Соджу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Соджу
Зображення
Романізація Макк'юна — Райшауера Soju
Нова латинізація Soju
Країна походження Корея
CMNS: Соджу у Вікісховищі

Со́джу (кор. 소주, 燒酒) — традиційний корейський алкогольний напій. Вміст алкоголю може складати від 15% до 45 % (найпопулярніший варіант 20 %). Виготовляється в основному з батату або із зерна. Являє собою прозору рідину з характерним запахом спирту, солодкувату на смак.

У Кореї є основним алкогольним напоєм і зведений в ранг однієї з місцевих визначних пам'яток. У Південній Кореї існує музей соджу.

Історія[ред. | ред. код]

Вперше соджу з'явилося близько 1300 під час монгольських вторгнень до Кореї. Монголи принесли з собою технологію дистиляції, яку в свою чергу перейняли від персів під час походів в Центральну Азію.

З 1965 по 1991, як заходи щодо зменшенню витрати рису, уряд Південної Кореї заборонив традиційний метод перегонки соджу з чистого зерна. Соджу стали робити шляхом розведення етилового спирту і додавання ароматизаторів (фруктоза і ін.). Значна частина марок соджу, що виробляють в наш час, робляться саме таким способом. Південнокорейська держава регулює відсоток виробленого шляхом розбавлення соджу на рівні не більше 35 % від загальної кількості.

В даний час соджу — головний алкогольний напій як у Південній, так і в Північній Кореї. 2004 року в Південній Кореї було спожито понад 3 мільярди пляшок соджу. Крім того, один з брендів соджу — південнокорейський Jinro, є лідером серед алкогольних брендів у світі за обсягами продажів. У 2008 році було продано 75990000 кейсів цього напою[1]. Понад 90 % продукції Jinro продається в Південній Кореї.

Виготовлення[ред. | ред. код]

Основною сировиною при виробництві соджу є солодка картопля та зернові культури — рис і пшениця. Технологічний цикл виробництва соджу включає в себе кілька етапів:

  1. Розмелювання та віджим сировини
  2. Приготування бражки — розмолота і віджата сировина зберігається в спеціальних посудинах, де поступово утворюється етиловий спирт.
  3. Перегонка і отримання готового продукту — соджу

Соджу фільтрується через деревне вугілля, що виготовляється з бамбука певного сорту і віку.

Вживання[ред. | ред. код]

Розбавляють соджу зазвичай спрайтом, тоніком або сиропом. Різні смакові добавки та ароматизатори додають смаку соджу лимонний, динний, кавуновий відтінки.

Серед чоловіків популярний напій поктанджу — він являє собою стопку соджу, опущену на дно кухля з пивом. П'ється залпом. Більш міцний аналог — сусо поктанджу — в великий келих соджу ставиться невелика стопка з пивом.

Корейський етикет[ред. | ред. код]

  • Соджу розливається в невеликі скляні стопки. Традиційною закускою є страви з м'яса або риби.
  • Наливати соджу прийнято двома руками. Наливати напій самому собі — поганий тон.
  • Пити соджу прийнято невеликими ковтками, осушуючи чарку за кілька разів.
  • Стопку ніколи не п'ють до дна — коли в склянці залишається трохи напою, він наповнюється знову.
  • Більш молоді корейці не п'ють соджу перед старшими. Сидячи за одним столом, слід відвернутися і тільки після цього прикластися до склянки. Інша поведінка є ознакою неповаги.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]