Стінг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стінг
Sting
Зображення
Зображення
Стінг у 2018 році.
Основна інформація
Повне ім'я Ґордон Метью Томас Самнер
Дата народження 2 жовтня 1951 (72 роки)
Місце народження Воллсенд, Нортумберленд, Англія
Роки активності 1971 — дотепер
Громадянство Велика Британія Велика Британія
Професія музикант, співак, продюсер
Освіта Університет Ворика, St. Cuthbert's High Schoold і Нортумбрійський університет
Інструменти бас-гітара, гітара, контрабас, мандоліна, лютня, клавішні, гармоніка, саксофон, гобой, колісна ліра, драм-машина, перкусія
Жанр рок, поп, нова хвиля, джаз, нью-ейдж, регі
Псевдоніми Sting
Колективи The Police
Лейбл A&M
Interscope Records
Universal Music Group
Deutsche Grammophon
Нагороди

 

Командор ордена Британської імперії
Орден Мистецтв та літератури
Орден Мистецтв та літератури
Батько Ernest Matthew Sumnerd[1]
Мати Audrey Cowelld[1]
Діти Joe Sumnerd, Mickey Sumnerd і Eliot Sumnerd
www.sting.com
Q: Цитати у Вікіцитатах
CMNS: Файли у Вікісховищі

Стінг (Sting, справжнє ім'я — Ґо́рдон Ме́тью То́мас Са́мнер, англ. Gordon Matthew Thomas Sumner; нар. 2 жовтня 1951) — англійський рок-музикант і актор, лідер групи «The Police» у 1976–84 роках. З 1984 року виступає соло.

Свій псевдонім Стінг отримав у 1971 році, за чорно-жовтий смугастий светр, у якому з'явився на сцені (у перекладі з англійської мови, слово sting означає «жалити», у переносному значенні — «уражати»).

Сімнадцятикратний лавреат премії «Греммі», володар «Золотого глобуса», премії «Еммі» і чотирикратний номінант на премію «Оскар» в категорії найкраща пісня.

Біографія та творчість[ред. | ред. код]

Народився 2 жовтня 1951 року в портовому місті Ньюкасл-апон-Тайн — великому індустріальному центрі на півночі Англії. Батько — Ернест Метью Самнер довгі роки працював монтажником у місцевій машинобудівній компанії. Пізніше він придбав невелику молочну крамницю. Мати — Одрі — працювала перукарем і медсестрою, проте мала класичну музичну освіту, вона й дала синові початкові навички гри на фортепіано. Стінгу пропонували серйозний курс навчання в музичній школі, але по-справжньому Стінга захоплювали джаз і гітара. Після вбогих заробітків дорожнього робітника й викладача музики в Стінга з'явилася можливість переїхати до Лондона і грати професійно. Його помітив американський барабанщик Стюарт Коупленд[en] і переконав його зайнятися рок-музикою.

Свій псевдонім Стінг отримав у 1971 році, коли на виступ з гуртом «Phoenix Jazz Men» у клубі Сандерленда, одягнув чорно-жовтий смугастий светр[2]:

Я вважав, що це було круто. Інші з гурту вважали, що це весело. Вони називали мене весь вечір Стінгом, і наступного дня, і, зрештою, так воно просто й приклеїлося... Я тоді намагався виглядати агресивним.
Оригінальний текст (англ.)
I thought it was cool. The rest of the band thought it hilarious. They called me Sting all night long, and the next day, and it just stuck... I did try to look aggressive in those days.

— Стінг

The Police[ред. | ред. код]

Виступ The Police в грудні 2007 року

В 1977 році ударник Стюарт Коупленд, гітарист Енді Самерс і Стінґ створили групу «The Police». Їхня пісня «Roxanne», написана в стилі рок-регі, була швидко підхоплена BBC і миттєво стала хітом.

Насправді сингл виявився настільки вдалим, що студія A&M миттєво випустила їхній перший альбом «Outlandos D'Amour». Услід за першим успіхом пішли альбоми «Regata De Blanc», «Zenyatta Mondatta» й «Ghost in the Machine». У кожному з альбомів був принаймні один хіт.

Випуск альбому «Synchronicity» в 1983 році й їх разючий сингл «Every Breath You Take» забезпечили їм своє місце в історії поп-музики. Після тріумфального світового турне Стінґ вирішив, що із групою досяг усього, що міг, і група розпалася на злеті своєї популярності.

Самостійна кар'єра[ред. | ред. код]

Самостійна кар'єра Стінґа склалася не менш успішно. Його перший альбом з елементами джазу «Dream of the Blue Turtles» став платиновим. Альбом «Soul Cages» (1991), запис якого збігся із втратою батьків, і «Ten Summoner's Tales» (1993) представили Стінґа як зрілого композитора. В 1987 році після турне з Blue Turtles Стінґ записує альбом «Nothing Like The Sun» (назва була навіяна рядком із сонета Шекспіра). Альбом був записаний разом з Марсалісом і гітаристом The Police Енді Саммерсом, на альбомі також засвітилися такі зірки, як Ерік Клептон і Марк Нопфлер. Диск вийшов восени 1987 року й відразу ж потрапив на верхні щаблі хіт-парадів в усьому світі. Особливу популярність одержала пісня «They Dance Alone (Gueca Solo)», написана Стінґом на згадку про жертв репресій у Чилі. 1988 року музикант починає підтримувати діяльність організації «Amnesty International», а також піклується про долю бразильських лісів й індіанців, що мешкають там.

У 1991 році Стінґ випускає автобіографічний альбом «The Soul Cages», сингл із якого «All This Time» зайняв п'ятий рядок у найкращій сотні журналу Billboard. Він продовжує в тім же дусі з альбомом «Ten Summoner's Tales», що містив такі хіти, як «If I Ever Lose My Faith In You» й «Fields Of Gold». У листопаді 1993 року сингл «All For Love», записаний разом із Браяном Адамсом і Родом Стюартом і вийшов на саундтреці до фільму «Три мушкетери», очолив чарти США, а в грудні 1994 року він добирається до другого місця у Великій Британії. Збірник «Fields Of Gold» доводить, що Стінґ є одним із найталановитіших авторів другої британської «нової хвилі» (після 1977 року). Крім відомих хітів, в альбом також були включені дві нові пісні «When We Dance» та «This Cowboy Song». Влітку 1995 року Стінґ дає показання в суді проти свого бухгалтера, якого співак обвинувачує в крадіжці своїх доходів. У результаті розгляду бухгалтер Кіт Мур був засуджений до шести років тюремного ув'язнення. Альбом «Mercury Falling» виявився не таким гарним, як «Ten Summoner's Tales», але й цього було досить, щоб задовольнити шанувальників і заспокоїти пресу. Заголовний трек з його нового альбому «Brand New Day» довів, що Стінґ усе ще здатний випускати хіти. Пісня посіла 13-те місце в британських чартах. Альбом став успішним і в США, де досить довго протримався в чартах. Диск також одержав дві премії «Ґреммі». Набагато скромнішим став альбом співака «All This Time», що вийшов у трагічний для США день 11 вересня 2001 року. У записі цього живого альбому брали участь джазові музиканти Крістіан Макбрайд і Джейсон Ребелло, але навіть вони не змогли прикрасити тьмяний настрій альбому.

Події 11 вересня 2001 року глибоко вплинули на Стінґа — не тільки як на людину, але і як на артиста. «Мені довелося серйозно задуматися над тим, про що я, як музикант, повинен писати», — говорить він. — «Я не хотів прямо говорити про ситуацію, що виникла, однак зараз, коли я озираюсь на ті пісні, написані відтоді, всіх їх поєднує спільний настрій. Я думаю, що з людьми відбувається щось спільне, всі ми, незалежно від національності або віросповідання зв'язані прямо з однієї й тією ж енергією, що тримає разом наш світ». Назву цієї енергії Стінґ виніс у заголовок свого нового альбому — «Sacred Love» («Священна любов»). Записаний у першій половині 2003 року в Парижі, альбом несе на собі виразний відбиток світових подій, що відбувалися в той час. Тексти Стінґа торкаються війни, релігії, розуміння й нерозуміння, але основною темою, як можна припустити виходячи з назви альбому, була все-таки любов. Пісня «Send Your Love» із цього альбому принесла Стінґу чергову номінацію на «Ґреммі».

Соціальна активність[ред. | ред. код]

У квітні 2010 року Стінг закликав легалізувати вживання марихуани. На його думку, переслідування, утримання в тюрмах прихильників марихуани та взагалі — з цим легким наркотиком — безглузда та шкідлива для суспільства.[3].

У 1985 році Стінг написав пісню «Russians», основна тема якої — загроза використання ядерної зброї. 6 березня 2022 року під час російського вторгнення в Україну автор знову виконав її, адже, на його думку, нині пісня знову актуальна:

«Я рідко співав цю пісню за багато років з моменту її написання, тому що ніколи не думав, що вона знову буде актуальною. Але у світлі кривавого та жахливо хибного рішення однієї людини вторгнутися до мирного, незагрозливого сусіда, пісня знову стає закликом до людства. Для хоробрих українців, які борються проти жорстокої тиранії, а також багатьох росіян, які протестують проти цього обурення, попри загрозу арешту й ув’язнення — Ми, всі ми любимо своїх дітей. Зупиніть війну»[4][5].

Згодом співак заявив, що після перевипуску цього треку увесь прибуток передадуть волонтерському центру Help Ukraine Center, який збирає гуманітарну та медичну допомогу для українців[6]. Також в інтерв'ю виданню The Mirror Стінг сказав, що більше не виступатиме для російських олігархів: «Жоден [російський] олігарх у Британії, Росії чи будь-де не в тому становищі, щоби замовляти концерт, весілля чи вечірку. Ці дні минули»[7][8].

Приватне життя[ред. | ред. код]

Труді Стайлер, дружина Стінга

Зі своєю першою дружиною, ірландською актрисою Френсіс Томелті, Стінг познайомився 1974 року, на репетиції рок-мюзиклу «Рок Різдво» (Rock Nativity), у якому він брав участь з гуртом «The Police», а Френсіс грала роль Діви Марії. За два роки вони одружилися: 1 травня 1976 року, в католицькій каплиці Пресвятої Богородиці та Святого Освіна, в невеличкому містечку Тайнмут графства Тайн і Вір Північно-Східної Англії[9]. У Стінга і Френсіс Томелті народилося двоє дітей: син Джозеф (1976) і дочка Фускія Кетрін (1982).

Того ж року, коли народилася Фускія, Стінг залишив сім'ю[10], через роман із Труді Стайлер, англійською кіноактрисою та продюсеркою, яка, окрім того, була найкращою подругою дружини Стінга, Френсіс, і жила з ними по сусідству в Лондоні[11]. Офіційно Френсіс і Стінг розлучилися 1984 року, і ця подія набула широкого розголосу та осуду, не в останню чергу через те, що відбулася одночасно із розпадом «The Police», на злеті популярності гурту[11]. Розлучення було оформлене 19 березня 1984 року[12], а за два тижні до цього, 4 березня, у Мельбурні, «The Police» дав свій останній концерт[13].

Разом з тим, ще 19 січня 1984 року, в Стінга і Труді Стайлер народилася їх перша дитина — дочка Міккі. Одружилася пара 22 серпня 1992 року, в каплиці графства Вілтшир Південно-Західної Англії[14]. Окрім Міккі, вони мають ще трьох спільних дітей: синів Джейка (1985) і Джакомо (1995), дочку Елліот (1990). Труді Стайлер, як і Стінг, веде активну громадську та благодійну діяльність: зокрема, разом з чоловіком, є співзасновником Фонду захисту тропічних лісів, меценатом Фонду Елтона Джона «СНІД».

Діти Стінга пов'язали своє життя з мистецтвом:

Концерти[ред. | ред. код]

Благодійні концерти[ред. | ред. код]

«Live 8» у Гайд-парку Лондона 2005 року

Стінг неодноразово брав участь у благодійних концертах, які увійшли в історію світової музики.

Концерти в Україні[ред. | ред. код]

Дискографія[ред. | ред. код]

Сольний виступ Стінга 1985 року

Альбоми The Police[ред. | ред. код]

Сольні студійні альбоми[ред. | ред. код]

Фільмографія[ред. | ред. код]

У своєму доробку Стінг, як актор, має низку ролей у художніх картинах, телефільмах і серіалах. Також він озвучує мультфільми й знімається у документальному кіно.

Документальні фільми:

Бібліографія[ред. | ред. код]

Стінг написав декілька книг про екологічні та соціальні проблеми людства, а також про власне життя і творчість. Крім того, він публікує свою поезію, збірки з текстами пісень та акордами, посібники з навчання гри на гітарі. Серед виданих книжок є одна і для дітей — «Історія ковчега Ноя», у якій Стінг подав свою інтерпретацію історії про всесвітній потоп.

  • Sting. Sting: Guitar Chord Songbook. — Hal Leonard Corporation, 2009. — 135 с. — ISBN 1-423-42529-4. (англ.)
  • Sting. Lyrics by Sting. — Simon & Schuster, 2007. — 297 с. — ISBN 1-847-37167-1. (англ.)
  • Стинг. Разбитая музыка / Пер. с англ. Н. Макаровой. — Екатеринбург : У-Фактория, 2005. — 400 с. — ISBN 5-9709-0129-6. (рос.)
  • Sting. Broken Music: A Memoir. — New York : The Dial Press, 2003. — 337 с. — ISBN 0-385-33678-0. (англ.)
  • Sting. The Police: Greatest Hits. — Hal Leonard Corporation, 2003. — 88 с. — ISBN 978-0-634-04907-1. (англ.)
  • Sting. Piano solos. — Hal Leonard Corporation, 2002. — 72 с. — ISBN 978-0-634-02515-0. (англ.)
  • Sting. Rock Steady: A Story of Noah's Ark. — Harpercollins Childrens Books, 2001. — 32 с. — ISBN 0-060-29231-8. (англ.)
  • Sting. Play Guitar With-- Sting. — Wise Publications, 2000. — 47 с. — ISBN 0-711-98559-6. (англ.)
  • Sting. The Very Best of Sting & the Police. — Hal Leonard Corporation, 1998. — 72 с. — ISBN 978-0-793-59424-5. (англ.)
  • Sting. Shape of my heart: poem. — Welcome, 1998. — 32 с. — ISBN 978-0-941-80720-3. (англ.)
  • Sting. Sting: For Guitar Tab. — Hal Leonard Corporation, 1994. — 80 с. — ISBN 978-0-793-53724-2. (англ.)
  • Sting. The Best of the Police. — Hal Leonard Publishing Corporation, 1991. — 85 с. — ISBN 978-0-793-50285-1. (англ.)
  • Sting. Jungle Stories: The Fight for the Amazon. — Barrie & Jenkins, 1989. — 128 с. — ISBN 978-0-099-71540-5. (англ.)

Нагороди та відзнаки[ред. | ред. код]

Творчість Стінга відзначено низкою музичних та кінематографічних нагород — він є лавреатом премії «Золотий глобус», Brit Awards, нагороди «Греммі», премії «Еммі» та інших. На Алеї слави у Голлівуді є зірка музиканта[24], 2002 року він став членом Зали слави піснярів[25], а 2003 року — Зали слави рок-н-ролу[26].

Крім того, 2003 року Стінг був удостоєний звання Командора Ордена Британської імперії[27], 2007 року — Кавалера Ордена Мистецтв та літератури Франції[28], у 2014 році отримав Нагороду Кеннеді-центру за «Видатні досягнення в мистецтві»[29].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Pas L. v. Genealogics.org — 2003.
  2. Hunter Davies, Giles Smith (1 травня 1993). Interview / Sting. independent.co.uk (англ). Індепендент. Процитовано 20 березня 2014. 
  3. Стинг требует узаконить легкие наркотики
  4. Вхід • Instagram. www.instagram.com. Процитовано 8 березня 2022. 
  5. Котубей, Олеся (6 березня 2022). Стінг заспівав «для хоробрих українців, які борються проти жорстокої тиранії». Суспільне | Новини. Процитовано 8 березня 2022. 
  6. Стінг передасть усі кошти від перевипуску треку «Russians» на допомогу українцям. Cosmopolitan — модный женский журнал. 25 березня 2022. Процитовано 29 березня 2022. 
  7. «Ці дні минули»: Стінг заявив, що не виступатиме перед російськими олігархами та іншими людьми, наближеними до путінського режиму. Cosmopolitan — модный женский журнал. 10 березня 2022. Процитовано 29 березня 2022. 
  8. Bryant, Tom (8 березня 2022). Sting says the days of private gigs for Russian billionaires 'are over'. mirror (англ.). Процитовано 29 березня 2022. 
  9. Dave & Wendy (2001). A very rough guide to Last Exit.... sting.com (англ). Архів оригіналу за 21 лютого 2014. Процитовано 13 лютого 2014. 
  10. Lucy Waterlow (14 жовтня 2013). We've been treated unkindly in Britain: Trudie Styler on why she and Sting have chosen to live in the U.S.. dailymail.co.uk (англ). Daily Mail. Процитовано 13 лютого 2014. 
  11. а б Trudie Styler: The truth about Trudie. independent.co.uk (англ). The Independent. 5 серпня 2006. Процитовано 13 лютого 2014. 
  12. Milestones: Mar. 19, 1984. time.com (англ). Тайм. 19 березня 1984. Процитовано 13 лютого 2014. 
  13. Tour. thepolice.com (англ). Архів оригіналу за 22 лютого 2014. Процитовано 13 лютого 2014. 
  14. Maximillien De Lafayette. Hollywood Most Beautiful, Exclusive and Rarest Photos Album: Films, Superstars, Divas, Femmes Fatales, and Legends of the Silver Screen. — lulu.com, 2010. — С. 371. — ISBN 978-0557454426. (англ.)
  15. LIVE AID 1985: How it all happened. bbc.co.uk (англ). BBC. Процитовано 11 лютого 2014. 
  16. а б в 50 Years of Working with Celebrities: Music. amnesty.org (англ). Міжнародна амністія. Архів оригіналу за 17 серпня 2011. Процитовано 11 лютого 2014. 
  17. Nelson Mandela 70th Birthday Tribute (1988). imdb.com (англ). IMDB. Процитовано 11 лютого 2014. 
  18. Steve Morse. Walden Concert, festive, heartfelt.... sting.com (англ). The Boston Globe. Архів оригіналу за 21 лютого 2014. Процитовано 11 лютого 2014. 
  19. Volcano-aid Concert Flowing With Stars. chicagotribune.com (англ). Чикаго Триб'юн. 16 вересня 1997. Процитовано 11 лютого 2014. 
  20. John Carman (22 вересня 2001). Star-spangled benefit / Musicians, actors honor heroes, raise money for attack victims. sfgate.com (англ). Процитовано 11 лютого 2014. 
  21. The Concerts. live8live.com (англ). Архів оригіналу за 1 квітня 2010. Процитовано 11 лютого 2014. 
  22. Sting - Brand New Day Tour - 1999 / 2000 / 2001. police.cybercomm.nl (англ.). Архів оригіналу за 20 грудня 2013. Процитовано 20 грудня 2013. 
  23. Sting - Symphonicity Tour (with the Royal Philharmonic Orchestra) - 2010/ 2011/ 2011. police.cybercomm.nl (англ.). Архів оригіналу за 21 червня 2013. Процитовано 20 грудня 2013. 
  24. Hollywood Walk of Fame. Sting. hwof.com (англ). Архів оригіналу за 7 лютого 2015. Процитовано 2 лютого 2014. 
  25. Inductee Exhibits. Sting. songwritershalloffame.com (англ). Архів оригіналу за 21 лютого 2014. Процитовано 2 лютого 2014. 
  26. The inductees. The police. rockhall.com (англ). Процитовано 2 лютого 2014. 
  27. Order of the British Empire. C.B.E. // The London Gazette. — 2003. — Вип. 56963 (14 червня). — С. 9. Процитовано 2014-02-02.(англ.)
  28. Cérémonie de remise des insignes de Chevalier dans l’Ordre des Arts et des Lettres du groupe The Police. culture.gouv.fr (фр). Міністерство культури і зв'язку Франції. Процитовано 2 лютого 2014. 
  29. 37th Annual Kennedy Center Honors. kennedy-center.org (англ). Процитовано 10 червня 2015. 

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]