Жимолостеві

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Помилка Lua у Модуль:Autotaxobox у рядку 157: attempt to index a nil value.
Жимолостеві
Lonicera caprifolium
Біологічна класифікація редагувати
Роди
Вікісховище: Caprifoliaceae

Жимолостеві (Caprifoliaceae) — родина рослин, що включає вічнозелені й листопадні чагарники та дерева, а також незначну кількість трав'янистих видів, які ростуть здебільшого в поясі з помірним і субтропічним кліматом Північної півкулі, хоча деякі представники спільноти зустрічаються й у гірських тропічних районах. Усього в родині понад десяток родів і близько п'ятисот видів. Здебільшого представники жимолостевих ростуть у змішаних і листяних лісах та підлісках, проте деякі з них воліють хвойні ліси. Розташування у цільних, лопатевих, рідше трійчастих або перистих листків жимолостевих рослин супротивне. Оснащені приквітками квітки жимолостевих із колесоподібним, трубчастим або дзвінковим віночком можуть формуватися в пазухах листків по одній або утворюють малоквіткові напівпарасольки, але найчастіше суцвіття є верхівковими щитками, гронами, волотями чи колоссям. Запилюють квітки комахи, зокрема жуки, але іноді відбувається й самозапилення. Плід жимолостевих може бути ягодою, кістянкою або коробочкою. Найвідомішими жимолостевими рослинами є калина, сніжноягідник, бузина, жимолость, валеріана, кольквіція, скабіоза та дієрвілла.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Ареал охоплює помірний пояс Північної півкулі; в Південній їх небагато, а в тропічному поясі зустрічаються лише в горах; трав'янистих форм дуже мало.

Ботанічний опис[ред. | ред. код]

Листя завжди супротивні, тобто попарно розташовані, у більшості цільні, без прилистків (але у небагатьох вони є).

Квітки як правильні, так і неправильні, — двосторонньо симетричні; тичинок 5; з нижньої зав'язі відбувається плід — ягода або костянка.

Класифікація[ред. | ред. код]

Традиційна класифікація[ред. | ред. код]

Традиційно родину поділяли на три підродини:

  • Власне Жимолостеві (Lonicereae). Квітки великі з дзвінковим або трубчастим віночком, у багатьох неправильним; стовпчик довгий; плід здебільшого — ягода. Сюди відносили
  • Бузинові (Sambuceae). Квіти дрібні, з коротким колесовидним і правильним віночком; стовпчик квітки дуже короткий і товстий; плід — кістянка з 1-3 насінням; Суцвіття складено з безлічі пар квіток (діхазій), розташованих щитком. Три роди:
  • Адоксові з єдиним родом адокса (Adoxa), або пижмачка, чи мускусна трава (цей рід, через істотну різницю від інших жимолостевих, відносили також до самостійної родиниAdoxaceae або приєднували до родини Ломикаменевих (Saxifragaceae).

Сучасна класифікація[ред. | ред. код]

За інформацією сайту Germplasm Resources Information Network (GRIN), родина жимолостеві містить 37 родів[1], що відносяться до шести підродини:

За інформацією бази даних The Plant List , родина включає 53 родів.[2]

Використання[ред. | ред. код]

Застосування жимолостевих невелике. Не даючи ні стройового, ні саморобного лісу, вони зростають в садах, як гарноквітучі чагарники і ліани для алей, груп і вертикального озеленення.

Плоди деяких видів жимолостевих їстівні, за смаком нагадують лохину.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. (англ.) Caprifoliaceae. Complete list of genera [Архівовано 24 вересня 2015 у Wayback Machine.] // Germplasm Resources Information Network (GRIN).п
  2. (англ.) Caprifoliaceae. The Plant List. Version 1.1. 2013. Архів оригіналу за 18 червня 2017. Процитовано 14 вересня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]