Кордон між Ботсваною та Південною Африкою

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кордон між Ботсваною та Південною Африкою
Зображення
Країна  ПАР і  Ботсвана
Юрисдикція Ботсвана і ПАР
Довжина або відстань 1840 км
Мапа
CMNS: Кордон між Ботсваною та Південною Африкою у Вікісховищі

Координати: 24°45′10″ пд. ш. 20°00′00″ сх. д. / 24.75277777780577892° пд. ш. 20.000000000028° сх. д. / -24.75277777780577892; 20.000000000028

Кордон між Ботсваною та Південною Африкою — становить 1969 кілометрів довжини[1]. Понад 90% кордону пролягає по річках, включаючи Носсоб, Молопо, Маріко та Лімпопо[2].

Географія[ред. | ред. код]

Прикордонна огорожа в сухому руслі річки Носсоб
Переправа на Мартіновому дрейфі
Ботсвана (зелений) і Південна Африка (помаранчевий)

Західна кінцева точка кордону знаходиться в триточці з Намібією, розташованій там, де річка Носсоб перетинає 20-й меридіан на схід. Від цієї кінцевої станції кордон проходить на південний схід уздовж річка Носсоб до її впадіння в річку Молопо; у цьому районі кордон проходить через транскордонний парк Кгалагаді. Від місця злиття кордон проходить загалом на схід вздовж річки Молопо до річки Раматлабама, а потім вгору по річці аж до басейну Раматлабама[2][3].

Від Раматлабами кордон повертає на північ і складається з серії прямих ліній через маяки в Матлхасе, Себатаоле, Шаапкуїл і Питланганьяне до Сенгоми на річці Нготване. Потім він слідує за Нготване повз Рамотсва до впадіння в потік Мецемасваане. Кордон повертає на схід уздовж серії прямих ліній, що з’єднують маяки на пагорбах Мошвеу, Вільдебіскоп і пагорби Сікване до Дердепорта на річка Маріко. Потім він слідує за річкою Маріко до її злиття з річкою Крокодил. Маріко і Крокодил зливаються, утворюючи річку Лімпопо, а кордон проходить уздовж Лімпопо до її впадіння в річку Шаше, яка є трипунктом із Зімбабве[2][3].

Історія[ред. | ред. код]

Західна частина кордону від Намібії до Раматлабами була кордоном між Британським Бечуаналендом на півдні та протекторатом Бечуаналенд на півночі. Британський Бечуаналенд був створений як Коронна колонія шляхом проголошення в 1885 році і включив землі народу тсвана, розташовані на південь від річки Молопо, на захід від Південно-Африканської Республіки (Трансвааль) і ще не були частиною Капської колонії. Землі Тсвана на північ від Молопо були в той же час передані під британський захист як протекторат Бечуаналенд[3]. Британський Бечуаналенд був приєднаний до Капської колонії в 1895 році[3]. Наказ Ради, що санкціонував анексію, також розширив кордон на північ, щоб включити землю між Молопо та річкою Носсоб[2], яка зараз є районом Мієр та південноафриканською частиною транскордонного парку Кгалагаді.

Переходи[ред. | ред. код]

Кордон має велику кількість офіційних пунктів пропуску, найважливішими з яких є Скільпадшек /Піонерські ворота на Транскалахарському коридорі та Раматлабама на дорозі та залізниці від Махікенга до Габороне. У таблиці нижче перехрестя наведено із заходу на схід[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. South Africa. The World Factbook. Central Intelligence Agency.
  2. а б в г Brownlie, Ian (1979). Botswana–South Africa. African Boundaries: A Legal and Diplomatic Encyclopaedia. London: C. Hurst & Co. с. 1091—1097. ISBN 0903983877.
  3. а б в г (Звіт). {{cite report}}: |archive-date= вимагає |archive-url= (довідка); Вказано більш, ніж один |archivedate= та |archive-date= (довідка); Пропущений або порожній |title= (довідка)Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  4. South African Ports of Entry. Department of Home Affairs. Архів оригіналу за 28 August 2015. Процитовано 22 серпня 2015.