Жовтець волосолистий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Жовтець волосолистий
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Порядок: Жовтецевоцвіті (Ranunculales)
Родина: Жовтецеві (Ranunculaceae)
Рід: Жовтець (Ranunculus)
Вид:
Жовтець волосолистий (R. trichophyllus)
Біноміальна назва
Ranunculus trichophyllus
Синоніми

Batrachium trichophyllum (Chaix) Bosch

Жовтець волосолистий[1][2] або жовтець волосоподібний[3] (Ranunculus trichophyllus) — вид трав'янистих рослин родини жовтецеві (Ranunculaceae), поширений в Європі, Азії, Північній Африці, Північній Америці. Етимологія: грец. τριχοϛ — «волосся», грец. φυλλον — «листя»[4].

Морфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Це однорічні чи багаторічні трав'янисті рослини. Стебла досягають довжини до 1 метра. При найнижчих вузлах стебла сидять коріння, лише від 0.3 до 0.4 мм в діаметрі. Рослина не утворює плавучого листя. Адаптація до життя під водою включає те, що рослина має надійні, тонко подрібнені, волосеподібні листки у воді. Ниткоподібні листки мають довжину від 4 до 11 мм і ширину від 7 до 23 міліметрів. Квітконіжки переважно 2.5–7 см, тонкі й злегка відігнуті. Квіти діаметром від 5 до 15 міліметрів. Пелюсток 5, вони білі, біля основи жовті, 3–6 мм, вузько оберненояйцевиді та, як правило, добре розділені. П'ять зелених, голих чашолистків близько 3 міліметрів завдовжки. Нектарники півмісяцем. Зрілі сім'янки понад 1.5 мм довжиною, жовті й чорні, коли стиглі.

Запилення відбувається комахами або шляхом самозапилення.

Поширення[ред. | ред. код]

Європа, Азія, Північна Африка, Північна Америка. Наявність рослини вказує на суглинні або піщані ґрунти, які злегка кислі або вапняні. Рослини трапляються в ставках і струмках, головним чином уздовж річок у малих і великих групах. У багатих поживними речовинами ставках можна знайти дуже щільні популяції.

В Україні зростає у стоячих і повільних протічних водоймах, спорадично по всій території Західної України (Львівської, Закарпатської, Рівненської, Волинської, Івано-Франківської, Чернівецької, Тернопільської та Хмельницької областей)[2].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ranunculus trichophyllus // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. а б Новіков А.В. Ranunculaceae Західної України. ІІ. Ключ і характеристика родів // Modern Phytomorphology. — 2015. — Вип. 8. — С. 169–182. Архівовано з джерела 4 березня 2017. Процитовано 2017-03-04.
  3. Недуха О.М. Гетерофілія у рослин. — Київ : Альтерпрес, 2011. — С. 190. — ISBN 978-966-542-494-9.
  4. Dictionary of Botanical Epithets. Архів оригіналу за 23 листопада 2016. Процитовано 4 березня 2017.

Джерела[ред. | ред. код]