Люпин жовтий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Люпин жовтий
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Бобовоцвіті (Fabales)
Родина: Бобові (Fabaceae)
Рід: Люпин (Lupinus)
Вид:
Люпин жовтий (L. luteus)
Біноміальна назва
Lupinus luteus
L., 1753

Люпин жовтий (Lupinus luteus) — вид квіткових рослин родини бобові (Fabaceae). Це кормова культура. Отримав широке поширення в сільськогосподарському виробництві різних країн. Він краще за інших видів росте на піщаних і супіщаних ґрунтах, а також має високу азотфіксуючу здатність. Крім того, люпин жовтий — один з небагатьох бобових рослин, здатних успішно розвиватися і фіксувати азот на кислих ґрунтах.

Опис[ред. | ред. код]

Однорічні трав'янисті рослини близько 60 (80) см заввишки. Стебла прямостоячі, товсті, борознисті, покриті розсіяними, м'якими, тонкими волосками. Листя пальчасте, на довгих черешках. Листочки в числі 7-11 штук, зазвичай 8-9 штук, до 6 см довжини, вузькі, подовгасті, коротко загострені, з довгою, вузькою, витягнутою основою, біло волосисті. Суцвіття 15-30 см завдовжки, верхівкове, багатоквіткове, густе, колосоподібне, прямостояче. Квітки з сильним приємним ароматом, кільчасті, на дуже коротких квітконіжках, яскраві, світло жовті. Віночок 1,3 см довжини, метеликовий. Цвіте в червні-липні.

Поширення[ред. | ред. код]

У дикому вигляді поширений в прибережній зоні західній частині Піренейського п-ва, Марокко, Тунісі, Алжирі, на островах Корсика, Сардинія, Сицилія, у Південній Італії. В Ізраїлі і Лівані швидше за все здичавів. Здавна обробляється в Північній Європі, Білорусі та Україні, в меншому масштабі в Західній Австралії та Південній Африці. У Південній Франції і на о-ві Мадейра зустрічається як здичавілий.

Посилання[ред. | ред. код]