Конвенція про психотропні речовини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Конвенція про психотропні речовини
Тип міжнародний договір
Підписано 21 лютого 1971
Місце Відень

Конвенція про психотропні речовини, також відома як Віденська конвенція 1971, є договором ООН, спрямованим на боротьбу зі зловживанням психотропними речовинами та запобіганням їхнього незаконного обігу. Конвенція була підписана у Відні в 1971 році, але вступила в дію лише 16 серпня 1976 року. За даними на листопад 2008 року до конвенції приєдналися 183 держави.

Історія[ред. | ред. код]

Міжнародний контроль за наркотиками розпочався з Міжнародної Опіумної Конвенції 1912 року, яка обмежила експорт і імпорт психоактивних речовин, похідних від опійного маку. Протягом наступного півстоліття кілька додаткових договорів було прийнято під егідою Ліги Націй, розширюючи список контрольованих речовин, щоб охопити кокаїн та інші наркотики.

Контрольовані психотропні речовини, залежно від терапевтичної цінності і потенційного ризику, пов'язаного з їх вживанням, діляться на чотири списки:

  • Список I — речовини, що мають галюцинаторні властивості, дозволені до застосування в наукових і, обмежено, в медичних цілях.
  • Список II — речовини, що мають великий адиктивний потенціал і речовини, зловживання якими широко поширене, але мають при цьому властивості, що дозволяють використовувати їх в терапевтичних цілях.
  • Список III.
  • Список IV.

Станом на листопад 2008 року під міжнародним контролем знаходяться 116 психотропних речовин.

Всі речовини, включені до таблиць II, III і IV, повинні продаватися лише за рецептом лікаря. На етикетках і супровідних паперах мають бути надруковані вказівки щодо їх використання, включаючи необхідні попередження та застереження. Реклама цих речовин серед населення повина бути заборонена. Використання речовин, внесених до списку I, можливе тільки в медичних або науково-дослідних установах, що перебувають під контролем уряду або за спеціальним дозволом.

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]