Кріс Крісті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кріс Крісті
англ. Chris Christie
англ. Chris Christie
Кріс Крісті англ. Chris Christie
Кріс Крісті
англ. Chris Christie
55-й Губернатор Нью-Джерсі
19 січня 2010 — 16 січня 2018
Попередник Джон Корзін
Наступник Філ Мерфі
55-й Федеральний прокурор США по округу Нью-Джерсі
17 січня 2002 — 1 грудня 2008
Попередник Роберт Клірі
Наступник Пол Фішман
Народився 6 вересня 1962(1962-09-06) (61 рік)
Нью-Арк, Нью-Джерсі
Відомий як адвокат, політик
Громадянство США США
Alma mater Делаверський університет, Seton Hall University School of Lawd, Seton Hall Universityd і Livingston High Schoold
Політична партія Республіканська партія США
Батько Bill Christied
У шлюбі з Mary Pat Christied
Професія політолог, правознавець
Релігія католик
Підпис
chrischristie.com

Крістофер Джеймс «Кріс» Крісті (англ. Christopher James «Chris» Christie; нар. 6 вересня 1962, Ньюарк, Нью-Джерсі) — американський політик, губернатор штату Нью-Джерсі (2010—2018). Член і один з очільників Республіканської партії (голова Асоціації губернаторів-республіканців, англ. Republican Governors Association)

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в Ньюарку. З ранньої юності цікавився політикою; у 1984 році закінчив Делаверський університет (бакалавр політології), а в 1987 році — Університет права Сетон-Голл (англ. Seton Hall University School of Law), отримавши ступінь доктора права. У тому ж році влаштувався в юридичну фірму в Кренфорді, займався юридичною практикою до 2002 року.

Підтримував президентів Джорджа Буша-старшого і Джорджа Буша-молодшого. У 2002 році був призначений федеральним прокурором округу Нью-Джерсі. На цій посаді, яку він обіймав до 2008 року, Крісті приділяв особливу увагу розслідуванням політичної корупції, оголосивши це другим за важливістю після тероризму напрямком своєї роботи.

У листопаді 2009 року на виборах губернатора Нью-Джерсі переміг Джона Корзіна, чинного на той момент губернатора. Таким чином Крісті став першим республіканцем, який виграв вибори в цьому штаті за 12 років. 19 січня 2010 року він вступив на пост губернатора. У 2013 році був переобраний на цей пост, отримавши впевнену перемогу над своєю суперницею від Демократичної партії Барбарою Буоно.

З Крісті пов'язаний скандал із перекриттям мосту Джорджа Вашингтона у вересні 2013 року. Оскільки міст є одним із найбільш навантажених у світі, перекриття двох із трьох смуг дороги на кілька днів призвело до багатокілометрових заторів. Розслідування події показало, що це було організовано для помсти меру міста Форт-Лі Марку Соколичу, який відмовився підтримувати Кріса Крісті під час його губернаторської кампанії. Утім, сам губернатор заперечує свою причетність до колапсу, стверджуючи, що ініціатива перекрити міст належала працівникам його апарату, а сам він про це нічого не знав[1].

Крісті був одним із кандидатів від Республіканської партії на президентських виборах у 2016 році. За кілька років до виборів його шанси вважалися високими, однак згодом популярність Крісті знизилася. На партійних кокусів в Айові він здобув 1,8 % підтримки республіканців[2]; на праймеріз у Нью-Гемпширі — 7,4 %[3]. Показавши настільки низькі результати, 10 лютого 2016 року Крісті оголосив про призупинення своєї президентської кампанії[4].

Політика щодо України[ред. | ред. код]

12 червня 2023 року відповідаючи на питання під час обговорення на каналі CNN, Крісті висловив сподівання що «якщо Україна буде достатньо агресивною, і ми [США] дамо їм зброю та підтримку, які їм потрібні, то і Україна, і Росія зрозуміють, що настав час припинити вбивства і що, можливо, доведеться знайти якийсь компроміс». Він також додав, що США повинні сприяти цьому компромісу, як тільки Україна зможе захистити території, які Росія захопила під час широкомасштабного вторгнення[5].

4 серпня 2023 року Крісті здійснив візит в Україну, під час якого відвідав місто Бучу та зустрівся з Володимиром Зеленським[6].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Месть мостом: Карьера самого популярного республиканца США оказалась под угрозой — Лента.ру [Архівовано 6 березня 2014 у Wayback Machine.] (рос.)
  2. Results from the 2016 Iowa Caucus — The Wall Street Journal [Архівовано 12 лютого 2016 у Wayback Machine.] (англ.)
  3. New Hampshire Primary Results — The Wall Street Journal [Архівовано 12 лютого 2016 у Wayback Machine.] (англ.)
  4. Chris Christie suspends presidential campaign after New Hampshire result — The Guardian [Архівовано 10 лютого 2016 у Wayback Machine.] (англ.)
  5. Hammond, Elise; Chowdhury, Maureen; Hayes, Mike; Vera, Amir (12 червня 2023). Christie: US should help foster compromise between Ukraine and Russia once Kyiv can protect land taken in war. CNN (англ.) . Процитовано 25 червня 2023.
  6. Ексгубернатор Нью-Джерсі Крістофер Крісті відвідав Бучу та зустрівся з Зеленським (укр.), процитовано 4 серпня 2023

Посилання[ред. | ред. код]