Костогриз звичайний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Костогриз)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Костогриз

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: В'юркові (Fringillidae)
Рід: Костогриз (Coccothraustes)
Вид: Костогриз
Coccothraustes coccothraustes
(Linnaeus, 1758)
Ареал звичайного костогриза     Проживання впродовж року     Гніздування     Зимування
Ареал звичайного костогриза     Проживання впродовж року     Гніздування     Зимування
Посилання
Вікісховище: Category:Coccothraustes coccothraustes
Віківиди: Coccothraustes coccothraustes
ITIS: 179169
МСОП: 22720681
NCBI: 37608
Fossilworks: 369531

Костогри́з звича́йний[1] або костогри́з (Coccothraustes coccothraustes) — птах родини в'юркових. В Україні осілий, кочовий, перелітний птах.

Морфологічні ознаки[ред. | ред. код]

Завбільшки з шпака. Легко визначається в природі по великій голові, масивному товстому дзьобові та своєрідному забарвленню: верх голови і спина коричневі, шия сіра, низ тіла бурувато-рожевий, на горлі добре помітна чорна пляма, а на чорних крилах і хвості — білі плями (особливо добре вони виділяються в польоті). У самки забарвлення не таке яскраве, все оперення з сірувато-зеленим відтінком. Маса тіла 48—62 грам, довжина тіла близько 18 см.

Поширення та чисельність[ред. | ред. код]

Костигриз широко поширений по всій Євразії (від Британських островів до Японії та Аляски), однак, зазвичай, не заходить далеко на північ і північний схід. На південь, гніздовий ареал охоплює Крим, Кавказ; в Сибіру доходить на схід до Японії. Під час міграцій досягають Марокко, Алжиру, Туреччини.

В Україні гніздиться майже на всій території, крім Присивашшя та рівнинного Криму; мігрує і зимує скрізь[2].

Чисельність в Європі дуже велика, оцінена в 2,4—4,2 млн пар, в Україні — 345—460 тис. пар[3].

Розмноження[ред. | ред. код]

Coccothraustes coccothraustes

У гніздовий період тісно пов'язаний з широколистяною деревною рослинністю. Віддає перевагу старим, як затіненим, так і розрідженим лісам з перевагою широколистяних дерев (дуб, граб, клен, ясен). Зустрічається в дібровах, дубово-грабових, дубово-ясеневих, ялиново-широколистяних лісах. Деякі пари гніздяться у старих листяних парках в містах.

Гніздиться окремими парами. Гніздо розташовує на деревах, зазвичай на висоті 3—5 м, зрідка 2—2,5 м або до 15 м. Будує гніздо переважно на листяних деревах (дуб, граб, клен, липа, груша, береза, горобина), іноді на високих кущах (ліщина, глід). Розміщує його, як правило, в кроні дерева, біля стовбуру, в розгалуженні товстої гілки або на тонких гілках біля вершини дерева.

Гніздо у вигляді плоскої чаші. Його стінки та дно складені з сухих деревних гілочок та мають по верхньому краю включення з лишайників, інколи з суцвіть трав. Лоток вистелений порівняно тонким шаром дрібних корінців, нерідко смужками лика, стеблами трав з домішкою кінського волосся. Кладка складається з 4—6 (частіше 5) яєць, іноді з 3. Шкаралупа злегка блискуча, зеленувато-сірого або блідо-блакитнувано-зеленого кольору, вкрита рідкими темно- та оливково-бурими досить крупними поверхневими плямами та завитками. Глибока плямистість світло-сіра.

Свіжі кладки з'являються в травні. Насиджує кладку самка, у цій час її годує самець, воно триває 11—13 (частіше 12) діб[4].

Живлення[ред. | ред. код]

Живиться кісточками черемхи та вишні, менш охоче поїдає горобину та бузину, а також насіння граба, клена, чортополоху, соняшника, букові горішки. Навесні живляться також бруньками та молодими пагонами, а влітку — комахами (голі гусениці метеликів, травневі хрущі тощо).

Спів[ред. | ред. код]

Спів його – тріскучі й різкі звуки, які лунають іноді годинами. Цей птах завдає досить значної шкоди вишневим садкам. У неволі костогриз швидко звикає до свого оточення, не перебірливий у їжі, легко приручається, але небезпечний: коли він озлоблений, то люто кусає все, що потрапить під його міцний дзьоб[5].

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  2. Фесенко Г. В., Бокотей А. А. Птахи фауни України (польовий визначник). — К., 2002. — 416 с. — ISBN 966-7710-22-Х.
  3. BirdLife International. Birds in Europe: population estimates, trends and conservation status. — Cambridge, UK: BirdLife International, 2004. — 374 pp. (BirdLife Conservation Series No. 12).
  4. Птицы Белоруссии: Справочник-определитель гнезд и яиц / М.Е. Никифоров, Б.В. Яминский, Л.П. Шкляров. — Минск : Выш. шк, 1989. — 479 с. — ISBN 5-339-00209-8.
  5. Співи Птахів (17 червня 2019), Костогриз звичайний (рідкісні звуки птахів) [ Coccothraustes / Обыкновенный дубонос] - співи птахів, процитовано 24 червня 2019

Література[ред. | ред. код]