, від якого відокремлений протокою Жижгинська Салма. Адміністративно відноситься до Приморського району Архангельської області Росії.

Географія[ред. | ред. код]

Острів погорбований, є декілька озер з прісною водою. Береги острова піщано-кам'янисті, посеред острова виділяється пагорб. Північний, західний та східний схили круті, південний — пологий. Схили пагорб та низькі ділянки острова поросли чагарниками. Вкритий тундровою рослинністю, є невеликі лісові масиви, утворені березою, осикою, вільхою та сосною. Через суворий клімат дерева не зростають вище 3-5 м, окремі екземпляри сягають 7 м, але мають сильно деформовані стебла. На острові багато ягід — брусниця, буяхи, чорниця, костяниця, морошка, малина; та грибів.

Тваринний світ представлений лемінгами та лисицями. Мілини навколо острова — улюблене місце відпочинку тюленів, у водах багато білух. Восени та навесні на острові зупиняються перелітні птахи.

В береги острова вдаються декілька мілких бухт. На крайньому півночі від мису Палецький на 2 км тягнеться кам'яниста Чурнаволоцька коса, на кінці якої розташований кам'янистий острівець Чурнаволок. Жижгинський облямований мілинами з глибинами менше 5 м, на якій розкидані камені та банки. Припливи направлені на південний захід. Крайня південна точка — мис Черняєвський, на північному заході — мис Бистрий. Біля східного берега острова лежать мілини Корга-Лівтеїха та Корга-Обеденка.

На острові 1841 року збудований Жижгинський маяк, який діє і зараз. Він облаштований також радіомаяком та звукосигнальною установкою. На північний захід від маяка встановлено освітлюваний знак. Також тут знаходиться метеорологічна станція. Раніше на острові діяв водоростевий комбінат, так як в навколишніх водах ведеться видобуток ламінарії. Дістатись острова можна або кораблем, або літаком — тут збудована злітна смуга.

Єдиним населеним пунктом острова є селище Жижгин з населення всього 2 особи. Всі будівлі розташовані на східному березі, більшість з них напівзруйновані. Окремі будівлі знаходяться і на півночі острова. На східному березі, біля мису Лівтеїха облаштований пірс.

Посилання[ред. | ред. код]