Західне узбережжя США

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Західне узбережжя США
англ. West Coast of the United States
—  Узбережжя  —
Населення (2016)
 - Усього 50 631 000
Розташування Західне узбережжя США
Пурпурно-червоні штати відносять до Західного узбережжям США
Пурпурно-червоні штати відносять до Західного узбережжям США
Темно-червоним кольором вказані штати Західного узбережжя США. Червоним в смужечку кольором позначені Невада та Аризона, які вважаються частиною Західного Берегу, але при цьому не мають виходу до моря

Західне узбережжя США (англ. West Coast) або Тихоокеанське узбережжя США (англ. Pacific Coast) — прибережні штати західної частини США. Насамперед маються на увазі штати Каліфорнія, Орегон, Вашингтон і Аляска. Більш конкретно, термін стосується області, визначеної на сході Аляскою, Каскадними горами, Сьєрра-Невадою та пустелею Мохаве, а на заході — Тихим океаном. Згідно з Переписом населення США, Гаваї, хоча й знаходяться у Тихоокеанському регіоні, не належать до Західного узбережжя, оскільки не межують з континетальними США.

Населення[ред. | ред. код]

За даними перепису населення США 2010, чисельність населення в Тихоокеанському регіоні склала близько 47,8 мільйонів осіб (56,9 млн, якщо враховувати Неваду та Аризону) — близько 15,3 % (18,2 %, якщо враховувати Неваду та Аризону) від усього населення США.[1]

Найбільші міста[ред. | ред. код]

Найбільші міста та міські райони на Західному узбережжі (з півночі на південь) :

Історія[ред. | ред. код]

Анімація, що показує затоплення Берингии та поява Берингової протоки.

Історія Західного узбережжя починається з прибуття самих ранніх відомих нам людей Америки — палеоіндіанців. Вони прибули з Євразії в Північну Америку, подолавши Берингову протоку через перешийок, Берингія, який існував між 45 000 і 12 000 роками до н. е. (47 000 — 14 000 років тому).

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. United States Census Bureau, 2005 American Community Survey. Summed estimates for CA, OR, WA, AK, and HI. Архів оригіналу за 12 лютого 2020. Процитовано 19 травня 2014.