Колінда Грабар-Китарович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Колинда Грабар-Китарович)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колінда Грабар-Китарович
хорв. Kolinda Grabar Kitarović
хорв. Kolinda Grabar-Kitarović
Колінда Грабар-Китарович хорв. Kolinda Grabar Kitarović
Колінда Грабар-Китарович
хорв. Kolinda Grabar Kitarović
4-й Президент Хорватії
18 лютого 2015[1] — 18 лютого 2020
Прем'єр-міністр Зоран Міланович
Тихомир Орешкович
Андрей Пленкович
Попередник Іво Йосипович
Наступник Зоран Міланович
Міністр закордонних справ Хорватії
17 лютого 2005 — 12 січня 2008
Президент Степан Месич
Прем'єр-міністр Іво Санадер
Попередник Міомир Жужул
Наступник Гордан Яндрокович
Міністр європейської інтеграції Хорватії
23 грудня 2003 — 16 лютого 2005
Президент Степан Месич
Прем'єр-міністр Іво Санадер
Попередник Невен Міміца
Наступник посаду скасовано
Народилася 29 квітня 1968(1968-04-29) (55 років)
Рієка, СР Хорватія, СФР Югославія
Виборчий округ VIII
Відома як дипломат, політична діячка
Громадянство СФРЮ,
Хорватія Хорватія
Національність хорватка
Alma mater Faculty of Humanities and Social Sciences, University of Zagrebd, Загребський університет, Університет Джорджа Вашингтона і Los Alamos High Schoold
Політична партія Хорватська демократична співдружність
У шлюбі з Яков Китарович
(1996 — донині)
Діти син Лука,
дочка Катаріна
Професія дипломат
Релігія римо-католичка
Нагороди
Підпис
predsjednik.hr

Колі́нда Гра́бар-Кита́рович (нар. 29 квітня 1968(19680429), м. Рієка, СР Хорватія) — хорватська політична діячка, дипломатка, президент Хорватії з 2015 до 2020 року, у минулому — помічниця Генерального секретаря НАТО з питань публічної дипломатії, міністр закордонних справ Хорватії (20052008).

Життєпис[ред. | ред. код]

Пані посол Колінда Грабар-Китарович вступила на посаду заступника Генерального секретаря НАТО з питань публічної дипломатії 4 липня 2011 р. Раніше обіймала посаду міністра закордонних справ і європейської інтеграції Хорватії та, зовсім недавно, посла Хорватії у США (20082011). Пані посол Грабар-Китарович є спеціалістом з євроатлантичної дипломатії та питань безпеки.

Народилася в Рієці (тоді — СР Хорватія). Має ступінь магістра в галузі міжнародних відносин факультету політичних наук Загребського університету. Була також стипендіаткою Програми Фулбрайта в Університеті Джорджа Вашингтона, стипендіаткою Луксіч у Школі державного управління ім. Кеннеді Гарвардського університету і гостьовим науковим співробітником в Школі поглиблених міжнародних досліджень (SAIS) імені Пола Г. Нітце Університету Джонса Гопкінса у Вашингтоні. Розпочала свою кар'єру 1992 року на посаді радника Департаменту міжнародного співробітництва Міністерства науки і технології Хорватії і пізніше — радника у Міністерстві закордонних справ.

1995 року посол Грабар-Китарович стала директоркою північноамериканського департаменту МЗС, а з 1997 до 2000 року працювала дипломатичною радницею і заступницею посла в посольстві Хорватії в Канаді. Потім повернулася в МЗС як радниця-посланниця.

У листопаді 2003 року Грабар-Китарович обрали до парламенту Хорватії, а в грудні 2003 року вона обійняла посаду міністра з питань європейської інтеграції. У лютому 2005 р. склала присягу як міністр закордонних справ Хорватії, і її основним завданням стало спрямування країни в Європейський Союз і НАТО.

На президентських виборах наприкінці 2014 — на початку 2015 року балотувалася від тодішньої основної опозиційної партії країни, за результатами першого туру впритул наблизилась до лідера перегонів — тогочасного президента Йосиповича, якого перемогла в другому турі, ставши першою жінкою на посаді президента Хорватії.

Колінда Грабар-Китарович володіє хорватською, англійською, іспанською та португальською мовами.

Вона стала першою жінкою в історії, призначеною заступником Генерального секретаря НАТО.

Ім'я[ред. | ред. код]

Майбутня очільниця держави дістала своє ім'я від назви пісні 1967 року «Colinda» хорватської співачки Зденки Вучкович. Зденка, у свою чергу, взяла назву від однойменної пісні 1964 року канадської співачки у стилі «кантрі» Люсіль Старр. В англомовному світі вважається, що жіноче ім'я «Колінда» (англ. Colinda/Kolinda) рідкісне та архаїчне і, можливо, утворилося як жіноча форма від чоловічого імені «Колін» (англ. Colin)[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Колінда Грабар-Китарович склала присягу. Архів оригіналу за 15 серпня 2018. Процитовано 18 лютого 2015.
  2. Behindthename.com [Архівовано 16 червня 2018 у Wayback Machine.] (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]