(G)I-DLE

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
(G)I-DLE
логотип
(G)I-DLE у січні 2020 року. Зліва направо: Мійон, Сойон, Юці, Шухуа та Мінні.
(G)I-DLE у січні 2020 року. Зліва направо: Мійон, Сойон, Юці, Шухуа та Мінні.
Основна інформація
Жанр
Роки 2018 — донині
Країна Південна Корея Південна Корея
Місто Сеул
Мова
Лейбл Cube Entertainment
Universal Music Japan
Republic Records
Склад
Колишні
учасниці
Інші
проєкти
United Cube
K/DA
Офіційна сторінка
Офіційна японська сторінка

(G)I-DLE у Вікісховищі

(G)I-DLE (кор. (여자)아이들, Yeoja Aideul, яп. ジー アイドゥル) — південнокорейський дівочий гурт, сформований в 2018 році компанією CUBE Entertainment. Гурт складається з п'яти учасниць: Сойон, Мійон, Мінні, Юці та Шухуа. Гурт складався з шести учасниць, допоки Суджін не покинула його у 2021 році. Дебют (G)I-DLE відбувся 2 травня 2018 року з мініальбомом I Am.

ЗМІ назвали (G)I-DLE «монстрами-новачками» 2018 року[1][2]. Також гурт вважається однією з найуспішніших південнокорейських дівочих гуртів, з тих, що не належать «Великій трійці» корейських звукозаписувальних лейблів[3]. Загалом публіка знає гурт завдяки стабільно високим вокальним та танцювальним навичкам учасниць. За винятком дебютного альбому, учасниці беруть активну участь у написанні текстів пісень[3]. Завдяки оригінальним концептам та яскравому звучанню шанувальники стверджують, що (G)I-DLE — це окремий жанр[4].

Назва та фандом[ред. | ред. код]

В інтерв'ю The Star лідерка гурту Чон Сойон розповіла, що назва «Idle» («아이들») спала їй на думку, коли вона складала «Idle Song». Вона надіслала свою пропозицію в компанію, і там ця назва була остаточно затверджена[5][6].

Ця назва отримала неоднозначну реакцію як у Південній Кореї, так і за кордоном, у зв'язку з тим, що «아이들» («айдиль») означає «діти», а слово «idle» англійською означає когось, хто уникає роботи[7][8]. Тому гурт був перейменований в (G)I-DLE, де «I» в назві «I-DLE» позначає індивідуальність, а «Dle» — множину (корейскою — «들» («диль») — закінчення множини). Таким чином, нова назва розшифровується як об'єднання шести унікальних особистостей (множина «І»). При написанні назви гурту додається префікс (G/여자), проте він не вимовляється. Тому назва «(G)I-dle» звучить як «Idle» (아이들; «айдиль»).

Офіційна назва фандому — Neverland. Вона пов'язана з назвою вигаданої країни Неверленд з книжок шотландського письменника сера Джеймса Баррі. У цій країні діти ніколи не дорослішають. Так само учасниці гурту мають залишалися незмінними разом зі своїми фанатами у цій чарівній країні. Цю назву було оприлюднено 29 жовтня 2018 року.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Предебют[ред. | ред. код]

У 2015 році Сойон була обрана, щоб представляти Cube Entertainment на реаліті-шоу Produce 101[9]. Вона стала однією з найпопулярніших учасниць[10], проте у фінальному підсумку вона посіла 20 місце, а тому не дебютувала у проєктному жіночому гурті I.O.I[11]. Також Сойон брала участь у третьому сезоні шоу Unpretty Rapstar, де посіла друге місце[12]. Пізніше вона дебютувала як сольна виконавиця, випустивши сингли «Jelly» та «Idle Song»[13].

Мійон — найстарша з учасниць, — протягом п'яти років (з 2010 по 2015) була трейні YG Entertainment. Суджин — колишня трейні DN Entertainment. Вона мала дебютувати у жіночому груті VIVIDIVA, але покинула її до офіційного дебюту. Її сценічним ім'ям було N.Na[14][15][16]. Мінні, Юці та Шухуа з'являлися в рекламі для бренду Rising Star Cosmetic у червні 2017 року[17][18]. Шухуа знімалася у відеокліпі 10 cm «Pet» у вересні 2017 року[19]. Мінні брала участь в альбомі Dance Party Line Friends, який вийшов у листопаді[20]. З квітня 2018 вони з Мійон випустили серію каверів на YouTube-каналі Dingo Music[21]. Юці з'являлася на тому ж каналі у невеликому ролику.

22 березня 2018 року Cube Entertainment анонсував дебют Сойон у новому жіночому гурті[22]. 5 квітня було оголошено його назву — (G)I-DLE. З 8 квітня розпочалася публікація індивідуальних тизерів майбутніх учасниць[23][24][25]. Вони стали першим жіночим гуртом Cube Entertainment з часів дебюту CLC у 2015 році та другим — від дебюту 4minute у 2009 році.

2018: Дебют з I Am та зростання популярності[ред. | ред. код]

(G)I-DLE офіційно дебютували 2 травня з мініальбомом I Am та синглом «Latata»[26]. Того ж дня відбувся у Blue Square iMarket Hall відбувся дебютний шоукей[27]. Наступного дня гурт вперше виступив на телешоу — M Countdown[28].

Менше, ніж за два дні сумарна кількість переглядів «Latata» (на каналі 1theK та офіційному каналу Cube) перевищила 2 мільйони[29]. Мініальбом дебютував на 13 місці в Gaon Albums Chart[30]. I Am також дебютував на сьомій позиції, а потім досяг п'ятого рядка в Billboard World Albums Chart[31]. «Latata» дебютував на 35 місці в цифровому чарті синглів[32]. 22 травня, через 20 днів після дебюту (G) I-DLE, здобули перемогу на The Show[33]. 24 травня гурт здобув нагороду M! Countdown[34], а 29 — The Show. Через місяць після дебюту (G)I-DLE потрапили 36 позицію Billboard Social 50[35]. 8 червня колектив посів 1-ше місце у списку репутації бренду жіночих гуртів, індекс склав понад 10 мільйонів. 63,55 % думок були позитивними[36]. На щорічній премії Korea Brand Awards вони здобули перемогу у категорії «Найкращий жіночий новачок року»[37].

14 серпня вийшов перший цифровий сингл «Hann» та музичне відео до нього[38]. За добу кліп набрав 4,9 мільйонів переглядів на YouTube[39]. «Hann» очолив корейські музичні чарти, включаючи Bugs, Genie та Olleh Music 16 серпня[40], і досяг нового піку у світовому чарті продажів цифрових пісень Billboard, де вони дебютували на № 2[41]. 29 серпня гурт здобув перемогу у музичному шоу Show Champion[42]. У вересні гурт вперше виступив на KCON у Таїланді.

У листопаді Riot Games випустили пісню під назвою «Pop/Stars», в якій Сойон і Мійон разом з американськими співачками Медісон Бір та Джейрою Бьорнс дебютували у складі віртуального жіночого гурту K/DA. Сойон та Мійон озвучили персонажок Акалі та Арі[43]. Також вони разом із Бір та Бьорнс виконали «Pop/Stars» на чемпіонаті світу з League of Legends.Сингл посів перше місце у Billboard's World Digital Sales[44].

Наприкінці 2018 року (G)I-DLE отримали кілька нагород для великих корейських музичних шоу в кінці року, включаючи Asia Artist Awards, Gaon Chart Music Awards, Genie Music Awards, Golden Disk Awards, Korea Popular Music Awards та Melon Music Awards[45][46][47][48][49].

2019: I Made, японський дебют та участь у Queendom[ред. | ред. код]

(G)I-DLE на шоукейсі на честь виходу другого мініальбому I Made, лютий 2019 року

26 лютого 2019 року відбувся реліз другого мініальбому I Made із головною піснею «Senorita»[50][51].

26 червня відбувся реліз другого цифрового синглу «Uh-Oh»[52][53]. Композиція потрапила до топ-50 NetEase Cloud Music China за першу половину 2019 року, що робить їх єдиним кей-поп гуртом, який потрапив до цього чарту[54].

У липні (G)I-DLE провели свій перший виступ у США. Ц відбулося під час фестивалю KCON у Нью-Йорку.

31 липня гурт дебютував у Японії з мініальбомом LATATA[55]. Вони провели концерт у Mainabi Blitz Akasaka 23 липня[56].

Починаючи із серпня, (G)I-DLE брали участь у шоу на виживання Queendom[57][58]. (G)I-DLE посіли на шоу третє місце[59]. «Lion» — пісня яку було записано для Queendom, став так званим «сплячим хітом» який час від часу повертався до різних музичних чартів. Музичне відео для нього вийшло 4 листопада[60]. Усього за два дні відео переглянули понад 5 мільйонів разів[61]. Пісня дебютувала на 13 рядку на світових продажах цифрових пісень і досягла піку на 5 рядку[62]. Одночасно сингл піднявся з 85 до 19 рядка на цифровій діаграмі Gaon і очолював чарт китайського чарту QQ Music протягом двох тижнів поспіль[63][64]. 21 грудня (G)I-DLE виконали свої хітові сингли на різдвяній та новорічній вечірці 2020 року в Тайнані, Тайвань.

2020: I Trust, онлайн концерт, Oh My God та «Dumdi Dumdi»[ред. | ред. код]

28 січня 2020 року гурт оголосив про своє перше світове турне I-Land: Who Am I, у рамках якого концерти мали відбутися у 32 містах в усьому світі[65]. Пізніше було оголошено, що концерт у Бангкоку був відкладений у зв'язку зі спалахом коронавірусу[66].

28 березня (G)I-DLE взяли участь у благодійному онлайн-концерті Twitch Stream Aid 2020, метою якого був збір коштів для допомоги у зв'язку з пандемією COVID-19. Вони стали першим корейським жіночим гуртом, який взяв участь у цьому заході[67][68].

6 квітня (G)I-DLE випустили третій мініальбом I Trust із головною композицією «Oh my god». Також він містив англомовну версію цього треку[69]. У зв'язку з випуском I Trust (G) I-DLE підписали контракт із Republic Records, щоб просуватися на американському ринку. За три дні було продано 100 000 фізичних цього альбому[70]. I Trust дебютував на вершині альбомного чарту Gaon, ставши альбомом номер один у Південній Кореї, і опинився на 4-ій позиції чарту Billboard World Albums, а також очолив чарт альбомів iTunes у 62 країнах світу[71]. Кліп на пісню «Oh my god» побив їхній особистий рекорд, зібравши 17 мільйонів переглядів протягом першого дня і виграв нагороду BreakTudo 2020 як найкраще світове музичне відео (International Music Video)[72]. З піснею «Oh my god» гурт загалом отримав 14 перемог на корейських музичних шоу[73][74].

15 травня (G)I-DLE випустили офіційну англійську версію своєї дебютної пісні «Latata»[75]. 31 травня гурт оголосив, що приєднається до складу з 32 артистів на фестивалі KCON: TACT 2020 Summer[76].

5 липня (G)I-DLE провели онлайн-концерт «(G)I-DLE Online Concert „I-Land: Who Am I“», який зібрав близько 11 тис. глядачів[77].

3 серпня (G)I-DLE випустили перший сингл-альбом Dumdi Dumdi з однойменним головним синглом. Сингл «Dumdi Dumdi» дебютував під номерами 27 та 15 у, відповідно, цифровому чарті Gaon та світовому чарті продажів цифрових пісень Billboard у США, а потім досяг піку під номерами 8 та 13[78][79]. У iTunes пісня посіла перше місце у 42 регіонах світу. Музичне відео для синглу зібрало понад 17,6 мільйонів переглядів за один день, побивши їхній попередній рекорд із «Oh My God». Під час промоцій гурт протягом двох тижнів поспіль завойовува нагороди музичних шоу[80].

26 серпня відбувся реліз другого японського мініальбому Oh My God що містив японські версії головних пісень попередніх альбомів та оригінальним японським треком під назвою «Tung Tung (Empty)», який написала Мінні[81].

27 серпня Сойон і Мійон повторили знову озвучили персонажок Акалі та Арі в K/DA — для пісні «The Baddest». У її запису також взяли участь американські співачки Беа Міллер та Wolftyla[82]. 28 жовтня у рамках K/DA, у складі якого цього разу були Медісон Бір і Джейрой Бьорнс та китайська співачка Лексі Лю, вийшов трек «More». Обидві пісні посіли перше місце в чарті Billboard World Digital Song Sales і були включені до першого мініальбому K/DA All Out[83].

2021—2022: I Burn, «Last Dance», соло-діяльність, Суджін покидає гурт, I Never Die[ред. | ред. код]

1 січня гурт випустив свій четвертий мініальбом I Burn з головним треком «Hwaa». Альбом дебютував на 1-му місці в щоденному альбомному чарті Gaon[84]. Альбом потрапив у чарти кращих альбомів iTunes 51 країни[85]. Вперше з моменту дебюту гурту всі пісні цілого альбому потрапили до чарту Melon. Пісня очолила корейські чарти і досягла комерційного успіху в чартах Billboard, досягнувши 5-го місця у K-pop Hot 100 та 8-го місця у світових цифрових піснях. Пісня також очолювала чарт NetEase Music у реальному часі та щотижневий чарт K-Pop протягом двох тижнів поспіль з моменту її випуску. Крім того, «Hwaa» здобула 10 перемог у музичних шоу. Пісня також отримала потрійну корону[86].

27 січня (G)I-DLE випустили англійську та китайську версії «Hwaa»[87]. Авторкою китайської версії стала Юці. 5 лютого (G)I-DLE випустили ремікс-версію «Hwaa» Дмитра Вегаса та Лайка Майка. Це була перша співпраця гурту з іноземними артистами.

4 березня було оголошено, що Суджін тимчасово припинить всю свою діяльність після звинувачень у булінгу з боку колишніх однокласників[88].

29 квітня (G)I-DLE разом з Universe випустили пісню «Last Dance» у складі з 5 осіб, без Суджін[89]. Сингл посів 142-е місце у цифровому чарті Gaon і 16-е місце у чарті продажів Billboard World Digital Songs[90].

17 січня (G)I-DLE уперше виступили у складі гурту з п'яти осіб у рамках виставки Expo 2020 у Дубаї у день Південної Кореї.

14 березня 2022 року відбувся реліз першого повноформатного альбому гурту I Never Die з головним треком «Tomboy». Цей реліз закріпив їхню діяльність як квінтету[91].

27 квітня Мійон видала свій сольний мініальбом My[92].

Учасниці[ред. | ред. код]

Сценічний псевдонім Справжнє ім'я Дата народження Позиція у гурті
Українською Латиницею Українською Хан. / Тай. / Кит.
Сойон Soyeon Чон Сойон 전소연 26 серпня 1998 (25 років)(19980826) Лідерка, головна реперка, ведуча танцюристка,

вокалістка

Мійон Miyeon Чо Мійон 조미연 31 січня 1997 (27 років)(19970131) Головна вокалістка
Мінні Minnie Ніша Йонтарарак มินนี่ ณิชา ยนตรรักษ์ 23 жовтня 1997 (26 років)(19971023) Головна вокалістка
Юці Yuqi Сон Юці 宋雨琦 23 вересня 1999 (24 роки)(19990923) Головна танцюристка, ведуча вокалістка, ведуча реперка
Шухуа Shuhua Е Шухуа 葉舒華 6 січня 2000 (24 роки)(20000106) Вокалістка, макне
Колишні учасниці
Суджин Soojin Со Суджин 서수진 9 березня 1998 (26 років)(19980309) Головна танцюристка, реперка, вокалістка

Дискографія[ред. | ред. код]

Докладніше: Дискографія (G)I-dle

Корейські альбоми[ред. | ред. код]

Повноформатні альбоми[ред. | ред. код]

  • I Never Die (2022)
  • [2] (2024)

Мініальбоми[ред. | ред. код]

  • I Am (2018)
  • I Made (2019)
  • I Trust (2020)
  • I Burn (2021)
  • I Love (2022)
  • I Feel (2023)

Японські альбоми[ред. | ред. код]

  • Latata (2019)
  • Oh My God (2020)

Англійські альбоми[ред. | ред. код]

  • HEAT (2023)

Концерти та тури[ред. | ред. код]

Тури[ред. | ред. код]

  • (G)I-dle World Tour I-Land: Who Am I Tour (2020)
  • Just Me ( )I-dle World Tour (2022)
  • I Am Free-ty World Tour (2023)

Участь у концертах[ред. | ред. код]

  • United Cube — One (2018)[93]
  • «U&Cube — Japan» (2019)[93]

Фільмографія[ред. | ред. код]

Докладніше: Відеографія (G)I-dle

Телешоу[ред. | ред. код]

Рік Назва Прим.
2019 Queendom [57]
2020 Life Co LTD (인생주식회사) [94]

Вебшоу[ред. | ред. код]

Рік Назва Нотатки Прим.
2018–донині (G)I-dle: I-Talk Вийшло 3 травня 2018
2018 (G)I-dle: Vlog in New York
2019 To Neverland 6 епізодів для M2 [95][96]
(G)I-dle: Little but Certain Happiness (소확행) Вийшло 17 червня 2019
2020–донині #HASHTALK
2020 (G)I-dle: Secret Folder (유출금지) Колаборація з 1theK [97]
(G)I-DLE LIVE: 아이들라이브
(G)I-dle X Star Road Колаборація з Dispatch [98]
Never Ending Neverland (네버엔딩 네버랜드) Вийшло 21 липня 2020 [99]
Idol Workshop (아이돌 워크숍) [100]
2021 Ssap-Dance [101]
K-Pop Evolution [102]
2022–донині (G)I-dle: I-Log Вийшло 5 травня 2022 [103]
2022 (G)I-DLE GGULlog-zam ((여자)아이들 꿀로그잼) [101]
A Gift Box for (G)I-DLE ((여자)아이들 외 취급주의) 5 епізодів для Amazon Prime Channel K та Seezn [104]
Treatment of (G)I-DLE 2 Вийшло на Seezn [105][106]
2022–донині Just Me ( )I-dle Виходить з 29 липня 2022 [107]

Радіошоу[ред. | ред. код]

Рік Назва Нотатки Прим.
2021 Gossip Idle 5, 12 та 19 січня 2021 [108]
Not That Close 5.02 MHz [109]

Нагороди і номінації[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. '뮤직뱅크' (여자)아이들, 괴물 신인의 섹시+고혹 'LATATA'. HeraldPop. Ko Myung-jin. 18 травня 2018. Архів оригіналу за 3 жовтня 2020. Процитовано 4 жовтня 2023.
  2. (여자)아이들, 신인상 5관왕 달성...'2018 괴물 신인' 입증. Hankook Ilbo. Kim Han-na. 7 січня 2019. Архів оригіналу за 7 січня 2019. Процитовано 4 жовтня 2023.
  3. а б [이문원의 쇼비즈워치] (여자)아이들, 글로벌 팬덤형 걸그룹의 미래. [이문원의 쇼비즈워치] (여자)아이들, 글로벌 팬덤형 걸그룹의 미래 스포츠월드 (кор.). 13 квітня 2020. Процитовано 29 травня 2022.
  4. Glasby, Taylor (1 вересня 2020). (G)I-DLE are a major K-pop girl group writing their own music. i-D (англ.). Процитовано 29 травня 2022.
  5. 현장] (여자)아이들, "팀명, 알아듣기 쉽고 발음도 편해 좋다". TopStarNews (кор.). 2 травня 2018. Архів оригіналу за 13 жовтня 2019. Процитовано 13 жовтня 2019.
  6. (여자)아이들 "우리만의 색과 스타일 생겼으면 좋겠다" [화보]. XSportsNews (кор.). 24 липня 2018. Архів оригіналу за 3 жовтня 2020. Процитовано 13 жовтня 2019.
  7. Fans aren't liking the name of Cube's new girl group. SBS Pop Asia (англ.). 23 березня 2018. Архів оригіналу за 14 жовтня 2019. Процитовано 13 жовтня 2019.
  8. Netizens are scratching their heads at the name of Cube Entertainment's new girl group. Allkpop (англ.). 22 березня 2018. Архів оригіналу за 13 жовтня 2019. Процитовано 13 жовтня 2019.
  9. [프로듀스101 동영상] CUBE 연습생 '미쳐' vs DSP연습생 'Mr.'. eNews. 23 січня 2016. Архів оригіналу за 9 березня 2018. Процитовано 31 липня 2018.
  10. "[프로듀스 101, 5회] 1등 센터 김세정·2위 전소미 3위 최유정…61등까지 엎치락 뒤치락 '함께 울었다'". NewsInside. 26 лютого 2016. Архів оригіналу за 15 вересня 2017. Процитовано 31 липня 2018.
  11. 역시 어일전, '프로듀스101' 최종 11인 성적표. XSportsNews. 2 квітня 2016. Архів оригіналу за 12 червня 2018. Процитовано 31 липня 2018.
  12. [단독]'언프리티3', 미료·육지담·하주연·유나킴 등 10인 출연.. MC 양동근. Naver. 4 липня 2016. Архів оригіналу за 24 липня 2018. Процитовано 31 липня 2018.
  13. ‘프듀’·’언프리티’ 전소연, 11월 5일 솔로로 정식 데뷔. 10Asia. 31 жовтня 2017. Архів оригіналу за 12 червня 2018. Процитовано 31 липня 2018.
  14. [비비디바 VIVIDIVA] 나인뮤지스 - 드라마 창작안무 / 9muses - DRAMA Original Choreography / Choreography - J처리. ent DN. 11 травня 2015. Архів оригіналу за 13 січня 2019. Процитовано 31 липня 2018.
  15. [150523] 비비디바(VIVIDIVA) @동대문 굿모닝시티 미니콘서트 FULL직캠 By스카이. CS SKY. 28 травня 2015. Архів оригіналу за 12 січня 2019. Процитовано 31 липня 2018.
  16. [150503] 비비디바(VIVIDIVA) @인천 구월동버스킹 FULL 직캠 By 스카이. CS SKY. 3 травня 2015. Архів оригіналу за 12 січня 2019. Процитовано 31 липня 2018.
  17. 비포앤애프터바이오 라이징스타 워터뱅뱅앰플미스트 걸그룹연습생 화장품광고 영상ver 일본. 비포앤애프터바이오. 1 червня 2017. Архів оригіналу за 15 лютого 2019. Процитовано 31 липня 2018.
  18. 비포앤애프터바이오 라이징스타 워터뱅뱅앰플미스트 걸그룹 연습생 화장품광고 촬영스케치영상. 비포앤애프터바이오. 1 червня 2017. Архів оригіналу за 15 лютого 2019. Процитовано 31 липня 2018.
  19. [MV] 10cm _ pet. 1theK. 4 вересня 2017. Архів оригіналу за 4 вересня 2017. Процитовано 1 серпня 2018.
  20. Dance Party! - 어린이 영어동요. Melon. 13 листопада 2017. Архів оригіналу за 31 жовтня 2020. Процитовано 1 серпня 2018.
  21. Dingo Music YouTube. Dingo Music. Архів оригіналу за 7 квітня 2022. Процитовано 1 серпня 2018.
  22. [공식입장] 큐브 측 "전소연 걸그룹명은 아이들…상반기 데뷔". Naver (кор.). 22 березня 2018. Архів оригіналу за 21 червня 2020. Процитовано 1 серпня 2018.
  23. 큐브 ‘(여자)아이들’, 멤버 미연·우기 프로필 사진..‘예쁨 가득’. Naver. 9 квітня 2018. Архів оригіналу за 26 лютого 2022. Процитовано 1 серпня 2018.
  24. '몽환, 도도'....큐브 새 걸그룹 '(여자)아이들' 슈화·수진 프로필 사진 공개. Naver (кор.). 13 квітня 2018. Архів оригіналу за 14 червня 2021. Процитовано 1 серпня 2018.
  25. '프듀' 출신 전소연 소속 '(여자)아이들', 프로필 사진 공개. Naver. 13 квітня 2018. Архів оригіналу за 24 квітня 2021. Процитовано 1 серпня 2018.
  26. '데뷔' (여자)아이들, 타이틀곡 'LATATA' MV 티저 영상 공개. The Korea Herald. 2 травня 2018. Архів оригіналу за 5 травня 2018. Процитовано 1 серпня 2018.
  27. [포토] (여자)아이들 슈화 '만화 미모'. SportsChosun. 2 травня 2018. Архів оригіналу за 10 березня 2022. Процитовано 1 серпня 2018.
  28. ‘엠카운트다운’ 여자친구·아이즈·헤일로·(여자)아이들 등 무대 준비. AsiaToday. 3 травня 2018. Архів оригіналу за 18 травня 2021. Процитовано 1 серпня 2018.
  29. (여자)아이들, 데뷔곡 'LATATA' MV 공개 이틀만에 220만뷰 돌파. Naver. 4 травня 2018. Архів оригіналу за 13 березня 2021. Процитовано 1 серпня 2018.
  30. 2018년 18주차 Album Chart. Gaon. Архів оригіналу за 27 березня 2019. Процитовано 1 серпня 2018.
  31. World Albums (May 19, 2018). Billboard. 19 травня 2018. Архів оригіналу за 23 травня 2018. Процитовано 1 серпня 2018.
  32. 2018년 19주차 Digital Chart. Gaon. Архів оригіналу за 17 травня 2018. Процитовано 1 серпня 2018.
  33. '더쇼' (여자)아이들, 데뷔 20일만에 첫 1위 '눈물'..NCT 제노X김용국 새 MC[종합]. Naver. 22 травня 2018. Архів оригіналу за 23 березня 2022. Процитовано 1 серпня 2018.
  34. [종합] '엠카' (여자)아이들, 데뷔곡 '라타타'로 2관왕…무서운 신인. Naver. 24 травня 2018. Архів оригіналу за 13 квітня 2022. Процитовано 1 серпня 2018.
  35. Social 50 (June 5, 2018). Billboard. 4 серпня 2018. Архів оригіналу за 30 серпня 2018. Процитовано 1 серпня 2018.
  36. (여자)아이들, 6월 걸그룹 브랜드평판 1위 기염. Naver. 9 червня 2018. Архів оригіналу за 1 серпня 2018. Процитовано 1 серпня 2018.
  37. (여자)아이들 '올해의 아이돌로 선정됐어요'. Hankooki. 24 липня 2018. Архів оригіналу за 4 січня 2022. Процитовано 1 серпня 2018.
  38. Rookie K-Pop Girl Group (G)I-dle Returns With 'Hann (Alone)': Watch the Music Video. Billboard. 14 серпня 2018. Архів оригіналу за 15 серпня 2018. Процитовано 15 серпня 2018.
  39. 딩고 뮤직 / dingo music. Dingo Music Search_여자(아이들). YouTube (англ.). Архів оригіналу за 17 вересня 2020. Процитовано 9 червня 2018.
  40. [팝업뮤직](여자)아이들 '한', 음원차트 3곳 1위...올해의 핫루키. Heraldpop (кор.). Архів оригіналу за 16 серпня 2018. Процитовано 16 серпня 2018.
  41. (G)I-dle Hit New Peak on World Digital Song Sales Chart With 'Hann (Alone)'. 28 серпня 2018. Архів оригіналу за 9 листопада 2020. Процитовано 28 квітня 2022.
  42. [뮤직] (여자)아이들, '한'으로 1위...확실히 증명한 실력. SportsTvNews (кор.). Архів оригіналу за 30 серпня 2018. Процитовано 30 серпня 2018.
  43. Asarch, Steven (5 листопада 2018). How 'League of Legends' K/DA Singers Brought Virtual Band to Life. Newsweek. Архів оригіналу за 6 листопада 2018. Процитовано 21 жовтня 2020.
  44. Benjamin, Jeff (13 листопада 2018). 'League of Legends' Girl Group Earns Madison Beer, (G)I-DLE & Jaira Burns No. 1 on World Digital Song Sales Chart. Billboard. Архів оригіналу за 19 серпня 2013. Процитовано 21 жовтня 2020.
  45. [2018 AAA] 아이즈원·스트레이키즈·(여자)아이들·더보이즈, 신인상 수상. OSEN (кор.). 28 листопада 2018. Архів оригіналу за 28 листопада 2018. Процитовано 29 листопада 2018.
  46. [S포토] (여자)아이들, '아이들 상 받았습니다~' (2018 MGA 지니뮤직어워드). Stardailynews (кор.). 7 листопада 2018. Архів оригіналу за 16 листопада 2018. Процитовано 28 квітня 2022.
  47. [제33회 골든디스크어워즈] (여자)아이들, 신인상 수상…"더 큰 기쁨 드리겠다" (кор.). 5 січня 2019. Архів оригіналу за 26 квітня 2021. Процитовано 28 квітня 2022.
  48. [2018 KPMA]더보이즈-(여자)아이들, 남녀 신인상 '쾌거' (кор.). 20 грудня 2018. Архів оригіналу за 26 квітня 2021. Процитовано 28 квітня 2022.
  49. (여자)아이들, 신인상 수상 "소감 준비 못했는데"[2018 멜론뮤직어워드]. Newsen (кор.). 1 грудня 2018. Архів оригіналу за 26 квітня 2021. Процитовано 28 квітня 2022.
  50. (여자)아이들, 26일 컴백 확정...'라타타'→'한' 대세 행보 잇는다 [공식입장]. Osen. Архів оригіналу за 15 лютого 2019. Процитовано 11 лютого 2019.
  51. (여자)아이들, 전소연 자작곡 'Senorita'로 컴백…'전곡 자작곡' 눈길. Osen. Архів оригіналу за 15 лютого 2019. Процитовано 14 лютого 2019.
  52. 'Uh Oh(어오)' 컴백 쇼케이스서 90년대 '뉴트로' 감성 뽐낸 (여자)아이들, Insight Korea, 26 червня 2019, архів оригіналу за 26 червня 2019, процитовано 13 липня 2019
  53. Park Seo-hyeon (17 червня 2019). (여자)아이들, 4개월만 디싱 'Uh-Oh'로 컴백‥대세 행보 이어간다[공식입장]. Naver (кор.). Архів оригіналу за 17 червня 2019. Процитовано 4 липня 2019.
  54. (여자)아이들, 중국 왕이뮤직 '2019 상반기 TOP50' 22위 랭크... K-POP 아티스트로서는 유일. Star Daily News. 11 липня 2019. Архів оригіналу за 23 липня 2020. Процитовано 13 липня 2019.
  55. (G)i-dle Latata Japanese single release. Архів оригіналу за 21 травня 2019. Процитовано 28 квітня 2022.
  56. (G)I-DLE、7月に『LATATA』で日本デビュー決定&ショーケースも開催 (яп.). Excite Japan. 20 травня 2019. Архів оригіналу за 11 січня 2021. Процитовано 28 квітня 2022.
  57. а б [단독] 마마무·AOA→러블리즈·아이들, 걸그룹 예능 '퀸덤' 출연. JTBC (кор.). 22 липня 2019. Архів оригіналу за 30 вересня 2019. Процитовано 28 квітня 2022.
  58. "마마무 이름값, (여자)아이들 발견"…'퀸덤', 두 달 동안 얻은 것 [종합]. OSEN. 1 листопада 2019. Архів оригіналу за 1 листопада 2019. Процитовано 28 квітня 2022.
  59. '걸그룹 컴백 전쟁' 퀸덤 최종 순위는? "1위 마마무, 2위 오마이걸…". Segye. 1 листопада 2019. Архів оригіналу за 1 листопада 2019. Процитовано 28 квітня 2022.
  60. ‘퀸덤’ (여자)아이들, ‘라이언’ 뮤직비디오 전격 공개 (кор.). XportsNews. 4 листопада 2019. Архів оригіналу за 6 вересня 2020. Процитовано 28 квітня 2022.
  61. Kim Joo Won (5 листопада 2019). (여자)아이들 'LION' 뮤직비디오, 공개 이틀 만에 500만 뷰 돌파 (кор.). Seoul Economy. Архів оригіналу за 5 листопада 2019. Процитовано 28 квітня 2022.
  62. 한국경제티브이 (13 листопада 2019). 여자아이들 LION 빌보드 월드 디지털 송 세일즈 차트 5위. www.wowtv.co.kr (кор.). Архів оригіналу за 27 квітня 2021. Процитовано 28 квітня 2022.
  63. Digital Chart – Week 45 of 2019. Gaon Chart (кор.). Архів оригіналу за 8 листопада 2018. Процитовано 14 листопада 2019.
  64. Lee Deok-haeng (14 листопада 2019). (여자)아이들, 中 QQ뮤직 한국가요 차트 2주 연속 1위…글로벌 대세 입증. XSportsNews (кор.). Архів оригіналу за 1 вересня 2020. Процитовано 28 квітня 2022.
  65. 이데일리 (29 січня 2020). (여자)아이들, 글로벌 팬 만난다…세계 32개 도시서 첫 월드투어. 이데일리 (кор.). Архів оригіналу за 3 жовтня 2020. Процитовано 28 квітня 2022.
  66. (여자)아이들, 첫 월드투어 방콕 공연 일정 연기…“코로나19 확산 우려”. MK스포츠 (кор.). Архів оригіналу за 16 лютого 2020. Процитовано 28 квітня 2022.
  67. Twitch Stream Aid: Go live to save lives on 3/28. Twitch. 26 березня 2020. Архів оригіналу за 27 березня 2020. Процитовано 27 березня 2020.
  68. You can watch MONSTA X and (G)I-DLE in Twitch Stream Aid this weekend. SBS PopAsia. 27 березня 2020. Архів оригіналу за 27 березня 2020. Процитовано 27 березня 2020.
  69. 입력: 2020.03.24 07:39 (24 березня 2020). [공식] (여자)아이들, 세 번째 미니앨범 ‘I trust’로 9개월 만에 컴백…4월 6일 발매 확정. sports.khan.co.kr (кор.). Архів оригіналу за 29 жовтня 2021. Процитовано 27 квітня 2022.
  70. [일간랭킹: 4월 7일] (여자)아이들((G) I-DLE)의 'I TRUST: 미니앨범 3집 TRUE VER.' 1위. Hanteo (кор.). 7 квітня 2020. Архів оригіналу за 12 квітня 2020. Процитовано 28 квітня 2022.
  71. Bo-ram, Oh (15 травня 2020). (여자)아이들, 데뷔곡 '라타타' 영어버전…세계시장 두드린다. Yonhap News Agency (кор.). Архів оригіналу за 15 травня 2020. Процитовано 28 квітня 2022.
  72. [글로벌-엔터 24] (여자)아이들, '아이 트러스트(I trust)' 아이튠즈 톱앨범 35개 지역 1위. 글로벌이코노믹 (кор.). 8 квітня 2020. Процитовано 28 квітня 2022.
  73. Jong-eun, Lee (17 квітня 2020). '뮤직뱅크' (여자)아이들, 위너 꺾고 1위 "아무 조건 없이 사랑해 주셔서 감사" (кор.). TvDaily. Архів оригіналу за 20 червня 2020. Процитовано 28 квітня 2022.
  74. (여자)아이들, '오 마이 갓'으로 음악방송 4관왕…첫 그랜드슬램. 뉴스1 (кор.). 20 квітня 2020. Архів оригіналу за 17 серпня 2021. Процитовано 28 квітня 2022.
  75. Jeff Benjamin (15 травня 2020). (G)I-DLE Take Next International Step With English ‘Latata’ Single (англ.). Forbes. Архів оригіналу за 18 травня 2020. Процитовано 28 квітня 2022.
  76. Jeff Benjamin (31 травня 2020). KCON:TACT 2020 Summer Lineup Completes With TXT, (G)I-DLE, ATEEZ, Chung Ha, SF9 & More (англ.). Forbes. Архів оригіналу за 5 червня 2020. Процитовано 28 квітня 2022.
  77. Rimsha Khan (5 червня 2020). (G)I-DLE Announces The Date Of 2020 Online Concert 'I-Land: Who Am I' (англ.). The Women Journal. Архів оригіналу за 5 червня 2020. Процитовано 19 червня 2020.
  78. Digital Chart – Week 35 of 2020. Gaon Chart (кор.). August 23–29, 2020. Архів оригіналу за 8 вересня 2020. Процитовано 3 вересня 2020.
  79. World Digital Song Sales: August 22, 2020. Billboard. 22 серпня 2020. Архів оригіналу за 31 жовтня 2020. Процитовано 19 серпня 2020.
  80. Park Dong-je (24 серпня 2020). (여자)아이들, 음방 6관왕 달성..‘덤디덤디(DUMDi DUMDi)’ 활동 마무리. BreakNews. Архів оригіналу за 3 жовтня 2020. Процитовано 2 вересня 2020.
  81. (G)I-DLE…,『Oh my god』ジャケットは“表と裏の2面性”がコンセプト. BARKS. Yahoo! Japan. 10 липня 2020. Архів оригіналу за 11 липня 2020. Процитовано 3 серпня 2020.
  82. Lee, Julia (27 серпня 2020). MLeague of Legends' pop group K/DA does it again with new single, 'The Baddest. Polygon. Архів оригіналу за 3 листопада 2020. Процитовано 29 жовтня 2020.
  83. Kim Ye Eun (16 жовтня 2020). MADISON BEER, TWICE, (G)I-DLE AND MORE COLLABORATE ON K/DA'S DEBUT EP 'ALL OUT'. Hypebae. Архів оригіналу за 2 листопада 2020. Процитовано 8 листопада 2020.
  84. (G)I-DLE comes back with 'I Burn,' debuts at No. 1 on music charts. Manila Bulletin (англ.). 12 січня 2021. Архів оригіналу за 2 лютого 2021. Процитовано 25 квітня 2021.
  85. (G)I-DLE tops iTunes charts in 51 countries with 'I burn'. Korea Times (англ.). 13 січня 2021. Архів оригіналу за 26 червня 2021. Процитовано 25 квітня 2021.
  86. admin. Watch: (G)I-DLE Scores 10th Win And Triple Crown For "HWAA" On "M Countdown"; Performances By Yunho, HyunA, Bobby, And Extra | Asian Music (англ.). Архів оригіналу за 26 червня 2021. Процитовано 25 квітня 2021.
  87. (G)I-DLE Unveil English & Chinese Versions of 'HWAA'. Billboard (англ.). Архів оригіналу за 28 лютого 2021. Процитовано 25 квітня 2021.
  88. Why is the K-pop bullying scandal blowing up now and what will become of it?. Архів оригіналу за 9 березня 2021. Процитовано 28 квітня 2022.
  89. (여자)아이들, 신곡 포토에 사라진 수진…왜?. Архів оригіналу за 23 квітня 2021. Процитовано 28 квітня 2022.
  90. World Digital Song Sales – May 15, 2021. Billboard. 12 травня 2021. Архів оригіналу за 13 травня 2021. Процитовано 12 травня 2021.
  91. Sun Mi-kyung (24 лютого 2022). (여자)아이들, 3월 14일 컴백 확정..첫 정규 'I NEVER DIE' 발매[공식] (кор.). OSEN. Архів оригіналу за 27 березня 2022. Процитовано 24 лютого 2022.
  92. [공식] (여자)아이들 미연, 27일 'MY' 발매확정…4년만 첫 솔로. Naver (кор.). 8 квітня 2022. Архів оригіналу за 7 квітня 2022. Процитовано 8 квітня 2022.
  93. а б 큐브엔터테인먼트, 패밀리 콘서트 6월 16일 개최..‘5년 만’. Naver. 5 травня 2018. Архів оригіналу за 11 липня 2021. Процитовано 1 серпня 2018.
  94. Ji-hye, Kim (4 червня 2020). '인생주식회사', 아이돌 리얼 직장 생활 공개..(여자)아이들→골든차일드 출연 확정[공식]. HeraldPop. Архів оригіналу за 5 червня 2020. Процитовано 5 червня 2020.
  95. (G)I-DLE to launch their first reality show 'To Neverland' in mid-January through M2 channel with partnership cosmetics brand Kaja. Newsen (кор.). 4 січня 2019. Архів оригіналу за 4 січня 2019. Процитовано 4 січня 2019.
  96. (여자)아이들의 'TO NEVERLAND' 마지막 에피소드 19일 공개. WowTv. 19 лютого 2019. Архів оригіналу за 22 лютого 2020. Процитовано 19 червня 2019.
  97. (여자)아이들, 페이크 리얼리티 '유출금지' 1번 타자...솔직+유쾌 매력. MyDaily. 15 січня 2020. Архів оригіналу за 3 жовтня 2020. Процитовано 29 січня 2020.
  98. '스타로드' (여자)아이들, '오마이갓' 외칠 수밖에 없는 대세돌[Oh! 스케치]. OSEN. 6 квітня 2020. Архів оригіналу за 6 квітня 2020. Процитовано 6 квітня 2020.
  99. (여자)아이들, 자체 예능 '네버엔딩 네버랜드' 론칭...21일 첫 공개. The Dong-a Ilbo. 17 липня 2020. Архів оригіналу за 17 липня 2020. Процитовано 17 липня 2020.
  100. Jang Seo-yeon (28 жовтня 2020). LG유플러스, '㈜아이돌 워크숍' 예고 '아이돌Live'서 공개. Daily Post. Архів оригіналу за 1 листопада 2020. Процитовано 28 жовтня 2020.
  101. а б Universe Official. (G)I-DLE (여자)아이들. YouTube (англ.). Процитовано 7 червня 2022.
  102. YouTube Originals (31 березня 2021). K-Pop Evolution. YouTube (англ.). Архів оригіналу за 31 березня 2021. Процитовано 31 березня 2021.
  103. Kim, Ji-woo (26 січня 2023). 민니, 태국 재벌 부모님과 韓 한우 오마카세···'역시 럭셔리' [Minnie, Thai conglomerate parents and Korean beef omakase...'As expected, luxury']. Sports Kyunghyang (кор.). Архів оригіналу за 19 березня 2023. Процитовано 19 березня 2023.
  104. [#여자아이들외취급주의] 포스터 공개. Seezn. 10 червня 2022. Процитовано 13 червня 2022.
  105. Woo, Bin (23 вересня 2022). 민니 고향 태국에서 힐링 여행기… '(여자)아이들 외 취급주의 2' 오늘 공개. Ten Asia (кор.). Naver. Архів оригіналу за 19 березня 2023. Процитовано 26 вересня 2022.
  106. Lee, Hyun-ah (28 вересня 2022). [OTT위크] 더 강력하게 돌아온 '(여자)아이들 외 취급주의 2'. Daily Sports (кор.). Архів оригіналу за 28 вересня 2022. Процитовано 28 вересня 2022.
  107. [Original Program] JUST ME ( )I-DLE (англ.). Cube Entertainment. Процитовано 23 вересня 2023 — через YouTube.
  108. Kang, Yeon-woo (11 січня 2021). '소문의 아이들' (여자)아이들 컴백 스페셜 쇼 라이브 ['Children of Rumors' (G)Idle Comeback Special Show Live]. Maeil Daily. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 31 травня 2021.
  109. Oh, Bo-ram (8 лютого 2021). 'K팝 플랫폼' 유니버스, 라디오 콘텐츠도...11팀 채널 개설 ['K-Pop Platform' universe, radio content also...11 team channel opened]. Yonhap News Agency. Архів оригіналу за 15 лютого 2021. Процитовано 31 травня 2021 — через Naver.

Посилання[ред. | ред. код]

П: П: П: П: