Кризи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кризи
криз. хърыцӏаь
Жителі селища Джек в національному одязі (1880)
Кількість 4400 (2009, перепис)[1]
Ареал Азербайджан Азербайджан, Хачмазький район
Раса європеоїди
Близькі до: будухи, хіналузьці, лезгини
Входить до шахдазькі народи
Мова кризька, азербайджанська

Кри́зи (власна назва хърыцӏаь, азерб. Qrızlar) — невелика етнічна група, що живе у декількох селищах Губинського (азерб. Quba rayonu) і Хачмазького (азерб. Xaçmaz rayonu) районів Азербайджану. Назва народу походить від назви його головного селища Криз (Гриз, азерб. Qrız). У Губинському районі, крім згаданого села, кризи живуть також в аулах Алік (азерб. Əlik), Джек (азерб. Cek) і Гапут (азерб. Haput). В історичній літературі джеки і гапутлинці іноді розглядаються як самостійні народи. Є також поселення кризів на рівнині, переважно в Хачмазькому районі.

Говорять кризькою мовою, що належить до лезгинської групи нахсько-дагестанських мов. Майже всі кризи знають також азербайджанську. Останньою ведеться викладання у школах.

За віросповіданням кризи — мусульманисуніти.

Головне заняття — тваринництво, переважно вівчарство. Землеробство має другорядне значення. Розвинуті ремесла — виготовлення килимових паласів, шерстяних з візерунками шкарпеток. В рівнинних районах основним заняттям місцевих кризів є садівництво.

Кризькі аули стоять терасами. Особливо тісною забудовою відзначається селище Гапут, будинки в ньому розташовуються уступами один над одним. Вулиць, крім однієї головної, фактично немає. Будинки стоять дуже тісно, так що лишаються тільки вузькі проходи. Селища поділяються на квартали. Традиційні будинки в аулах Криз і Джек зведені із сирцевої цегли, в аулах Алік і Гапут — із каменю.

Через гірський рельєф будинки з фасадного боку мають два поверхи, а з боку гори — один. Нижній поверх використовується під хлів і господарські приміщення, другий поверх житловий. На другий поверх ведуть сходи, прилаштовані ззовні до будинку. Типовий кризький будинок має 2—3 житлові кімнати, вікна в них розташовані з боку фасаду. Дах плоский, земляний. Опалюється традиційне житло відкритим вогнищем, топлять кізяками.

За даними М. Зейдлиця, чисельність кризів 1886 року становила 7 767 осіб. Перепис 1926 року зафіксував 2 600 кризів. У переписі 1959 року як окремий народ вони не значились і надалі зараховувались до складу азербайджанців. Знову з'явилися кризи окремим рядком у переписі населення Азербайджану 2009 року. Цей перепис зафіксував 4 400 кризів, що проживали в Азербайджані[1], в їх числі 3 540 осіб у Хачмазькому районі[2] і 778 осіб у Губинському районі[3].

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Azərbaycanin əhalisi (statistik bülleten) / Population of Azerbaijan (statistical bulletin). 2016. Azərbaycan Respublikasının Dövlət Statistika Komitəsi / State Statistical Committee of the Republic of Azerbaijan. Baki / Baku — 2016, pp. 20-21. Архів оригіналу за 2 липня 2016. Процитовано 28.01.2017.(азерб.)(англ.)
  2. Xaçmaz rayonu. Demoqrafik göstəricilər. Azərbaycan Respublikasının Dövlət Statistika Komitəsi. Архів оригіналу за 15 липня 2019. Процитовано 28.01.2017.(азерб.)
  3. Quba rayonu. Demoqrafik göstəricilər. Azərbaycan Respublikasının Dövlət Statistika Komitəsi. Архів оригіналу за 5 травня 2019. Процитовано 28.01.2017.(азерб.)