Йозеф Шмід

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Йозеф Шмід
Найвідоміший чернівецький римо-католицький священник Йозеф Шмід
Народився 20 квітня 1850(1850-04-20)
Сучава, Австрійська імперія
Помер 8 червня 1921(1921-06-08) (71 рік)
Чернівці, Румунія
Громадянство Австрійська імперія,
Румунія
Національність австрієць
Діяльність священник, громадський діяч
Відомий завдяки як найвідоміший чернівецький римо-католицький священник
Титул лицар
Конфесія католицька церква
Нагороди
Кавалер лицарського хреста ордена Франца Йосифа
Кавалер лицарського хреста ордена Франца Йосифа
Орден Залізної Корони 3 ступеня
Орден Залізної Корони 3 ступеня

Йозеф Шмід (20 квітня 1850, Сучава, Австрійська імперія — 8 червня 1921, Чернівці, Румунія) — римо-католицький священник, прелат, почесний доктор Чернівецького університету, Почесний громадянин міста Чернівці

Біографія[ред. | ред. код]

Народився Йозеф Шмід 20 квітня 1850 року у місті Сучава (Південна Буковина). Там же закінчив гімназію. Потім вивчав теологію у Львові. На короткий час повернувся на Буковину і служив у місті Серет. Незабаром призначається військовим капеланом до Боснії, пізніше служив у Львові, Кракові та Перемишлі.

20 листопада 1893 року дістав посаду чернівецького священника і з цього часу уже не пориває зв'язок з Чернівцями. Він став настоятелем церкви (Костелу Воздвиження Святого Хреста) у той час, коли все жвавіше ставав національний рух буковинських німців, всіляко сприяв йому. Йозеф Шмід розумно і тактовно умів пом'якшувати суперечки та налагоджувати національні і конфесійні стосунки. Він вільно володів німецькою, українською, польською та румунською мовами.

Перша світова війна стала для всіх новим випробуванням. Чернівці потрапили під російську окупацію. Йозеф Шмід не покинув міста в той час, коли населення переживало важкі часи.

1 листопада 1914 року Святий Престол призначає його генеральним вікарієм на окупованій росіянами частині Буковини.

З небезпекою для свого життя Йозеф Шмід надає у себе притулок усім нужденним чернівчанам — без різниці в національності.

1916 року цісар відзначив його «Духовним Хрестом за службу» на біло-червоній стрічці. Наприкінці війни саме Йозеф Шмід освятив великий солдатський цвинтар на християнському кладовищі у Чернівцях.

1918 року прелат Шмід отримав почесне звання доктора Чернівецького університету і звання Почесного громадянина Чернівців.

Помер Йозеф Шмід 8 червня 1921 року у Чернівцях. Поховали його на старому християнському цвинтарі Чернівців на почесному місці, ховати його прийшло багато чернівецьких громадян.

Прелат Йозеф Шмід був священником, який найдовше (18931921) служив у костелі Воздвиження Святого Хреста у Чернівцях, у середині костелу знаходиться присвячена йому мармурова меморіальна дошка.

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Золотий Хрест за службу (Хрест Заслуг) (1893);
  • Лицарський Хрест ордена Франца Йосифа (Австрійський орден Франца Йосипа) (1899);
  • Орден Залізної Корони 3-го ступеня (1909);
  • Духовний Хрест за службу на біло-червоній стрічці (1916);

Джерела[ред. | ред. код]

  • Буковина. Визначні постаті: 1875—1919 (Біографічний довідник)/ Автор-упор. О. М. Павлюк.- Чернівці: Золоті литаври, 2000.- 252 с.;
  • В. Заполовський. Йозеф Шмід — прелат Буковини // Чернівці і чернівчани.- 1999.- 18 лютого.
  • Нагороди Австро-Угорської імперії (список)