Кі (співак)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кім Кібом
김기범
Кі для Marie Claire Korea у 2021 році
Ім'я при народженні кор. 김기범
Псевдо Key
Народився 23 вересня 1991(1991-09-23) (32 роки)
Тегу, Південна Корея Південна Корея[1]
Країна  Південна Корея
Місце проживання Сеул
Діяльність
  • Співак
  • актор
  • телеведучий
  • дизайнер одягу
Alma mater Woosuk Universityd і Університет Мьонджі
Науковий ступінь
Знання мов корейська
Членство Shinee
Роки активності 2008 — тепер. час
Жанр K-pop
Автограф
IMDb ID 3477893
Сайт Офіційний сайт

Кім Кібом (кор. 김기범, 金起範, Gim Gi-beom, нар. 23 вересня 1991, Тегу, Південна Корея), більш відомий під своїм сценічним псевдонімом Кі (кор. ), — південнокорейський співак, танцюрист, репер, автор пісень, актор, модельєр і телеведучий. Народився й виріс у Тегу, Південна Корея, пізніше переїхав до Сеула після успішного прослуховування на кастингу SM National Tour Audition Casting. У травні 2008 року Кі дебютував як учасник південнокорейського бой-бенду SHINee, що згодом став одним з найбільш продаваних артистів у Південній Кореї. Кі відомий як співак й танцюрист, але він також спробував себе в інших сферах, зокрема, як телеведучий.

Як співак, він співпрацював з різними артистами, а також сформував дует Toheart з Ухьоном з Infinite. У листопаді 2018 року дебютував як соліст з випуском цифрового синглу «Forever Yours», а його перший студійний альбом Face вийшов пізніше того ж місяця. Кі також долучився до написання пісень для себе та SHINee. Як актор, він брав участь у кількох мюзиклах, таких як «Bonnie & Clyde» (2013), «Zorro» (2014) і «Chess» (2015). Відтоді він розширив свою акторську кар'єру, взявши участь у кількох телевізійних драмах, таких як Drinking Solo (2016) та The Guardians (2017).

У 2015 році Кі почав активну діяльність як модельєр і взяв участь у численних проєктах. Наприклад, він співпрацював з Bridge Shop House над концертним вбранням Shinee, а також працював з моделлю Кім Ірен та брендом Charm's над дизайном модного одягу. Завдяки успіху своїх робіт Кі згодом був призначений фешн-директором гурту. З 2020 року він став відомим як телеведучий, з'явившись на вар'єте-шоу DoReMi Market та I Live Alone як учасник акторського складу. Він отримав нагороду Excellence Award від MBC Entertainment Awards на знак визнання його естрадних виступів.

Життя й кар'єра[ред. | ред. код]

1991—2011: Раннє життя та початок кар'єри[ред. | ред. код]

Докладніше: SHINee

Кі народився 23 вересня 1991 року єдиною дитиною в сім'ї, у Тегу, Південна Корея[2][3]. У підлітковому віці представляв середню школу Yeong Shin, у своєму рідному місті, як водний лижник й брав участь у змаганнях з воднолижного спорту[4]. У 2005 році він приєднався до SM Entertainment після успішного прослуховування на кастингу SM National Tour Audition Casting[5]. Через два роки він з'явився в ролі танцюриста на задньому плані у фільмі «Attack on the Pin-Up Boys». У 2008 році його обрали учасником гурту SHINee. 22 травня гурт випустив свій перший мініальбом Replay[6], що посів восьме місце в чартах[7]. 25 травня 2008 року відбувся їх перший виступ на програмі SBS Inkigayo[8].

У 2009 році Кі брав участь у сольному виступі колеги по лейблу Сіа з піснею «Xiahtic» на концерті TVXQ «3rd Asia Tour Mirotic» в Сеулі[9]. У 2010 році він виконав пісню «Healing» с мініальбому TRAX — Let You Go, а також пісню Girls' Generation «Boys & Girls» для їхнього другого студійного альбому Oh!. Він був учасником шоу Raising Idol разом з Донго з U-KISS і Чондуном з MBLAQ[10]. У 2012 році Кі співпрацював з Ітхиком з Super Junior над піснею «Bravo» для драми History of a Salaryman[11]. Він також взяв участь у створенні пісні EXO «Two Moons» для їхнього дебютного мініальбому Mama[12] та пісні БоА «One Dream», що стала головною піснею для шоу SBS K-pop Star, разом з Генрі з Super Junior-M.

2012—2015: Toheart та дебют у театрі[ред. | ред. код]

У 2012 році Кі отримав роль Френка Ебігнейла у корейській постановці мюзиклу «Catch Me If You Can», що й стало його театральним дебютом. Він грав цю роль по черзі з Ом Кі Джуном, Кім Чонхуном, Пак Гванхьоном та колегою по лейблу Кюхеном. Мюзикл йшов з 28 березня по 10 червня в Blue Square, Samsung Card Hall, в Ханнам-донгі, Сеул. У жовтні оголосили, що Кі візьме участь у поверненні мюзиклу. 14 грудня 2012 року постановка розпочалася й тривала до 9 лютого 2013 року в Оперному театрі в Seongnam Arts Center. Кі також з'явився в епізодичній ролі в ситкомі SBS Salamander Guru and The Shadows[13].

Дана та Кі на пресконференції мюзиклу Bonnie & Clyde 19 серпня, 2013 року.

18 липня 2013 року оголосили, що Кі отримав роль Клайда в корейській постановці мюзиклу «Bonnie & Clyde», разом з Кім Мінджон, Ум Кіджун, Даною з «The Grace» та Хьонсіком з «ZE: A». Вистава йшла з 4 вересня по 27 жовтня 2013 року в залі Chungmu Art Hall в Сеулі[14]. Незабаром після цього він отримав роль Д'Артаньяна в «Трьох мушкетерах»[15].

У 2014 році Кі створив дует Toheart з Ухьоном з Infinite, це спільний проєкт SM Entertainment та Woollim Entertainment[16]. За словами учасників, це була їхня ідея створити дует, оскільки вони й до цього були близькими друзями, але не думали про музичну співпрацю, лише про фотосесії та інші подібні заходи[17][18]. Дует добре сприйняли, отримавши нагороду за популярність на 29-й церемонії вручення премії «Golden Disc Awards»[19]. Джефф Бенджамін з Billboard високо оцінив їхній вокал, а також хореографію та харизму на сцені[20]. Того ж року Кі отримав головну роль у мюзиклі «Zorro», розділивши її зі співаком Вісуном та Йосебом з Beast. Мюзикл «Zorro» йшов з 27 серпня по 26 жовтня в залі Chungmu Art Hall в Сеулі[21]. Кі також брав участь в естрадному шоу MBC We Got Married Global Edition. Також, він був партнером Аліси Ягі, японської моделі[22].

У січні 2015 року Кі приєднався до акторського складу голограмного мюзиклу SM Entertainment «School Oz»[23]. У березні 2015 року Кі та Джун Шін з CNBLUE призначили головними ведучими шоу M Countdown на Mnet[24]. Того ж року Кі співпрацював з Axodus, дуетом, сформованим Доном Спайком та діджеєм Ханміном. Кі надав вокал для треку «Hold On», який вони разом виконали 25 липня 2015 на рок-фестивалі в долині Ансан[25]. У нього також було власне веб-шоу під назвою Key's Know How, що випускала компанія Mnet[26].

2016—2017: акторській дебют[ред. | ред. код]

Kі на пресконференції на честь The Guardians у травні 2017

У вересні 2016 року Кі офіційно дебютував як актор в телесеріалі Drinking Solo, що транслювалася на каналі tvN з 5 вересня по 25 жовтня. Він зіграв роль студента, який три роки готувався до іспиту на державну службу[27][28]. Хоча це був перший досвід Кі у телевізійному серіалі, його акторська гра була добре сприйнята знімальною групою, яка зазначила: «Кі — людина, яка багато працює. Він багато готувався заздалегідь і, як актор, всебічно проаналізував свою роль. Він отримує багато похвали й любові від персоналу. Попри те, що на момент прослуховування у нього не було досвіду гри в драмах, його акторська гра випромінювала дуже свіжу енергетику. До того ж його акторська гра та вимова були хорошими, тому ми вирішили взяти його на роль»[29].

У квітні 2017 року Кі був оголошений одним з головних героїв нової дорами MBC The Guardians[30]. У драмі Кі грає роль Гон КЬонсу, сКітера та хакера, чия мати зникла безвісти через злочин[31]. Після чого, отримав позитивні відгуки за свою акторську майстерність.[32] Згодом він отримав нагороду Best New Actor Award на церемонії Grimae Awards 2017 року[33].

2018—2019: Соло дебют та призов на військову службу[ред. | ред. код]

У лютому 2018 року Кі приєднався до вар'єте DoReMi Market як учасник кастингу[34]. Він взяв участь у реміксі Years & Years для їхнього синглу «If You're Over Me», що випустили 6 липня 2018 року. Кі виконав пісню обидвома мовами корейською та англійською, зробивши оригінальну мелодію разом з британським поптріо. Оригінальні корейські куплети відображають загальний зміст пісні, оскільки Кі просить коханого припинити штовхати й тягнути[35], і були написані самим співаком[36].

11 жовтня 2018 року SM Entertainment оголосили, що сольний дебют Кі запланований на кінець листопада[37]. Незабаром після цього, 20 жовтня, Кі виступив на спеціальній сцені на показі мод Charm під час Тижня моди в Сеулі. Він виконав нову пісню — «Chemicals», що пізніше увійшла до його альбому[38]. Два тижні потому, 6 листопада, відбувся пре реліз синглу, а також музичного відео «Forever Yours» за участю близької подруги Кі й колишньої учасниці гурту Sistar Соєю[39]. 26 листопада вийшов його перший студійний альбом Face, а також відеокліп на головний сингл «One of Those Nights» за участю Crush[40]. З десяти пісень, що увійшли до альбому, до чотирьох Кі написав слова сам[41].

Після сольного дебюту 26 грудня 2018 року Kі випустив свій перший японський мініальбом Hologram. До мініальбому увійшло п'ять треків, включаючи заголовний трек «Hologram» та японську версію «One of Those Nights». Аби відсвяткувати свій японський дебют, Kі провів два живі шоу під назвою Key Land у Кобе та Йокогамі 22 та 25 грудня відповідно[42]. В лютому 2019 року відбувся його перший сольний концерт у Сеулі під назвою «The Agit: Key Land», й включив 11 аншлагових виступів[43][44].

4 березня 2019 року вийшов альбому I Wanna Be, перевидання Face; альбом супроводжували сингли: «Cold» за участю Хенхе й заголовний трек «I Wanna Be» за участю Сойон з (G)I-DLE[45][46]. У той же день, коли вийшов альбом, Кі пішов на обов'язкову військову службу у складі військового оркестру[46].

2020–донині: Bad Love та Gasoline[ред. | ред. код]

24 вересня 2020 року Кі пішов у свою останню військову відпустку, не повертаючись до армії через військові протоколи щодо пандемії COVID-19, до офіційного звільнення 7 жовтня[47]. Він повернувся як постійний учасник DoReMi Market в епізоді 21 листопада[48]. У липні 2021 року він приєднався до I Live Alone як учасник акторського складу після гостьового виступу за кілька місяців до цього[49].

30 серпня 2021 року Кі випустив сингл «Hate That…» за участю Тейон, що став пре релізом його майбутнього альбому у вересні[50]. 26 вересня він провів онлайн-концерт на платформі Beyond Live під назвою Groks in the Keyland.[51] Концерт також транслювали в прямому ефірі в кінотеатрах[52]. 27 вересня вийшов перший корейський мініальбом Bad Love з однойменним синглом[53]. 9 жовтня Кі отримав свою першу перемогу сольним виконавцем на MBC Show! Music Core.[54]

30 серпня 2022 року Кі випустив свій другий студійний альбом Gasoline з однойменним синглом[55]. 22-23 жовтня він провів концерт під назвою G.O.A.T. (Greatest of All Time) в Keyland на Jangchung Arena в Сеулі, та 19-20 листопада на Pia Arena MM в Йокогамі[56]. В березні 2023 він провів додаткові виступи в Осаці[57]. 13 лютого він випустив перевидання альбому Gasoline під назвою Killer[58].

11 вересня 2023 вийшов його другий корейський мініальбом Good & Great[59]. Також Кі з'явиться в шоу Crime Scene на телеканалі TVING в першій половині 2024[60].

Особисте життя[ред. | ред. код]

Від народження Кі виховувала бабуся; його мати тяжко захворіла після пологів, а батько був зайнятий роботою. 10 жовтня 2014 року Кі оголосив у своєму акаунті в Instagram, що його бабуся померла 23 вересня 2014 року. Він заявив, що хотів оголосити про це сам, тому що не хотів, щоб ця новина була оголошена через його компанію[61].

Кі закінчив Університет Мьонджі за спеціальністю «Кіно й мюзикли»[62], навчався в аспірантурі Університету Усук за спеціальністю «Розробка змісту культури та освіти». Брав участь у проєкті з розвитку самосвідомості молоді, започаткованому студентами його спеціальності[63]. Його дисертація називається «Вплив навчання стилізації на задоволеність зовнішнім виглядом та самооцінку корейських підлітків»[63][64].

Інші проєкти[ред. | ред. код]

Мода[ред. | ред. код]

"Важливо не обмежуватися стилем як таким, а мати певне ставлення до моди та самовираження. Підбирати одяг та речі до власного стилю вже саме по собі цікаво." — Кі [65]

Кі вважається чоловіком з одних з найкращих стилей у своїй країні[66]. Його «унікальний і нетрадиційний» стиль часто поєднує візерунки та кольори[67]. У ЗМІ його стиль порівнюють з модою його колеги-ідола G-Dragon; відомо, що обидва уникають модних тенденцій на користь пошуку власного стилю[68]. Кі заявив, що йому подобається пробувати нові речі, щоб виглядати не так, як інші, і що замість того, щоб бути обмеженим модою, він більше піклується про ставлення до моди[69]. Кі розглядає моду як форму самовираження і вважає за краще не розрізняти чоловічий і жіночий стилі[70]. Кім Инджу, професор університету Сеулу, наводить його як приклад нетрадиційного гендерного виконання[71].

Кі пробував себе в індустрії моди. Наприклад, він співпрацював з дизайнером Ко Тейоном над власноруч розробленими світшотами із зображенням власних собак і продавав їх як благодійність[72]. Крім того, його призначили одним з модних директорів SM Entertainment і з 2015 року він розробляє концертне вбрання Shinee. Костюми для синглу Shinee 2015 року «View» заснували на ідеях Кі, прийнявши вінтажну естетику, натхненну фігуристами, в той час, коли інші гурти здебільшого носили просто уніформу[73].

У 2016 році Кі співпрацював з японським ілюстратором Bridge Ship House для п'ятого концертного туру Shinee по Кореї Shinee World V. Його головною метою було досягти балансу між ідентичністю Shinee як гурту та індивідуальністю кожного учасника[74]. Кі також став спеціальним редактором корейського Elle, ділячись своїм особистим стилем життя в колонці під назвою «Key Story», що виходила двічі на тиждень[75]. Він ділився порадами щодо кольорових контактних лінз, камер, додатків та багато іншого.

У березні 2017 року Кі працював з моделлю Ірен Кім над дизайном нових продуктів для модного бренду «Charm»[76].

Рекламні контракти[ред. | ред. код]

У січні 2016 року Кі став моделлю для «Jill Stuart Accessory». Представник пояснив, що Кі обрали для бренду, тому що він професійно просувався в різних сферах, таких як музика і радіомовлення, що демонструвало художній аспект, який перетинався з модною концепцією бренду.

У 2021 році його обрали моделлю для магазину здоров'я та краси «Olive Young» разом з лейблом Тейон, в кампанії, орієнтованій на молодих споживачів[77]. Також запустив лінію по догляду за шкірою під назвою «Key: Face» у співпраці з «Youlief», для якої він особисто розробив дизайн продукту[78].

У 2022 році його призначили амбасадором бренду макіяжу «Espoir»[79]. Соджу-бренд «HiteJinro» представив тонізуючий напій з чорного чаю на основі вірусного рецепту, винайденого Кі, що просували з упаковкою «Key is back». За чотири місяці продали понад 3,5 мільйона пляшок, що зробило його найшвидше продаваним продуктом у лінійці «Jinro Tonic» і сприяло збільшенню річних продажів на 83 %[80].

У 2023 році він почав підтримувати McDonald's, з'явившись у рекламі їхнього нового бургера[81].

Благодійність[ред. | ред. код]

У 2012 році Кі та його фанати з Кореї, Китаю, Японії, Тайваню, Сінгапуру, Таїланду та семи інших країн пожертвували 2,12 тонни рису організації World Vision, який використали для харчування 17,000 недоїдаючих дітей та людей похилого віку в 11 містах[82]. У 2014 році на день народження Кі фанати зібрали 2 мільйони вон і встановили колодязь у Камбоджі. Зібрані гроші також пішли на медичну допомогу бідним дітям[83]. У 2015 році Кі опублікував у своєму Instagram-акаунті пост, в якому закликав шанувальників допомогти громадянам Непалу після землетрусу[84]. Того ж року Кі співпрацював з дизайнером Ко Тейонгом і продавав світшоти із зображенням його собак. Всі виручені кошти (приблизно 12,5 млн вон) пізніше були передані Animal Freedom Union[85]. У 2016 Кі разом з колегою по групі Теміном та іншими артистами з SM Entertainment взяв участь у кампанії «Make a Promise», організованій ЮНІСЕФ та Louis Vuitton, в рамках якої 40 % виручених коштів були передані через ЮНІСЕФ дітям, які цього потребують[86]. У січні 2022 року він передав засоби зі своєї лінії по догляду за шкірою «Youlief» вартістю 12 млн вон Korean Unwed Mothers Families Association[87].

Дискографія[ред. | ред. код]

  • Face (2018)
  • Gasoline (2022)

Авторські права[ред. | ред. код]

Усі авторські права на пісні адоптовано з сайту Korea Music Copyright Association[88].

Пісня Рік Виконавець Альбом Написано з
«Get Down» 2009 Shinee 2009, Year of Us Мінхо, JQ, Bigtone, Ryan S. Jhun, Script Shepherd, Antwann Frost
«Get It» 2010 Hello Ceejay, Gilme, Мінхо
«Girls, Girls, Girls» 2013 Dream Girl — The Misconceptions of You Jeon Gan-di, Мінхо
«Orgel» (кор. 오르골) Why So Serious? — The Misconceptions of Me Джонхьон, Мінхо
«Odd Eye» 2015 Odd Jonghyun
«Alive» Kim Eana, MC Meta
«Don't Let Me Go» (кор. 투명 우산) 2016 1 of 1 Jo Yoon-kyung, Мінхо
«Don't Stop» Джонхьон, Мінхо
«Good Evening» (кор. 데리러 가) 2018 The Story of Light EP.1 Jo Yoon-kyung, Мінхо
«You & I» (кор. 안녕) Н/Д
«Our Page» (кор. 네가 남겨둔 말) The Story of Light EP.3 Shinee, Kenzie
«I Will Fight» (feat. Vinxen) Кі Face Vinxen
«Easy to Love» JQ, Moon Hee-yeon
«The Duty of Love» (кор. 미워) Н/Д
«This Life» Н/Д
«Cold» (feat. Hanhae) 2019 I Wanna Be Cody J, Hanhae
«Saturday Night» 2021 Bad Love Н/Д
«Eighteen (End of My World)» Н/Д
«Gasoline» (кор. 가솔린) 2022 Gasoline Kenzie
«G.O.A.T (Greatest of All Time)» Кан Ин Чон
«I Can't Sleep» Н/Д
«Proud» Н/Д

Фільмографія[ред. | ред. код]

Фільми[ред. | ред. код]

Рік Назва Роль Нотатки Прим.
2007 Attack on the Pin-Up Boys Бек-танцюрист Одноепізодне появлення.
2012 I Am Себе SM Town документаційний фільм [89]
2015 SM Town The Stage SM Town фільм [90]
2016 Seoul Fashion Документаійний фільм; колаборація між JTBC та CeCi [91]
2019 Hit-and-Run Squad Донсу [92]

Серіали[ред. | ред. код]

Рік Назва Роль Нотатки Прим.
2011 Moon Night '90 Лі Хьондо Deux episode [93]
2012 Salamander Guru and The Shadows Себе Одноепізодне появлення [94]
2016 Drinking Solo Кім Кібом [95]
2017 The Guardians Гон Кьонсу [96]

Телешоу[ред. | ред. код]

Рік Назва Роль Нотатки Прим.
2010 Raising Idol Учасник касту з Донхо з U-KISS та Чондуном з MBLAQ [97]
2014 7 Hungry Houseguests Ethiopia Episode [98]
Stargazing з Кан Хо Доном [99]
We Got Married Global Edition Себе з Alissa Yagi [100]
2015 Make An Order Співведучий з Чон Хьон Му [101]
My Little Television Учасник касту broadcast on Lifestyle & Pet [102]
2015–2017 M Countdown Ведучий [103]
2017 Master Key Учасник касту [104]
2018 Keyword#BoA Себе [105]
Breakers Ведучий [106]
Cheongdam Key-chin Ведучий [107][108]
2018–2019

2020–донині
DoReMi Market Учасник касту [109]
2021–донині I Live Alone [110]
2021–2022 SBS Gayo Daejeon Ведучий [111][112]
2023 Boys Planet Star master 8–10 епізоди [113]
2024 Crime Scene Returns Учасник касту [114]

Веб шоу[ред. | ред. код]

Рік Назва Нотатки Прим.
2015 Key's Knowhow broadcast on Mnet's official YouTube channel [115]
2018 Key-log [116]
2021 TaengKey Box with Taeyeon [117]

Театр[ред. | ред. код]

Рік Назва Роль Нотатки Прим.
2012 Catch Me If You Can Frank Abagnale, Jr. Korean Ver.
2013 Bonnie and Clyde Clyde Chestnut Barrow
2013–14 The Three Musketeers D'Artagnan
2014 Zorro Zorro
2015 School Oz David Hologram Musical [118]
Chess Anatoly Sergievsky Korean Ver. [119]
2015–16 In the Heights Usnavi [120]
2016–17 Save the Green Planet! Byeong-gu

Концерти[ред. | ред. код]

Хедлайнер[ред. | ред. код]

  • Key Land (2018)[121]
  • The Agit: Key Land (2019)[122]
  • Groks in the Keyland (2021)[123]
  • G.O.A.T. (Greatest of All Time) in the Keyland (2022—2023)[124]

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Церемонія Рік Категорія Номіновано Результат Прим.
Baeksang Arts Awards 2022 Best Male Variety Performer Кі Номінація [66]
TikTok Popularity Award Номінація [67]
Brand Consumer Loyalty Award 2021 Male Variety — Idol Перемога [68]
2022 Best Male Idol Entertainer Перемога [69]
2023 Male Solo Singer Перемога [70]
Brand of the Year Awards 2021 Entertainer Idol of the Year — Male Перемога [71]
2022 Best Male Idol Entertainer Перемога [72]
2023 Best Male Idol Entertainer Перемога [73]
Grimae Awards 2017 Best New Actor The Guardians Перемога [125]
MBC Drama Awards 2017 Best New Actor Номінація [126]
MBC Entertainment Awards 2021 Best Couple Award Кі Kian84)
I Live Alone
Номінація [74]
Popularity Award Кі Перемога [127]
2022 Excellence Award, Variety Category — Male I Live Alone Перемога [75]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Key(김기범) 가수. Naver Profiles (кор.). 2 березня 2011. Архів оригіналу за 3 березня 2016. Процитовано 7 серпня 2011.
  2. 네이버 PC 인물 검색 홈. people.search.naver.com. Процитовано 14 вересня 2023.
  3. Russell, Mark James (29 квітня 2014). K-POP Now!: The Korean Music Revolution (англ.). Tuttle Publishing. ISBN 978-1-4629-1411-1.
  4. 샤이니 키, 中시절 수상스키 선수로 전국 대회 출전. 나우뉴스 (кор.). 26 вересня 2008. Процитовано 14 вересня 2023.
  5. 5인조 틴에이저그룹 ‘샤이니’, 실력&풋풋함…“누나들이 예뻐해요”. 동아일보 (кор.). 29 травня 2008. Процитовано 14 вересня 2023.
  6. SM, 10대 밴드 '샤이니' 공개. 한국경제 (кор.). 19 травня 2008. Процитовано 14 вересня 2023.
  7. 2008. 6 월 - 가요음반 판매량. miak.or.kr. Архів оригіналу за 18 липня 2008. Процитовано 14 вересня 2023.
  8. SM 대형 신인 '샤이니' 25일 '인기가요' 통해 데뷔. 한국경제 (кор.). 25 травня 2008. Процитовано 14 вересня 2023.
  9. 이, 수현 (21 лютого 2009). 동방신기, 팔색조 매력에 1만2000팬 '열광'(종합). StarMoney Today (кор.). Процитовано 14 вересня 2023.
  10. 아이돌 매력남 되기 프로젝트… 코미디TV ‘미녀쌤’s 아이돌 키우기’. Segye (кор.). 20 березня 2010. Процитовано 14 вересня 2023.
  11. 서, 미연 (3 січня 2012). 이특, 샤이니 키와 '샐러리맨 초한지' OST 참여. TV Report (кор.). Процитовано 14 вересня 2023.
  12. EXO ‘MAMA’ 9일 발매, 지원군 살펴보니 ‘유영진·테디라일리·샤이니 키’. Hankyung (кор.). 9 квітня 2012. Процитовано 14 вересня 2023.
  13. 뉴스, SBS (6 лютого 2012). 태연·태민·전효성…'도롱뇽 도사', 초특급 아이돌 총출동. SBS NEWS (кор.). Процитовано 14 вересня 2023.
  14. 샤이니 멤버 키, 뮤지컬 '보니앤클라이드' 주역 발탁. 네이트 뉴스 (кор.). Процитовано 14 вересня 2023.
  15. 네이버 :: 세상의 모든 지식, 네이버. m.star.naver.com. Процитовано 14 вересня 2023.
  16. 네이버 PC 인물 검색 홈. people.search.naver.com. Архів оригіналу за 29 грудня 2014. Процитовано 14 вересня 2023.
  17. Heart and Soul. www.wkorea.com (кор.). 10 липня 2016. Архів оригіналу за 10 липня 2016. Процитовано 14 вересня 2023.
  18. 네이버 :: 세상의 모든 지식, 네이버. Dispatch (кор.). 11 березня 2014. Архів оригіналу за 3 березня 2016. Процитовано 14 вересня 2023.
  19. Taeyang, Teen Top, Toheart take nods at Golden Discs-INSIDE Korea JoongAng Daily. Korea JoongAng Daily (англ.). 9 січня 2015. Архів оригіналу за 19 липня 2016. Процитовано 14 вересня 2023.
  20. Benjamin, Jeff (13 березня 2014). SHINee’s Key & INFINITE’s Woohyun Turn Bromance Into Funky Duo: Watch Toheart’s ‘Delicious’ Debut. Billboard (англ.). Процитовано 14 вересня 2023.
  21. 키, 뮤지컬 '조로' 출연확정…아이돌 뮤지컬 스타 위엄. MyDaily (кор.). Naver. 15 липня 2014. Процитовано 14 вересня 2023.
  22. SHINee’s Key to Join We Got Married Global Edition. web.archive.org. 3 березня 2016. Архів оригіналу за 3 березня 2016. Процитовано 14 вересня 2023.
  23. TVXQ, SHINee, EXO, f(x) to star in hologram musical ‘School OZ’. Korea Herald (англ.). 8 січня 2015. Процитовано 14 вересня 2023.
  24. 정, 지원 (19 березня 2015). 키 이정신 '엠카' 새 MC 전격발탁…특별무대 첫선. XSports News (кор.). Процитовано 14 вересня 2023.
  25. 조선일보 (25 липня 2020). 돈 스파이크, 키와 함께한 'Hold on' 어쿠스틱 버전 영상 공개. 조선일보 (кор.). Процитовано 14 вересня 2023.
  26. Key to star in his own reality TV show. kpopherald.koreaherald.com. Процитовано 14 вересня 2023.
  27. 박, 현민 (8 червня 2016). [단독] 샤이니 키, tvN '혼술남녀' 출연…민호 잇는 '연기돌'. Osen (кор.). Процитовано 15 вересня 2023.
  28. 조선일보 (23 липня 2020). '혼술남녀' 하석진-박하선, 꿀 케미 돋는 대본 리딩 공개. 조선일보 (кор.). Процитовано 15 вересня 2023.
  29. 김풀잎. ‘혼술남녀’ PD “키, 신선한 매력 캐스팅…노력형 배우”[인터뷰]. entertain.naver.com (кор.). Процитовано 15 вересня 2023.
  30. '파수꾼' 샤이니 키, "싱르코율 제대로 맞추고 있다. 노력파" : 네이트 연예. 네이트 뉴스 (кор.). Процитовано 15 вересня 2023.
  31. POP, 헤럴드 (8 березня 2017). SM 측 “샤이니 키, ‘파수꾼’에 해커 역할로 출연 확정”. 헤럴드팝 (кор.). Процитовано 15 вересня 2023.
  32. 유, 병철 (5 липня 2017). 샤이니 키, ‘파수꾼’ 물오른 연기 호평…다채로운 매력 발산. WOW TV (кор.). Процитовано 15 вересня 2023.
  33. '그리메상 신인상' 샤이니 키, 벅찬 감정. 서울경제 (кор.). 8 грудня 2017. Процитовано 15 вересня 2023.
  34. 박, 소영 (23 лютого 2018). [단독] 샤이니 키·한해·김동현, 신동엽 tvN 新 예능 합류 '7인 확정'. entertain.naver.com (кор.). Процитовано 15 вересня 2023.
  35. Herman, Tamar (6 липня 2018). SHINee’s Key Joins Years & Years on Epic ‘If You’re Over Me’ Remix: Listen. Billboard (англ.). Процитовано 15 вересня 2023.
  36. [공식입장] 샤이니 키, 英 밴드 '이어스앤이어스'와 컬래버..美 빌보드도 주목. Osen (кор.). 7 липня 2018. Процитовано 15 вересня 2023.
  37. 기자, 전원. [공식입장] 샤이니 키, 10년만에 솔로 데뷔…SM "11월 출격 준비". entertain.naver.com (кор.). Процитовано 15 вересня 2023.
  38. SHINee’s Key talks about what to expect from first solo album ‘Face’. kpopherald.koreaherald.com. Процитовано 15 вересня 2023.
  39. Herman, Tamar (7 листопада 2018). SHINee’s Key Releases ‘Forever Yours’ Feat. Soyou: Watch the Video. Billboard (англ.). Процитовано 15 вересня 2023.
  40. Herman, Tamar (26 листопада 2018). SHINee’s Key Releases Debut Solo Album ‘Face’ and R&B Single ‘One of Those Nights’ with Crush: Watch the Video. Billboard (англ.). Процитовано 15 вересня 2023.
  41. 정, 지원 (21 листопада 2018). "감각적 음악세계"…샤이니 키, 솔로앨범 4곡 작사 참여. Osen (кор.). Процитовано 15 вересня 2023.
  42. 황혜진. 샤이니 키, 12월 26일 日 솔로 데뷔 확정(공식입장). entertain.naver.com (кор.). Процитовано 15 вересня 2023.
  43. Hye-soo, Kim (8 січня 2019). [K-Talk] SHINee’s Key to hold his first solo concert in Korea. The Korea Herald (англ.). Процитовано 15 вересня 2023.
  44. 이, 지현 (18 лютого 2019). 샤이니 키, 첫 솔로 콘서트 성료…"11회 공연 전회 매진 기록". Sports Chosun (кор.). Процитовано 15 вересня 2023.
  45. 신, 미래 (25 лютого 2019). 샤이니 키, 3월4일 정규 1집 리패키지 앨범 ‘I Wanna Be’ 발매(공식입장). MBN (кор.). Naver. Процитовано 15 вересня 2023.
  46. а б Herman, Tamar (5 березня 2019). SHINee’s Key Teams Up With (G)I-dle’s Soyeon on ‘I Wanna Be’: Watch the Music Video. Billboard (англ.). Процитовано 15 вересня 2023.
  47. [단독] 샤이니 키, 군 마지막 휴가 중..부대 복귀 없이 현역 제대. 언론사 뷰 (кор.). 2020-9-24. Процитовано 15 вересня 2023.
  48. `놀토` 측 "혜리 하차-태연 합류-키·한해 컴백"[공식]. 스타투데이 (кор.). 20 жовтня 2020. Процитовано 15 вересня 2023.
  49. 김, 현록 (1 липня 2021). 샤이니 키, '나 혼자 산다' 고정 됐다…활동회원 정식입성 '홈피 인증'. SPOTV News (кор.). Процитовано 15 вересня 2023.
  50. 샤이니 키, 2년 6개월만에 솔로 컴백!. KStar KBS (кор.). 24 серпня 2021. Процитовано 15 вересня 2023.
  51. 기자, 홍혜민. 샤이니 키, '비욘드 라이브'서 신곡 무대 선공개. entertain.naver.com (кор.). Процитовано 15 вересня 2023.
  52. 고, 승아. 샤이니 키 '비욘드 라이브' CGV서 생중계…극장 최초. News1 (кор.). Процитовано 15 вересня 2023.
  53. 임, 하은 (6 вересня 2021). 샤이니 키, 2년6개월 만 솔로 앨범...'배드 러브' 발매. Newsis (кор.). Процитовано 15 вересня 2023.
  54. 기자, 강민경. '음악중심' 샤이니 키, 'BAD LOVE'로 첫 1위 "절대 잊지 않을 것" 눈물[★밤TView]. n.news.naver.com (кор.). Процитовано 15 вересня 2023.
  55. 박, 상후 (9 серпня 2022). 샤이니 키, 11개월 만 솔로 컴백… 정규 2집 '가솔린'. JBTC (кор.). Процитовано 15 вересня 2023.
  56. 샤이니 키, 솔로 콘서트 10월 22일-23일 개최 [공식]. Sports Donga (кор.). 6 вересня 2022. Процитовано 15 вересня 2023.
  57. キー(SHINee)、笑顔の日本ソロ公演で「来年はSHINeeをやらないと」追加公演も発表 | Daily News. Billboard JAPAN (яп.). Процитовано 15 вересня 2023.
  58. 'Killer' by SHINee's Key to be released on Feb. 13. Korea JoongAng Daily (англ.). 25 січня 2023. Процитовано 15 вересня 2023.
  59. Ziwei, Puah (11 вересня 2023). Life is a game in SHINee's Key's music video for 'Good & Great'. NME (англ.). Процитовано 15 вересня 2023.
  60. 이, 승훈 (18 липня 2023). [단독]안유진·주현영·키, '크라임씬 리턴즈' 출연 확정. Star Money Today (кор.). Процитовано 15 вересня 2023.
  61. Instagram. www.instagram.com. 5 жовтня 2014. Процитовано 13 вересня 2023.
  62. '高졸업' 샤이니 키 "성인 된만큼 더욱 책임감 갖겠다". 아시아경제 (кор.). 10 лютого 2010. Процитовано 13 вересня 2023.
  63. а б 기자, 김하연 (26 квітня 2016). 샤이니 키, 청소년 자아관 형성 돕는다. 베리타스알파 (кор.). Процитовано 13 вересня 2023.
  64. 임, 채두 (26 квітня 2016). "작은키 보완 비법 모르죠?"…샤이니 멤버 키 익산서 특강. www.yna.co.kr (кор.). Процитовано 13 вересня 2023.
  65. SHINee′s Key Says Attitude is More Important than Sense When it Comes to Fashion. 1 листопада 2015. Архів оригіналу за 1 жовтня 2016. Процитовано 30 вересня 2016.
  66. а б Ahn Byung-gil (11 квітня 2022). 58회 백상예술대상 후보 공개…영광의 주인공은? (кор.). Sports Kyunghyang. Архів оригіналу за 10 травня 2022. Процитовано 11 квітня 2022.
  67. а б Ha, Su-jeong (26 квітня 2022). 이준호, 백상 인기상 투표 전체 1위 유지..여자 1위는 김태리 [Lee Jun-ho maintains first place in the Baeksang Popularity Award voting... Kim Tae-ri takes first place among women]. Osen (кор.). Архів оригіналу за 24 вересня 2022. Процитовано 24 червня 2022.
  68. а б Choi, Ji-eun (27 квітня 2021). [톱포토] 김세정, 올킬 미모 (кор.). topdaily. Архів оригіналу за 15 травня 2021. Процитовано 27 квітня 2021.
  69. а б Noh, Yi-seul (2 травня 2022). 2PM 이준호·유재석·태연·아이유·강다니엘 등, 2022 브랜드 고객충성도 1위 [2PM's Lee Jun-ho·Yoo Jae-suk·Taeyeon·IU·Kang Daniel etc. Ranked No. 1 in Customer Loyalty in 2022]. Sports W (кор.). Архів оригіналу за 3 травня 2022. Процитовано 2 травня 2022.
  70. а б Park, So-young (2 травня 2023). 송혜교x유재석→아이브, 브랜드 대상..코쿤x고윤정도 '쾌거' (종합) [Song Hye-kyo x Yoo Jae-suk → Ive, brand grand prize.. Code Kunst x Go Youn-jung 'Splendid achievement']. Osen (кор.). Процитовано 3 травня 2023.
  71. а б 2021 올해의 브랜드 대상 수상 기업 [2021 Brand of the Year Grand Prize Winner]. kcforum (кор.). 19 серпня 2021. Архів оригіналу за 14 липня 2021. Процитовано 19 серпня 2021.
  72. а б Kim, Ri-an (28 серпня 2022). 위대한 여정, 일등 제품은 빛났다 [The journey to greatness, first class products shine]. Hankyung (кор.). Архів оригіналу за 28 серпня 2022. Процитовано 28 серпня 2022.
  73. а б Kim, So-yeon (4 вересня 2023). ‘나 혼자 산다’, 2023 올해의 브랜드 대상 2년 연속 수상 ['I Live Alone' won the 2023 Brand of the Year Award for two consecutive years]. Maeil Business Newspaper (кор.). Процитовано 10 вересня 2023.
  74. а б Baek Seung-hoon (17 грудня 2021). '2021 MBC 연예대상', 올해의 프로그램상·베스트 커플상 후보 누구? [Who are the nominees for the '2021 MBC Entertainment Awards', Program of the Year Award and Best Couple Award?] (кор.). iMBC. Архів оригіналу за 17 грудня 2021. Процитовано 17 грудня 2021.
  75. а б Cha Sang-yeop (30 грудня 2022). MBC연예대상' 전현무 대상… '나혼산' 올해의 예능프로그램(종합) ['MBC Entertainment Awards' Jeon Hyun-moo Grand Prize... 'Nahonsan' Entertainment Program of the Year (Comprehensive)] (кор.). Money S. Архів оригіналу за 29 грудня 2022. Процитовано 29 грудня 2022.
  76. [V Report Plus] SHINee’s Key and Irene step up fashion game. Korea Herald (англ.). 14 лютого 2017. Процитовано 17 вересня 2023.
  77. 기자, 김정환. 태연·키 "뷰티도 헬스도 옴니채널 올리브영". n.news.naver.com (кор.). Процитовано 17 вересня 2023.
  78. 샤이니 키, 유리프와 콜라보 라인 ‘키 페이스’ 출시. entertain.naver.com (кор.). Процитовано 17 вересня 2023.
  79. 에스쁘아, 새 엠버서더로 샤이니 키 발탁. n.news.naver.com (кор.). Процитовано 17 вересня 2023.
  80. 기자, 임유정. 하이트진로음료 '진로토닉워터' 연 매출 83% '수직상승'. n.news.naver.com (кор.). Процитовано 17 вересня 2023.
  81. 기자, 강동완. 맥도날드, '고기 맛은 두께다!'…쿼터파운더 치즈 BBQ 베이컨 출시. n.news.naver.com (кор.). Процитовано 17 вересня 2023.
  82. 김동준-써니-규현-키-손동운 다국적팬, 쌀 7.5톤 기부. Sports Chosun (кор.). 20 грудня 2012. Процитовано 17 вересня 2023.
  83. 샤이니 키 팬들, 캄보디아에 우물 기증으로 ‘생일 축하’. 시사위크 (кор.). 23 вересня 2014. Процитовано 17 вересня 2023.
  84. 톱스타뉴스 (28 квітня 2015). 샤이니(SHINee) 키, 네팔 지진 후원하는 격려글… ‘얼굴도 마음도 1등’. 톱스타뉴스 (кор.). Процитовано 17 вересня 2023.
  85. 톱스타뉴스 (30 грудня 2015). 샤이니(SHINee) 키, 동물자유연대에 ‘꼼가 맨투맨’ 수익금 1,250만원 기부… ‘천사같은 키보미’. 톱스타뉴스 (кор.). Процитовано 17 вересня 2023.
  86. 기부로 뭉친 SM의 남자들 “작은 시작이 세상 바꿔” [화보]. 스포츠동아 (кор.). 18 січня 2016. Процитовано 17 вересня 2023.
  87. 샤이니 키 X 유리프, (사)한국미혼모가족협회에 ‘키 페이스(KEY:FACE)’ 제품 후원. Sports Donga (кор.). 27 січня 2022. Процитовано 17 вересня 2023.
  88. Songs Registered Under KEY (W1052000). Korea Music Copyright Association (KOMCA). Архів оригіналу за 18 квітня 2020. Процитовано 14 червня 2022.
  89. Documentary Shows Top K-Pop Singers Behind the Scenes. Chosun Ilbo. 2 травня 2012. Архів оригіналу за 29 вересня 2018. Процитовано 4 травня 2012.
  90. Lee, Edmund (24 листопада 2015). Film review: SMTown: The Stage. South China Morning Post. Архів оригіналу за 25 листопада 2015. Процитовано 8 квітня 2016.
  91. JTBC x쎄시 '나는 #서울패피다' 패션다큐멘터리 선보여…샤이니 키·아이린·박성진·김원중·계한희 등 출연. 20 листопада 2016. Архів оригіналу за 15 жовтня 2018. Процитовано 24 листопада 2016.
  92. '뺑반' 공효진·류준열부터 샤이니 키까지 황금라인업 완성. 19 лютого 2018. Архів оригіналу за 19 лютого 2018. Процитовано 19 лютого 2018.
  93. 이현도, 샤이니의 듀스 안무에 "너무 멋있다" 흡족. Архів оригіналу за 23 червня 2018. Процитовано 15 червня 2016.
  94. 태연·태민·전효성…'도롱뇽 도사', 초특급 아이돌 총출동. 6 лютого 2012. Архів оригіналу за 19 липня 2018. Процитовано 15 червня 2016.
  95. 단독] 샤이니 키, tvN '혼술남녀' 출연…민호 잇는 '연기돌'. 8 червня 2016. Архів оригіналу за 12 січня 2019. Процитовано 14 квітня 2017.
  96. SM 측 "샤이니 키, '파수꾼'에 해커 역할로 출연 확정". 8 березня 2017. Архів оригіналу за 14 липня 2018. Процитовано 8 березня 2017.
  97. Hwang, Insung (30 березня 2010). 아이돌 매력남 되기 프로젝트… 코미디TV ‘미녀쌤’s 아이돌 키우기’ [Project to become an attractive man... Comedy TV 'Raising Idol']. Segye Ilbo (кор.). Архів оригіналу за 7 вересня 2017. Процитовано 21 червня 2016.
  98. Jung, Yeawon. SHINee's Key Heads to Ethiopia as New Member of '7 Hungry Houseguests'. Mwave. Архів оригіналу за 13 липня 2014. Процитовано 15 червня 2016.
  99. Kim Hee-eun (10 червня 2014). Shinee's Key stars in new tv show. Korea Joongang Daily. Архів оригіналу за 19 липня 2016. Процитовано 18 липня 2016.
  100. SHINee's Key to Join We Got Married Global Edition. Архів оригіналу за 3 березня 2016. Процитовано 10 лютого 2014.
  101. 전현무·샤이니 키, 쿡방 프로 도전…올리브TV '주문을 걸어' 7월 출격 (кор.). 29 червня 2015. Архів оригіналу за 30 червня 2016. Процитовано 15 червня 2016.
  102. 홍석천·신수지·키, 마리텔 합류 '빵빵하네'. Архів оригіналу за 24 лютого 2018. Процитовано 14 квітня 2017.
  103. 태연·태민·전효성…'도롱뇽 도사', 초특급 아이돌 총출동 (кор.). 6 лютого 2012. Архів оригіналу за 19 липня 2018. Процитовано 15 червня 2016.
  104. [SBS Star] Members of SHINee·EXO·TWICE and Many More Stars to Join 'Master Key'. 20 жовтня 2017. Архів оригіналу за 8 лютого 2020. Процитовано 14 травня 2021.
  105. BoA's first reality show to launch. Kpop Herald. 11 січня 2018. Архів оригіналу за 15 травня 2021. Процитовано 7 листопада 2018.
  106. 샤이니 키, Mnet 새 배틀예능 '브레이커스' MC 발탁…4월 첫방 [공식입장] (кор.). 19 березня 2018. Архів оригіналу за 19 березня 2018. Процитовано 20 березня 2018.
  107. SM 측 "샤이니 키, 新 예능 '청담키친' 출연"(공식). 31 липня 2018. Архів оригіналу за 31 липня 2018. Процитовано 1 серпня 2018.
  108. [Video] SHINee's Key hopes to keep it real on new cooking show. The Korea Herald. 5 вересня 2018. Архів оригіналу за 7 вересня 2018. Процитовано 7 вересня 2018.
  109. Park, So-young (23 лютого 2018). [단독] 샤이니 키·한해·김동현, 신동엽 tvN 新 예능 합류 '7인 확정' [[Exclusive] Shinee's Key, Hanhae, Kim Dong-hyun, Shin Dong-yeop join tvN's new entertainment show. 'Seven members confirmed.']. Osen (кор.). Архів оригіналу за 15 травня 2021. Процитовано 23 лютого 2018.
  110. Kim, Hyun-rok (1 липня 2021). 샤이니 키, '나 혼자 산다' 고정 됐다…활동회원 정식입성 '홈피 인증' [Shinee's Key is a fixed cast member on 'I Live Alone'... Official entry of active members 'website verification']. Sports TV News (кор.). Архів оригіналу за 1 липня 2021. Процитовано 1 липня 2021.
  111. Kang Seon-ae (1 грудня 2021). 붐X샤이니 키X있지 유나, 'SBS 가요대전' MC 확정…크리스마스 개최 (кор.). SBS Entertainment News. Архів оригіналу за 1 грудня 2021. Процитовано 1 грудня 2021.
  112. Kim Ha-young (1 грудня 2022). 키X차은우X안유진 '2022 SBS 가요대전' MC 발탁 (кор.). Sports Kyunghyang. Архів оригіналу за 1 грудня 2022. Процитовано 1 грудня 2022.
  113. Lee, Seul-gi (23 березня 2023). 비투비 이민혁 ‘보이즈 플래닛’ 스타 마스터 출격 [공식] (кор.). Newsen. Архів оригіналу за 2 березня 2023. Процитовано 2 березня 2023.
  114. Lee, Seung-hoon (18 липня 2023). [단독]안유진·주현영·키, '크라임씬 리턴즈' 출연 확정 [[Exclusive] Ahn Yu-jin, Joo Hyun-young, and Key confirmed to appear in 'Crime Scene Returns']. Star News (кор.). Процитовано 18 липня 2023.
  115. Ahn Sung-mi. Key to star in his own reality TV show. Kpop Herald. Архів оригіналу за 12 липня 2015. Процитовано 22 червня 2015. K-pop boy band SHINee‘s Key will launch his own reality TV program.
  116. 샤이니 키, 솔로 데뷔 앞두고 '키-로그' 공개. Osen. 5 листопада 2018. Архів оригіналу за 8 листопада 2018. Процитовано 8 листопада 2018.
  117. Jeong Hee-yeon (29 жовтня 2021). 태연·키 웹예능 '탱키박스' 11월 12일 첫 공개 [공식] [Taeyeon Key’s web entertainment 'TaengKey Box' will be released for the first time on November 12 [Official]] (кор.). Sports Donga. Архів оригіналу за 29 жовтня 2021. Процитовано 29 жовтня 2021.
  118. Lim, Jeong-yeo (8 січня 2015). TVXQ, Shinee, Exo, f(x) to star in hologram musical 'School Oz'. Kpop Herald. Архів оригіналу за 26 березня 2022. Процитовано 10 липня 2022.
  119. Jeon, Wonwon (5 травня 2015). [단독] 조권·키·켄·신우, 뮤지컬 '체스' 출연확정…아이돌 대거 합류 [[Exclusive] Jo Kwon, Key, Ken, and CNU confirmed to appear in musical 'Chess'... A large number of idols joined]. My Daily (кор.). Архів оригіналу за 22 травня 2022. Процитовано 10 липня 2022.
  120. 첸 동우 성규 루나 키 등…뮤지컬 '인 더 하이츠' 캐스팅 [스포츠투데이]. Asiae News. 9 липня 2015. Архів оригіналу за 10 липня 2015. Процитовано 23 серпня 2015.
  121. Hwang, Hye-jin (21 грудня 2018). 샤이니 키, 12월 26일 日 솔로 데뷔 확정(공식입장) [SHINee's Key Confirms Date For Japanese Solo Debut]. Naver. Архів оригіналу за 10 січня 2019. Процитовано 9 січня 2019.
  122. Kim Hye-soo. SHINee's Key to hold his first solo concert in Korea. Korea Herald. Архів оригіналу за 10 січня 2019. Процитовано 10 січня 2019.
  123. Hong, Hye-min (23 вересня 2021). 샤이니 키, '비욘드 라이브'서 신곡 무대 선공개 [Shinee's Key will preview new songs in his Beyond Live]. Hankook Ilbo (кор.). Архів оригіналу за 23 вересня 2021. Процитовано 23 вересня 2021.
  124. Jeong, Hee-yeon (6 вересня 2022). 샤이니 키, 솔로 콘서트 10월 22일-23일 개최 [공식] [Shinee's Key to hold solo concert on October 22–23 [Official]]. Sports Dong-a (кор.). Архів оригіналу за 6 вересня 2022. Процитовано 6 вересня 2022.
  125. '그리메상 신인상' 샤이니 키, 벅찬 감정 [Key receiving Best New Actor Award – Grimae Awards 2017]. 8 грудня 2017. Архів оригіналу за 13 грудня 2017. Процитовано 13 грудня 2017.
  126. Jang, Woo-young (30 грудня 2017). [MBC연기대상]김선호·김정현·서주현·이선빈, 신인상 수상 영광 [[MBC Acting Awards] Kim Seon-ho, Kim Jung-hyun, Seo Joo-hyun, Lee Seon-bin, Glory of Rookie of the Year Award] (кор.). Herald POP. Архів оригіналу за 26 вересня 2022. Процитовано 26 вересня 2022.
  127. Kim, So-yeon (29 грудня 2021). 키, 인기상 "예능=음악 행복해"[2021 MBC 방송연예대상] [Key wins the Popularity Award. "Entertainment=Happiness of music" [2021 MBC Entertainment Awards]]. Maeil Business Newspaper (кор.). Архів оригіналу за 29 грудня 2021. Процитовано 29 грудня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]