Конвенція ООН про договори міжнародної купівлі-продажу товарів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Конвенція ООН про договори міжнародної купівлі-продажу товарів (Віденська конвенція 1980 року, CISG) — багатостороння міжнародна угода, що мала на меті уніфікацію правил міжнародної торгівлі.

Віденська конвенція 1980 року була покликана замінити дві Гаазькі конвенції 1964 року: про єдиний закон щодо укладення договорів міжнародної купівлі-продажу товарів та про міжнародну купівлю-продаж товарів. Конвенція 1980 р. не містила положень, які б регулювали колізійні питання. 22 грудня 1986 р. надзвичайною сесією Гаазької конференції з міжнародного приватного права для уніфікації колізійних норм були прийняті доповнення, які визначили право, що застосовується до договорів купівлі-продажу товарів:

  • між сторонами, які мають комерційні підприємства в різних державах;
  • у решті випадків, коли має місце колізія законів різних держав, за винятком випадків, коли

така колізія виникає виключно в результаті вибору сторонами права, що застосовується, навіть якщо такий вибір пов'язаний з визначенням суду чи арбітражу. Договір купівлі-продажу регулюється правом, яке обирають сторони договору. Угода про такий вибір має бути явно вираженою чи прямо випливати з поведінки сторін[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Митна енциклопедія

Посилання[ред. | ред. код]