Компот (страва)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Компот
Необхідні компоненти плід і сироп

Компóт (фр. compôte, фр. вимова: [kɔ̃.pot] — «суміш») — десерт, що походить з середньовічної Європи, до складу якого входять фрукти цілі або шматочками, та цукровий сироп. Фрукти варять у воді з цукром та спеціями. Сироп можуть приправляти ваніллю, лимонною чи апельсиновою цедрою, корицею меленою чи в паличках, гвоздикою та іншими прянощами, меленим мигдалем, тертим кокосом, цукатами, родзинками. Компот подають теплим або холодним.

Історія[ред. | ред. код]

Десерт компот узгоджувався з середньовічним переконанням, що фрукти, зварені в цукровому сиропі, врівноважують вплив вологи на організм. Назва походить від латинського слова compositus, що означає суміш. У пізньосередньовічній Англії його подавали першим серед заключних страв застілля (або іноді другим з трьох страв), часто супроводжуючи його вершковим потажем[1][2][3]. В епоху Відродження його подавали охолодженим наприкінці вечері. Оскільки десерт був простим у приготуванні, складався з недорогих інгредієнтів та не містив молочних продуктів, він став одною з основних страв єврейських домівок по всій Європі[4]. У сучасній французькій мові цей термін зазвичай означає непідсолоджене фруктове пюре без шматочків фруктів, наприклад, яблучне. Сьогодні компот є дуже поширеною стравою, його часто подають замість овочів у Франції, країнах Північної Європи, таких як Німеччина, Нідерланди, Бельгія, та в країнах Скандинавії.

Варіації[ред. | ред. код]

У культурі менонітів компот із сухофруктів має назву pluma moos.

На десерт зверху можна додавати збиті вершки, корицю або ванільний цукор. Сироп можна готувати з вином, як в одному з рецептів грушевого компоте початку 15 століття[2]. Інші варіанти передбачають використання сухофруктів, замочених у воді, в яку можна додати алкогольні напої на кшталт кіршу (вид бренді), рому або вина з винограду сорту мускат білий[5].

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Constance B. Hieatt and Sharon Butler, ed. Curye on Inglysch. The Early English Text Society, New York, 1985.
  2. а б Thomas Austin, ed. Two Fifteenth-Century Cookery-Books. The Early English Text Society, New York, 1888 (reprinted 1964).
  3. Information on the Coronation feast of Richard III, taken from Sutton, Anne F. and PW Hammond, The Coronation of Richard III: the Extant Documents, New York; St. Martin's Press, 1983. Архів оригіналу за 28 Вересня 2021. Процитовано 9 Серпня 2021.
  4. Be Merry / A taste of Poland [Архівовано 1 Вересня 2013 у Wayback Machine.], Haaretz
  5. Robuchon, Joël, «Members of the Gastronomic Committee». Larousse Gastronomique. New York: Clarkson Potter/Publishers, 2001, p. 322—323.