Маріза

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маріза
порт. Marisa dos Reis Nunes
Зображення
Зображення
Основна інформація
Повне ім'я Маріза душ Рейш Нунеш
Дата народження 16 грудня 1973(1973-12-16) (50 років)
Місце народження Лоренсу Маркіш (Мапуту), Південно-Східна Португальська Провінція Мозамбік, зараз Мозамбік
Роки активності 1997 — теперішній час
Громадянство Мозамбік Мозамбік, Португалія Португалія
Професія музикант
Інструменти вокал
Жанр фаду, морна, R&B, госпел
Псевдоніми Mariza
Лейбли Warner Music Group
Нагороди
Mariza.com — офіційний сайт
Q: Цитати у Вікіцитатах
CMNS: Файли у Вікісховищі

Марі́за (порт. Mariza) — сценічне ім'я популярної португальської співачки фаду. Ім'я при народженні — Маріса душ Рейш Нуніш (порт. Marisa dos Reis Nunes) 16 грудня 1973 в Лоренсу Маркіш (зараз Мапуту), на півдні Мозамбіку, на той час Східноафриканська Португальська Провінція Мозамбік.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася у змішаному шлюбі: батько —  португалець, мати —  наполовину африканка. У віці 3 років з батьками переїхала до Португалії, у Лісабон в історичні квартали Мурарія та Алфана. Вже з раннього віку почала співати у різних жанрах, таких як госпел, соул, джаз. Батько Марізи настійно рекомендував їй співати у жанрі фаду, оскільки розумів, що саме в цьому жанрі можна досягнути більшого визнання в португальському суспільстві. Пізніше Маріза сказала: «Я зростала в Лісабоні в типовому оточенні й завжди співала фаду. Я знаю що таке фаду — саме завдяки фаду я розумію себе саму».

Бувши мозамбіканкою, чия душа була викувана в старому районі Мурарія Лісабону, де вона вперше почула співаків фаду, Маріза дбайливо зберігає ці спогади, такі чисельні, що знаходяться в глибині її пам'яті, та переносить їх у свою музику.

В тому, що Маріза віддає данину у своєму альбомі «Transparente» таким визнаним виконавцям фаду як Фернандо Маурісіо та Амалія Родрігіш, немає нічого дивного, оскільки на музиці цих виконавців вона сформувалася як фаду-виконавиця. І хоча Маріза постійно експериментує з різними жанрами, вона залишається щиро відданою саме фаду.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Її перший альбом під назвою «Fado em mim» («Фаду в мені»), який було видано в 2001 році, викликав справжній фурор у Португалії та просунув Марізу на міжнародну сцену. Заголовки періодичних видань тоді рясніли написами: «Народження нової зірки», «Сенсація у світі музики» тощо.

У 2002 році вона отримала Першу премію за Найвидатніший Виступ (англ. First Award for Most Outstanding Performance) на Літньому Фестивалі у Квебеку. Далі виступи в Центральному Парку в Нью-Йорку, в легендарному Hollywood Bowl у Каліфорнії, на Womad Festival та в Purcell Room у Лондоні.

У березні 2003 року радіо BBC нагородило її званням найкращий європейський виконавець (англ. Best European World Music Artist Award), яке Маріза повторно візьме у 2005 та 2006 роках.

Маріза на концерті в Атлантичному Павільйоні, Лісабон, фото Жозе Ґулау.

Її другий альбом «Fado Curvo» («Криве фаду» — назва, яка вказує на те, що фаду, як і доля, не є прямою лінією) побачив світ у цьому ж році й виправдав усі надії, які були покладені на молоду співачку. За обсягами продажів Маріза перевершила усіх сучасних виконавців фаду у 6 разів і як результат —  пластинка стає 4 рази платиновою. Відтак, співачка розпочинає гастрольний тур по Європі та Північній Америці, дає повні концерти в лондонському Queen Elizabeth Hall, Alte Oper у Франкфурті, Культурному Центрі Belém в Лісабоні та в Théâtre de la Ville у Парижі.

У 2004 розі Маріза виконує композицію A Thousand Years у дуеті зі Стінгом, що входить у офіційний альбом Олімпійських ігор 2004 «Unity». У цьому ж році отримує нагороду премія European Border Breakers Award. Дає концерти на чотирьох континентах у найпрестижніших залах: Carnegie Hall у Нью-Йорку, Сіднейська опера (Opera House), Будинок Музики в Москві, Barbican Centre у Лондоні тощо.

Третій альбом «Transparente» («Прозорий») виходить у 2005 в 35 країнах Європи, Латинської Америки та в Сполучених Штатах й стає поворотним моментом у творчому житті співачки. Її пристрасть до цієї музики залишається незмінною, кожне слово Маріза ніби пропускає через власні емоції й надає їм власної інтерпретації.

У липні 2005 її запрошують взяти участь у проєкті «Live 8» під гаслом «Africa Calling» (Африка кличе) разом з такими артистами як Peter Gabriel, Youssou N'Dour та Angélique Kidjo. Достатньо зворушлива подія для Марізи, яка народилася в Мозамбік, що в Південно-Східній Африці.

В цьому ж році Маріза дає незабутній концерт в Лісабоні разом з місцевим оркестром «Sinfonietta» перед більш ніж 20 000 аудиторією. Незабаром була названа Послом доброї волі ЮНІСЕФ від Португалії й взяла на себе зобов'язання заохочувати та захищати всі ініціативи ЮНІСЕФ.

Маріза, фото Жозе Ґулау

В лютому 2006 року Президент Португальської Республіки відзначив Марізу престижним титулом «Comenda da Ordem do Infante D. Henrique», яким нагороджують осіб, що зробила свій вклад у розширення культури, історії та цінностей Португалії у світі. Також нагороджена в Португалії «Золотим глобусом» («Golden Globe Award») у категорії Найкращий виконавець року, альбом «Transparente». В Австралії була номінована «2006 Helpmann Awards» у категорії Найкращий міжнародний сучасний концерт.

У 2008 вийшов у світ четвертий студійний альбом під назвою «Terra», у якому окрім традиційного фаду помітні елементи джазу, фламенко, а також латиноамериканських та африканських ритмів. Цей альбом відзначили нагородою [[Латиноамериканське Ґреммі]] як Найкращий етнічний альбом англ. Best Folk Album.

У 2010, Маріза випускає альбом «Fado Tradicional», у якому повертається до джерел Фаду в характерному для неї унікальному стилі.

Участь в інших проєктах[ред. | ред. код]

Дискографія[ред. | ред. код]

CD

DVD

  • Mariza & Duarte: Fado Today — «Immortal» (2004)
  • Live In London — «Virgin» (2004)
  • Concerto em Lisboa — «Virgin» (2006)
  • Terra em Concerto — «World Connection» (2009)

Посилання[ред. | ред. код]