Ключові знаки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ключові́ зна́ки — знаки альтерації, які виставляються біля ключа. Ключові знаки виставляються на початку кожного нотного рядку безпосередньо після ключа. Як правило ключові знаки виставляють відповідно до тональності твору:

Ключові
знаки
Мажорні
тональності
Мінорні
тональності
C Major key signature
Немає знаків
До мажор Ля мінор
Ключові
знаки
Мажорні
тональності
Мінорні
F Major key signature
1 бемоль
Фа мажор Ре мінор
B-flat Major key signature
2 бемолі
Сі♭ мажор Соль мінор
E-flat Major key signature
3 бемолі
Мі♭ мажор До мінор
A-flat Major key signature
4 бемолі
Ля♭ мажор Фа мінор
D-flat Major key signature
5 бемолів
Ре♭ мажор Сі♭ мінор
G-flat Major key signature
6 бемолів
Соль♭ мажор Мі♭ мінор
C-flat Major key signature
7 бемолів
До♭ мажор Ля♭ мінор
Ключові
знаки
Мажорні
тональності
Мінорні
G Major key signature
1 дієз
Соль мажор Мі мінор
D Major key signature
2 дієзи
Ре мажор Сі мінор
A Major key signature
3 дієзи
Ля мажор Фа♯ мінор
E Major key signature
4 дієзи
Мі мажор До♯ мінор
B Major key signature
5 дієзів
Сі мажор Соль♯ мінор
F-sharp Major key signature
6 дієзів
Фа♯ мажор Ре♯ мінор
C-sharp Major key signature
7 дієзів
До♯ мажор Ля♯ мінор

Історія[ред. | ред. код]

Позначення одного бемоля при ключі використовувалось ще в період середньовіччя, натомість більшої кількості бемолів — лише в XVI столітті, а позначення при ключі дієзів — лише в середині XVII століття.[1]

Порядок бемолів при ключі спочатку не був стандартизованим, і часто бемолі могли з'являтися у двох різних октавах, як показано праворуч. Наприкінці XV та на початку XVI століть для різних партій голосу в одній композиції бемолі виставлялись по-різному, що називалось частковими або конфліктними ключовими знаками. Наприклад, у мотеті XVI століття «Absolon fili mi» П’єра де Ла Рю (раніше приписуваний Жоскену де Пре) дві партії голосу виписані з двома бемолями, одна — з трьома бемолями, а одна — з чотирма бемолями.[2]

Барокова музика, написана в мінорних тональностях, часто була написана з тональністю з меншою кількістю бемолів, ніж це прийнято в сучасності; наприклад, твори в тональності до мінор часто мали лише два бемолі (оскільки ля часто доводилося альтерувати у ля у висхідній мелодичній мінорній гамі, як і сі ).

Нестандартні використання[ред. | ред. код]

Ключові знаки також використовуються в музиці, яка виходить за межі європейської класики, наприклад у народній музиці та музиці деяких модерних напрямків.

Наприклад, в музиці для шотландської волинки, яка мала б бути написана з двома дієзами, F і C , знаки часто не виставляються лише тому, що на цьому інструменті технічно неможливо заграти F і C [3] . Деякі композитори 20-го століття, наприклад Барток і Ржевський, експериментували з недіатонічними звукорядами і відповідними ключовими знаками.

Ключові знаки у мотеті Вікторія .

Наприклад, у п'єсі Б.Бартока «Схрещених руках»Мікрокосмос», т4, №99) при ключі познаечно E (права рука), а також F і G (ліва рука), що використовуються для зменшеної октатоніки; у п'єсі Фредеріка Ржевського «Бог до голодної дитини»використовуються знаки B, E і F для фригійського домінантового ладу, у п'єсі Дьордя Лігеті Galamb Borong (№ 7 з другого зошиту Études pour piano) — E і D (права рука) і B, A, G (ліва рука), а в п'єсі Pour Irina (№ 16 із третього зошиту того ж циклу) — B, E, D ,G (обома руками) у.

Є також приклади конфліктних ключових знаків, як у № 3 Сарказми Сергія Прокоф'єва, ор. 17 (три дієзи в правій руці та п'ять бемолів у лівій руці), а також чотири номери Фортепіанних етюдів Лігеті: № 1 з першого зошиту (жодного в правій руці, а п'ять дієзів у лівій руці), № 10 з другого зошиту (Der Zauberlehrling; жодного в правій руці, і п'ять бемолів у лівій руці в тактах 67-87); № 11 з другої книги (En Suspens; п'ять бемолів у правій руці й жодного в лівій руці, з протилежним пізніше); і № 12 з другого зошиту (Entrelacs; жодного в правій руці та п'ять бемолей у лівій руці, потім — зміна на протилежні).

Відсутність ключових знаків може вказувати і на те, що твір написано в модальній або атональній гармонічній системі. Прикладом є соната для фортепіано Бартока, яка не має фіксованої тональності та є дуже хроматичною.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. "Key Signature", Harvard Dictionary of Music, 2nd ed.
  2. "Partial Signature", Harvard Dictionary of Music, 2nd ed.
  3. Nienhuys, Han-Wen; Nieuwenhuizen, Jan (2009). GNU LilyPond — Notation Reference. 2.6.2 Bagpipes. Процитовано 28 березня 2010. Bagpipe music nominally uses the key of D Major (even though that isn’t really true). However, since that is the only key that can be used, the key signature is normally not written out.

Література[ред. | ред. код]